search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 05:42
MENU CLOSE

Τριήμερο Εθνικό πένθος: Τι ισχύει για το Δημόσιο – Πόσες φορές έχει κηρυχθεί

02.09.2021 14:01
simaia new

Τριήμερο εθνικό πένθος ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη στην έναρξη της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο σε ένδειξη πένθους, το κράτος αποφασίζει σε ορισμένες περιπτώσεις το κλείσιμο δημοσίων υπηρεσιών ή – εάν είχαν αρχίσει τη λειτουργία τους – σχολείων, την ανάρτηση των σημαιών μεσίστια για μία ή περισσότερες ημέρες (στην προκειμένη περίπτωση για τρεις μέρες) καθώς και την αναστολή των δημοσίων εορταστικών εκδηλώσεων. Άλλες συμβολικές κινήσεις περιλαμβάνουν την τήρηση ενός λεπτού σιγής σε συναθροίσεις ή συγκεντρώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ελληνικό κράτος έχει κηρύξει επισήμως μόνο 7 φορές εθνικό πένθος, όπως διαβάζουμε στον Ελευθερο Τύπο.

Πρώτη φορά ήταν τον Μάρτιο του 1994 έπειτα από τον θάνατο της Μελίνας Μερκούρη

Δεύτερη φορά τον Απρίλιο του 1998 για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή

Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί τόσο ο θάνατος του πρώην πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου όσο και αυτός της ηθοποιού Αλίκης Βουγιουκλάκη το 1996. Παρά το γεγονός ότι και οι δύο αυτές κηδείες ήταν πάνδημες και συγκλονιστικές σε ότι αφορά την συμμετοχή του κόσμου δεν είχε κηρυχθεί εθνικό πένθος. Ούτε όταν απεβίωναν πρώην Πρόεδροι της Ελληνικής Δημοκρατίας (Μιχάλης Στασινόπουλος, Κωνσταντίνος Τσάτσος και Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος) ή πρώην πρωθυπουργοί (Γιώργος Ράλλης, Κωνσταντινος Μητσοτάκης κ.α).

το καλοκαίρι του 2007 για τις εκτενείς πυρκαγιές που έπληξαν την χώρα σε πολλά μέρη της, με την Ηλεία να δέχεται την μεγαλύτερη καταστροφή και οι οποίες επέφεραν τον θάνατο τουλάχιστον 63 ανθρώπων,

τον Ιανουάριο του 2008 για τον θάνατο του Αρχιεπίσκοπου Αθηνών Χριστόδουλου – όταν είχε πεθάνει ο προηγούμενος Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 δεν είχε γίνει κάτι ανάλογο

τον Νοέμβριο του 2017 για τις φονικές πλημμύρες της Δυτικής Αττικής που στην κόστισαν την ζωή σε 23 ανθρώπους στην Μάνδρα,

τον Ιούλιο του 2018 έπειτα από τις ιδιαίτερα καταστροφικές πυρκαγιές της Αττικής που εκδηλώθηκαν στο Δυτικό και Ανατολικό τμήμα της και επέφεραν την απώλεια δεκάδων ανθρώπων στο Μάτι.

 Τέλος η έβδομη φορά είναι σήμερα, με το θάνατο του Μικη Θεοδωράκη

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: Τριήμερο εθνικό πένθος για τον Μίκη Θεοδωράκη

Σεισμός 4 ρίχτερ στη Θήβα – Αισθητός και στην Αθήνα

Νεκρός σε τροχαίο ο τράπερ Mad Clip – Χρειάστηκαν 2 ώρες να τον απεγκλωβίσουν (photos/video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09