search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 13:50
MENU CLOSE

Έσπασε τα ταμεία ο «Φρανκενστάιν»: Στα 1,17 εκατ. πωλήθηκε η πρωτότυπη έκδοση του βιβλίου

22.09.2021 17:40
frankenstein_NEW

Σε ιλιγγιώδη τιμή πουλήθηκε το ιστορικό βιβλίο της Μέρι Γουλστοουνκραφτ Σέλεϊ, το οποίο άρχισε να γράφει σε ηλικία μόλις 18 ετών στο πλαίσιο… στοιχήματος με τον λόρδο Βύρωνα και τον ποιητή Πέρσι Σέλεϊ.

Αντίτυπο της πρώτης έκδοσης του «Φρανκενστάιν» της Μέρι Σέλεϊ κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ του πιο ακριβού τυπωμένου έργου από γυναίκα συγγραφέα, καθώς πωλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 1,17 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το αποτελούμενο από τρεις τόμους αντίτυπο του έργου που φέρει τα αρχικά εξώφυλλα της εκτύπωσης του 1818 προβλεπόταν να πωληθεί έως 300.000 δολάρια από τον οίκο δημοπρασιών Christie’s, αλλά η πώληση έκλεισε με πολύ μεγαλύτερη προσφορά.

Σύμφωνα με το Fine Books Magazine πρόκειται για νέο παγκόσμιο ρεκόρ για την υψηλότερη τιμή πώλησης τυπωμένου έργου που γράφτηκε από γυναίκα συγγραφέα.

Σύμφωνα με τον οίκο Christie’s τα αντίτυπα της συγκεκριμένης έκδοσης ήταν 500 και το συγκεκριμένο βιβλίο είχε πωληθεί σε προηγούμενη δημοπρασία, το 1985. Οι προσφορές που υποβλήθηκαν ήταν από συλλέκτες απ’ όλο τον κόσμο.

Το ρεκόρ για τυπωμένο έργο από γυναίκα είχε μέχρι τώρα η πρώτη έκδοση του μυθιστορήματος «Emma» του 1816 της Τζέιν Όστιν, το οποίο πωλήθηκε από τον οίκο Bonhams το 2008 έναντι 150.000 αγγλικών λιρών.

Η Μέρι Σέλεϊ εμπνεύστηκε το βιβλίο το 1816, όταν μαζί με τον τότε εραστή της και μετέπειτα σύζυγό της, ποιητή Πέρσι Σέλεϊ και τον λόρδο Βύρωνα έκαναν διαγωνισμό για το ποιος θα γράψει την πιο τρομακτική ιστορία. Η Σέλεϊ άρχισε να το γράφει το 1818 και η πρώτη έκδοση κυκλοφόρησε ανώνυμη την ίδια χρονιά στο Λονδίνο.

Διαβάστε επίσης

Ντενί Βιλνέβ: Copy-paste οι ταινίες της Μarvel (Videos)

Η συναρπαστική σχέση ελληνικής λογοτεχνίας και ελληνικού κινηματογράφου σε φόρμα βιβλίου

Ισπανία: Απεβίωσε ο βραβευμένος σκηνοθέτης Μάριο Κάμους

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 13:49