search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:57
MENU CLOSE

Σχολεία, το νέο μεγάλο ρίσκο της πανδημίας

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2195
16-9-2021
19.09.2021 07:00
aithousa_sxoleiou-new

Το νέο στοίχημα – ή ρίσκο, όπως το δει ο καθένας… – της κυβέρνησης σχετικά με την πανδημία περιγράφεται με τον κωδικό «σχολεία».
Από νωρίς το υπουργείο Παιδείας είχε ξεκαθαρίσει ότι η φετινή σχολική χρονιά θα είναι διαφορετική από την προηγούμενη, υπό την έννοια ότι η εκπαίδευση – ιδίως η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια – δεν θα γίνει εξ αποστάσεως λόγω της πανδημίας αλλά τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά, ότι μόνο υπό ειδικές προϋποθέσεις κάποιο τμήμα θα περνάει σε τηλεκπαίδευση και υπό ακόμα πιο αυστηρές προϋποθέσεις ένα σχολείο θα σταματά να λειτουργεί με τη φυσική παρουσία των μαθητών.

Οι νέες συνθήκες

Το ενδιαφέρον είναι ότι κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά, όταν πάλι είχαν γίνει αντίστοιχες εξαγγελίες, επί μήνες οι μαθητές βρίσκονταν σε καθεστώς λοκντάουν και η τηλεκπαίδευση… πήρε φωτιά.
Ωστόσο, οι επιδημιολογικές συνθήκες ήταν διαφορετικές, τα στελέχη του ιού λιγότερο μεταδοτικά, η κοινωνία πιο έτοιμη για συνθήκες καραντίνας και οι επιστήμονες εκτιμούσαν ότι τα παιδιά δεν κινδύνευαν τόσο από τον κορωνοϊό. Κι όμως, έπειτα από πολλά μπρος – πίσω, τα σχολεία έκλεισαν και ξανάνοιξαν λίγο πριν από το τέλος της σχολικής χρονιάς.


Σήμερα οι συνθήκες είναι διαφορετικές: τα εμβόλια είναι εδώ, η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να κάνει και τα παιδιά ηλικίας από 12 έως 15 ετών να εμβολιαστούν (επιστρατεύοντας από παιδιάτρους μέχρι… δωρεάν gigabytes για τα κινητά τηλέφωνα) και ένα σημαντικό – αν και όχι επαρκές – ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού είναι ήδη εμβολιασμένο, όπως και μεγάλο μέρος των εκπαιδευτικών, γεγονός που θα μπορούσε να παίξει μείζονα ρόλο στις εξελίξεις.

Το πρωτόκολλο 50 + 1

Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι τα πρωτόκολλα σχετικά με το πότε σταματά να λειτουργεί διά ζώσης ένα τμήμα και πώς αντιμετωπίζονται τα κρούσματα μέσα σε τάξεις εύκολα μπορούν να μετατραπούν σε «δαμόκλειο σπάθη» πάνω από το κεφάλι του υπουργείου Παιδείας και να τινάξουν στον αέρα τον σχεδιασμό για τη χρονιά. Και φυσικά, αν το «στοίχημα» των ανοιχτών σχολείων χαθεί, τότε η κυβέρνηση θα βρεθεί εκτεθειμένη και θα υποστεί σοβαρή ζημιά επικοινωνιακή και πολιτική.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι μια ημέρα μετά τον αγιασμό τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου όσο και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, με παρεμβάσεις τους, προσπάθησαν να εξηγήσουν την… άλγεβρα του κρούσματος σε τάξη, ήτοι τι θα γίνει αν ένας μαθητής εντοπιστεί ότι είναι κρούσμα Covid-19, πώς θα αντιμετωπιστούν τα υπόλοιπα παιδιά και τι θα γίνει με το πρωτόκολλο 50% + 1, δηλαδή την απόφαση ένα τμήμα να περνά σε τηλεκπαίδευση όταν το ποσοστό θετικότητας μεταξύ των μαθητών του ξεπεράσει το 50% του αριθμού τους.

Το κρούσμα και τα τεστ

Το σχέδιο, όπως το περιέγραψαν οι δύο αξιωματούχοι της κυβέρνησης, προβλέπει ότι, αν υπάρξει κρούσμα σε τμήμα, τότε όλοι οι μαθητές θα κάνουν μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας – χωρίς οικονομική επιβάρυνση – δύο μοριακά και δύο self test για να διαπιστωθεί αν κόλλησαν τον ιό ή όχι.
Για όσους μαθητές, όμως, είναι πολύ κοντά στο κρούσμα προβλέπονται επτά δωρεάν διαδοχικά τεστ, ένα για κάθε μέρα, ενώ από την όλη διαδικασία εξαιρούνται οι εμβολιασμένοι μαθητές, με την υπουργό Παιδείας να παρακινεί να εμβολιαστούν όλα τα παιδιά άνω των 12 ετών.
Ο Οικονόμου επισήμανε ότι «η χώρα μας εφαρμόζει εξαιρετικά αυξημένους εργαστηριακούς και λοιπούς ελέγχους παντού και, σε συνδυασμό με όλα τα μέτρα προφύλαξης και προστασίας από τον κορωνοϊό που εξακολουθούν να ισχύουν, έχουμε στόχο τη διασφάλιση της διά ζώσης λειτουργίας των σχολείων», ενώ η Κεραμέως, αναλαμβάνοντας τον ρόλο του «κακού αστυνομικού», δήλωσε ότι στον σχεδιασμό του υπουργείου δεν περιλαμβάνεται οριζόντιο κλείσιμο σχολείων ούτε ευελιξία ή χαλάρωση στο σύστημα απουσιών.

Ο χρησμός της Μακρή

Ωστόσο, φαίνεται ότι ακόμα και μέσα στην κυβέρνηση δεν επικρατεί τόση πίστη πως όλα θα πάνε κατ’ ευχήν. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, ερωτηθείσα σχετικά, δήλωσε ότι «εάν και εφόσον υπάρχει έξαρση, εάν και εφόσον οι ειδικοί το υποδείξουν, προφανώς και τα σχολεία θα έχουν διαφορετικά πρωτόκολλα και ενδεχομένως κλείσιμο. Αλλά με το “εάν και εφόσον” εμείς δεν μπορούμε ούτε πολιτική να ασκήσουμε ούτε μέτρα να υποδείξουμε» παραδεχόμενη, επίσης, ότι αρχικά τα κρούσματα θα παρουσιάσουν αύξηση.

Αντίπαλος η… πραγματικότητα

Το πρόβλημα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για τα σχολεία φαίνεται ότι είναι… η πραγματικότητα και, για την ακρίβεια, δύο πτυχές της.Η πρώτη είναι το γεγονός ότι τα ποσοστά εμβολιασμού στη χώρα παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, ενώ στην «κρίσιμη» ηλικιακή ομάδα από 12 έως 17 ετών είναι εξαιρετικά χαμηλά, με πολύ αργή αυξητική τάση. Τα επίσημα στοιχεία είναι αποθαρρυντικά, καθώς στις ηλικίες από 12 ώς 14 ετών έχει εμβολιαστεί μόλις το 13%, ποσοστό που ανεβαίνει στο 14,5% αν συνυπολογιστούν και τα ραντεβού.


Στην ηλικιακή ομάδα 15 – 17 ετών, το 25% έχει εμβολιαστεί και προσθέτοντας και τα ραντεβού το ποσοστό ανεβαίνει στο 26,5%. Όσον αφορά στον γενικό πληθυσμό, το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων φθάνει μόλις το 56% – 57%.Η δεύτερη είναι αυτός ίδιος ο ιός, ο οποίος διαρκώς μεταλλάσσεται, δίνοντας όλο και πιο μεταδοτικά στελέχη, τα οποία πλήττουν όλο και μικρότερες ηλικίες. Η μετάλλαξη Δέλτα, που είναι η πλέον διαδεδομένη παραλλαγή του SARS-CoV-2 στην Ελλάδα, είναι διαπιστωμένο ότι είναι πολύ πιο μεταδοτική από το στέλεχος που επικρατούσε τον χειμώνα, όταν η χώρα μπήκε σε μακρύ και επίπονο λοκντάουν.


Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης προέβλεψε πως το 25% – 30% των παιδιών θα έρθει σε επαφή με τον ιό και πως γύρω στις 30 με 50 χιλιάδες παιδιά θα μολυνθούν.
Με αυτά τα δεδομένα η φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη, στον αγιασμό στο Δαμάσι, ότι «θέλουμε τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά. Και για να μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό θα πρέπει να τηρούνται πλήρως τα μέτρα τα οποία μας έχουν υποδείξει οι ειδικοί, […] προκειμένου να μπορέσουμε να κρατήσουμε τα παιδιά στον φυσικό τους χώρο, που δεν είναι άλλος από το σχολείο», ακούγεται περισσότερο ως στοίχημα.

Διαβάστε επίσης:

Ολλανδία: Αιματηρή επίθεση με βαλλίστρα – Δύο νεκροί, δύο τραυματίες (video)

efood: Αλλάζει το εργασιακό καθεστώς των διανομέων – «Freelancer ή διακοπή συνεργασίας» – Σφοδρές αντιδράσεις για την απόφαση της εταιρείας

Σακελλαροπούλου σε Αντετοκούνμπο: Είστε πρότυπα για όλα τα παιδιά

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:57