search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 08:43
MENU CLOSE

Πρώτα κοινοβουλευτικά πυρά του ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ – Αναμένεται παρέμβαση Τσίπρα

27.09.2021 10:28
tsipras_new

Σε συζήτηση για την ΔΕΗ υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων αναμένεται να εξελιχθεί η προγραμματισμένη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης 56 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ με θέμα την ακρίβεια και συγκεκριμένα: «Άμεση ανάγκη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των αυξήσεων των τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης, αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και την Ενέργεια – Να σταματήσει η μετακύλιση των αυξήσεων στον τελικό καταναλωτή».

Η διαδικασία στην Ολομέλεια θα ξεκινήσει στη 1 το μεσημέρι. Προς το παρόν δεν είναι σαφές αν ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα επιμείνει δίνοντας συνέχεια με μία ακόμη κοινοβουλευτική διαδικασία πχ με αίτημα για προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή.

Στην συζήτηση αναμένεται να παρέμβει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αμέσως μετά την δημοσιοποίηση της διαδικασίας Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, συνάντησε τηνς Παρασκευή τους εκπροσώπους της ΓΕΝΟΠ -ΔΕΗ και μίλησε για «εκχώρηση» της ΔΕΗ, δηλαδή «χάρισμα» και «ξεπούλημα».

Επίσης, ενδεικτική των αντιπολιτευτικών προθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η έκκληση στους πολίτες για «ενεργητική αντίσταση σε αυτές τις ληστρικές πολιτικές», καθώς και η προειδοποίηση προς το ΔΣ της ΔΕΗ «πριν προχωρήσουν στις όποιες οριστικές και τελεσίδικες αποφάσεις τους», ότι «θα αναζητηθούν όλες οι ευθύνες, όχι μόνο πολιτικές», καθώς όπως είπε «είναι εμφανές ότι μέσα από αυτήν τη διαδικασία το ελληνικό Δημόσιο ζημιώνεται».

Ο ΣΥΡΙΖΑ χθες έθεσε και θέμα χειραγώγησης της τιμής της μετοχής της ΔΕΗ προ των σχετικών ανακοινώσεων.

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου αναφέρει πως «χιλιάδες μικροεπενδυτές έχασαν τα χρήματά τους από κινήσεις στο Χρηματιστήριο με τη μετοχή της ΔΕΗ που είναι τουλάχιστον ύποπτες. Για εννιά μέρες, μετά την ανακοίνωση πώλησης του 49% της θυγατρικής της (ΔΕΔΔΗΕ) αντί να ανέβει η μετοχή της, όπως όλοι προεξοφλούσαν, βυθίστηκε από τα 10,5 στα 9,02 ευρώ στις 23 Σεπτεμβρίου, ημέρα που μετά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου ανακοινώθηκε η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου. Την ώρα δηλαδή που μικροεπενδυτές αγόραζαν μετοχές της ΔΕΗ, κάποιοι για ανεξήγητο λόγο ξεφορτώνονταν πακέτα μετοχών μέχρι να ανακοινωθεί η ΑΜΚ της Επιχείρησης».

Ως εκ τούτου και «δεδομένου ότι για την ΑΜΚ της ΔΕΗ γνώριζε μόνο η Διοίκησή της και ο κ. Μητσοτάκης με τους στενούς συνεργάτες του» ζητά από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς «που παρενέβη μόνο μετά την κατακραυγή, το αυτονόητο: Να ελέγξει μία προς μία όλες τις πράξεις πώλησης που έγιναν τις 9 αυτές μέρες και να ενημερώσει Αρχές και πολίτες ποιοι ήταν αυτοί που πουλούσαν μετοχές όταν όλοι προεξοφλούσαν άνοδο και από πού είχαν εσωτερική πληροφόρηση».

Ουσιαστικά τα πολιτικά και οικονομικά ζητήματα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη – Λίγες μέρες μετά το ξεπούλημα του συνόλου του Δικτύου φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών) και του 49% του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρισμού (ΔΕΔΔΗΕ) – υλοποιεί το σχέδιο ιδιωτικοποίησης του ενεργειακού μας πυλώνα της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου,

–  χωρίς να επιβάλλεται από οποιαδήποτε μνημονιακή δέσμευση

– εν μέσω ενεργειακής κρίσης, όπου τα νοικοκυριά απειλούνται με εκτόξευση των τιμολογίων του ρεύματος, όταν η ΔΕΗ υπό τον έλεγχο του Δημοσίου θα μπορούσε να παρέμβει για τη συγκράτηση των τιμών

– σε χώρες της Ευρώπης (πχ Μ. Βρετανία) παρατηρούνται αντίστροφες τάσεις δηλαδή σχέδια επανακρατικοποίησης και επαναδημοτικοποίησης ενεργειακών φορέων και δικτύων μετά την χρεωκοπία ιδιωτικών εταιρειών ενέργειας.

Όσον αφορά την κριτική που δέχεται από την κυβέρνηση ότι δηλαδή, η μεταβίβαση του 34% στο Υπερταμείο έγινε  επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ καθώς και ότι την ίδια περίοδο η ΔΕΗ κατέγραψε ζημίες και έφτασε στα όρια της κατάρρευσης, από την Κουμουνδούρου απαντούν πως: επί ΣΥΡΙΖΑ «και παρά τις μνημονιακές πιέσεις και τη χρεωκοπία, είχαμε καταφέρει να κρατήσουμε πλειοψηφικό ποσοστό και τον έλεγχο στο Δημόσιο στους ενεργειακούς φορείς (ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΠΑ Υποδομών)».

Αλλά επιπλέον κατέστη δυνατό «να μην αυξηθεί το ηλεκτρικό ρεύμα ούτε κατά ένα ευρώ αλλά να μειωθεί μεσοσταθμικά κατά 12% (EUROSTAT)». Παρόλη τη μεταφορά στο Υπερταμείο μετοχών της ΔΕΗ, λέει σήμερα ο ΣΥΡΙΖα «καταφέραμε να μην υλοποιηθεί το σχέδιο ιδιωτικοποίησης, για το οποίο πίεζαν οι θεσμοί και η τρόικα εσωτερικού».

Διαβάστε επίσης:

Συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν στο Παρίσι: Στο τραπέζι η αγορά γαλλικών φρεγατών

Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις με 37 παραβιάσεις στο Αιγαίο

Βασίλης Λεβέντης: Το μήνυμα που έστειλε ο γιος του Μάριος Γεωργιάδης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 08:43