search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 15:21
MENU CLOSE

Τσίπρας: Κυβέρνηση σε αποδρομή – Αιχμές για ένδεια στελεχών και εισαγωγή αρίστων

06.09.2021 21:20
tsipras-new (6)

Στη δυστοκία του πρωθυπουργού να κάνει ανασχηματισμό και την αδυναμία να βρει άξια στελέχη στην παράταξή του αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στο δελτίο του Open και την Πόπη Τσαπανίδου, με αφορμή την τοποθέτηση του Κύπριου, πρώην Ευρωεπιτρόπου Χρήστου Στυλιανίδη στη θέση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επανέλαβε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε αποδρομή, ωστόσο διευκρίνισε ότι θα επιμείνει στην υπεύθυνη στάση που έχει κρατήσει μέχρι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και δεν θα ζητήσει εκλογές.

Εκτίμησε πάντως πώς όποτε κι αν αυτές γίνουν – ο ίδιος έκανε την εκτίμηση ότι δεν θα συμπληρωθεί τετραετία και ότι την Άνοιξη του 2022 ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για τον πρωθυπουργό να προκηρύξει εκλογές- θα τις κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την διαχείριση της πανδημίας, τα μέτρα προστασίας σε ΜΜΜ, σχολεία, κλπ ενώ αποκάλυψε ότι και ο Παύλος Πολάκης εμβολιάστηκε πρόσφατα.

Ερωτηθείς για την υπόθεση Αποστολάκη, επέμεινε ότι από πλευράς Μητσοτάκη η απόπειρα υπουργοποίησης του νυν συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα χωρίς να έχει προηγηθεί συνεννόηση στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, ήταν μια πράξη εντυπωσιασμού και ταυτόχρονα διεμβολισμού του ΣΥΡΙΖΑ και όχι μια πράξη συναίνεσης και πολιτικής συνεννόησης.

Όσον αφορά την οικονομία και με αφορμή το θέμα των ανατιμήσεων και της ακρίβειας, επανέλαβε την πρόταση περί της ανάγκης στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να στηρίξει τη μεσαία τάξη που εξαπατήθηκε από τον Μητσοτάκη, πολλώ δε μάλλον που ο χειμώνας θα είναι βαρύς γι’ αυτήν.

Πιο αναλυτικά σημεία από την συνέντευξη Τσίπρα:

Για Στυλιανίδη

-«Μου έχει κάνει τρομερή εντύπωση η δυστοκία του Πρωθυπουργού να κάνει ανασχηματισμό. Η ένδεια στελεχών από την παράταξή του, φαίνεται ότι δεν μπόρεσε να βρει άριστα στελέχη στο κόμμα του, ούτε καν στην επικράτεια της χώρας και επέλεξε να εισάγει αρίστους από την Κύπρο. Ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται σε βέρτιγκο, η κυβέρνηση σε αποδρομή».

Ο κ. Στυλιανίδης ήταν ένθερμος υποστηρικτής της Συμφωνίας των Πρεσπών. ‘Ερχεται σε μία κυβέρνηση που επιδεικνύει τεράστια ελαφρότητα. Το πρόβλημα στην πολιτική προστασία δεν είναι τα πρόσωπα. Είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης για δύο χρόνια επέλεξε να αφήσει στο συρτάρι και το πόρισμα Γκολντάμερ και όλες τις κινήσεις που είχαμε προχωρήσει μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι, προκειμένου να αλλάξουμε δομές και τρόπο λειτουργίας της Πολιτικής Προστασίας. Αν δεν αλλάξεις τις δομές και μένεις μόνο στα πρόσωπα, δεν μπορείς να περιμένεις πολλά».

Για Αποστολάκη – πολιτική συνεννόηση

-«Αν ο κ. Μητσοτάκης ήθελε συνεννόηση, όφειλε να τη διερευνήσει στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Δεν ήθελε συνεννόηση, ήθελε μία ακόμα κίνηση εντυπωσιασμού, μία μεταγραφή με ποδοσφαιρικούς όρους, δίνοντας την εντύπωση διεμβολισμού των πολιτικών του αντιπάλων. Γνώριζα μία εβδομάδα ότι ο νυν συνεργάτης μου, κ. Αποστολάκης έχει δεχθεί κρούση. Τι πίστεψε ο κ. Μητσοτάκης; Ότι δεν θα ενημέρωνε και θα έτρεχε εντυπωσιασμένος ξωπίσω του; Αντί να κατανοήσει τα λάθη που έχουν γίνει ο κ. Μητσοτάκης σε ένα κρεσέντο υποκρισίας είχε δίπλα του τους δύο ανθρώπους που είχε προγραμμένους, τον κ. Χρυσοχοΐδη και τον κ. Χαρδαλιά. Και ενώ τους είχε δίπλα του στη Βουλή και εγώ ήξερα ότι τους έχει προγραμμένους γιατί διαπραγματευόταν την αντικατάστασή τους, τους επαινούσε και είπε ότι δεν έκανε πουθενά λάθος. Και καλούσε να υποδείξουμε πού έγινε το λάθος. Ο μέγιστος βαθμός υποκρισίας. Και σαν να μην φθάνει αυτό, με κατηγόρησε για άλλη μία φορά ευθέως για την τραγωδία στο Μάτι. Πόσες φορές ο κ. Μητσοτάκης θα αξιοποιήσει μία τραγωδία, στην οποία οποιαδήποτε κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να αντιδράσει. Σε αυτό το πλαίσιο επιθυμούσε συναίνεση; Δεν επιθυμούσε συναίνεση, ήθελε να προκαλέσει μία κίνηση εντυπωσιασμού, ένα εγχείρημα αποστασίας».

– «Ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να εγκλωβίσει τον κ. Αποστολάκη. Ο κ. Αποστολάκης έθεσε κάποιες προϋποθέσεις. Και ενώ τον διαβεβαίωναν ότι θα ικανοποιηθούν, δεν ικανοποιήθηκαν. Το να πάρει τηλέφωνο απλά για να ενημερώσει το γραφείο μου 5 λεπτά πριν, ήταν πρόσχημα για να εγκλωβίσει τον Αποστολάκη, λέγοντάς του ότι ο Τσίπρας έχει συναινέσει. Πού να φανταστώ ότι ο Πρωθυπουργός θα ανακοίνωνε υπουργό χωρίς να έχει εξασφαλίσει τη συναίνεσή του για την ανακοίνωσή του ονόματός του. Δεν θα ασχοληθώ με τα κοτσομπολιά και τη παραπολιτική. Αυτοί οι οποίοι διαρρέουν πληροφορίες, όπως το Μαξίμου και η Προεδρία, ας δώσουν τις απαντήσεις τους. Εγώ μένω σε αυτά που είπε ο κ. Αποστολάκης δημόσια αλλά και σε εμένα».

Για την κυβερνητική φθορά

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η φθορά του Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του θα είναι ραγδαία. Έχει γυρίσει η κλεψύδρα. Η κυβέρνηση είναι σε αποδρομή και δεν έχω αμφιβολία ό,τι και να δημοσιεύουν οι δημοσκοπήσεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές και θα είναι η ραχοκοκαλιά της επόμενης κυβέρνησης της χώρας.

Γιατί δεν ζητά εκλογές

–«Κανένας πρωθυπουργός δεν οδήγησε τη χώρα σε εκλογές γιατί του το ζήτησε ο πολιτικός του αντίπαλος. Θα μείνω στη στάση υπευθυνότητας που κρατώ, πιστεύω ότι οι εκλογές θα γίνουν πολύ σύντομα, ανεξάρτητα από τη στιγμή που εγώ θα τις ζητήσω. Δεν νομίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης θα μπορέσει να φτάσει στο τέλος της τετραετίας. Φρονώ ότι από την άνοιξη του 22 ανοίγει παράθυρο για πρόωρες εκλογες, παρά την επιθυμία του κ. Μητσοτάκη, διότι δεν θα μπορεί να συγκρατήσει τη φθορά του, θα είναι επιταχυνόμενη. Όταν συνειδητοποιήσει ότι απειλείται με καταλυτική ήττα θα πάει σε εκλογές.

Πότε θα ζητήσω εκλογές θα κριθεί από τις περιστάσεις στις οποίες βρίσκεται η χώρα. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η στάση ευθύνης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πέρα από το να ετοιμάζεται για να αναλάβει σε δύσκολες στιγμές την ευθύνη ανοικοδόμησης της χώρας, είναι να ασκεί και εποικοδομητική κριτική αναδεικνύοντας εναλλακτικές προτάσεις. Εγώ πορεύομαι με πυξίδα αυτό που αισθάνομαι ότι είναι κατάλληλο για την πορεία του τόπου. Η πολιτική αλλαγή θα έρθει ως αίτημα λύτρωσης και προοπτικής και από την ίδια την κοινωνία».

Για εμβολιασμούς και εμβολιασμό Πολάκη

-«Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή έχει αναλάβει να προσπαθεί να πείσει τους πολίτες για να εμβολιαστούν. Όλα τα στελέχη, όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι εμβολιασμένοι. Κάνετε λάθος ότι ο κ. Πολάκης δεν έχει εμβολιαστεί. Έχει εμβολιαστεί. Είχε πει ότι θα εμβολιαστεί το φθινόπωρο και εμβολιάστηκε τις προηγούμενες μέρες».

-«Δεν υπάρχει κάποιο παρασκήνιο. Υπενθύμισα στον κ. Πολάκη ότι έχει κάνει μία δημόσια δήλωση, ότι θα εμβολιαστεί το Σεπτέμβριο και μου είπε ότι θα μείνω σε αυτή τη δήλωση που έχω κάνει. Χθες το απόγευμα μου έστειλε με SMS την εικόνα από τον εμβολιασμό, ότι έκανε την υπόσχεσή του πράξη, λέγοντας ότι εγώ δεν είμαι αντιεμβολιαστής, ασκώ κριτική στο πλαίσιο της επιστημονικής μου προσέγγισης. Είναι θεμιτό, αλλά επίσης θεμιτό να είναι ξεκάθαρη η θέση του κόμματος. Διότι ο κ. Μητσοτάκης και η κυβερνητική προπαγάνδα προσπαθεί να δημιουργήσει εσφαλμένες εντυπώσεις. Δεν θα μοιραστούμε ευθύνες που δεν έχουμε, είμαστε σαφείς ως προς αυτό».

-«Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή λέει ότι είναι αναγκαίο να εμβολιαστούμε, αλλά δεν σημαίνει ότι εάν εμβολιαστούμε ξεμπερδέψαμε με την πανδημία. Η κυβέρνηση αμέλησε την ενίσχυση του ΕΣΥ, αμέλησε την πρωτοβάθμια φροντίδα, αμέλησε την ανάγκη ιχνηλάτησης και επιδημιολογικών μελετών, δεν φέρνει φαρμακευτικά σκευάσματα, προκειμένου να δώσει όπλα στους γιατρούς που μάχονται στις εντατικές για να αντιμετωπίσουν το μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας. Άρα λέμε, ναι, όλοι πρέπει να εμβολιαστούμε, πρέπει να πείσουμε τους πολίτες, αλλά αυτό δεν είναι από μόνο του αρκετό».

Διαβάστε επίσης:

Ραφήνα: Είχε σκοτώσει τη μητέρα του ο ζωγράφος που βρέθηκε κρεμασμένος – Αυτοκτονία «δείχνουν» τα στοιχεία

Ανακοινώθηκε επίσημα ο Χρήστος Στυλιανίδης ως υπουργός Πολιτικής Προστασίας

Mad Clip: Εγκληματική ενέργεια το τροχαίο λέει ο παππούς του (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 15:20