search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:41
MENU CLOSE

Οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη – Μακρόν για την ελληνογαλλική αμυντική συνεργασία

28.09.2021 08:16
GALLIA_MAKRON_MITSOTAKIS_NEW

Οι υπογραφές έπεσαν στο Μέγαρο Ελιζέ, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Εμανουέλ Μακρόν, παρουσία του Νίκου Δένδια και του Νίκου Παναγιωτόπουλο αλλά και των ομολόγων τους Ζαν-Ιβ Λεντριάν και Φλοράνς Παρλί.

«Υπέγραψα μόλις τώρα μια στρατηγικής σημασίας συμφωνία για την άμυνα και την ασφάλεια, που είναι απαύγασμα μιας εργασίας από τον Ιούλιο του 2018 και κυρίως καρπός των τελευταίων 18 μηνών που οδήγησαν τη Γαλλία να δεσμευτεί στο πλευρό σας το καλοκαίρι του 2020» τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά την τελετή υπογραφής της Συμφωνίας για την στρατηγική εταιρική σχέση σε Άμυνα και Ασφάλεια μεταξύ Ελλάδος και Γαλλίας.

Ο κ. Μακρόν τόνισε ότι το περασμένο καλοκαίρι «εντατικοποιήσαμε τη συνεργασία που καταλήγει στη συμφωνία να δυναμώσουμε και να εντατικοποιήσουμε τη συνεργασία μας στη βάση των κοινών μας συμφερόντων».

Πρόσθεσε επίσης ότι «θέλουμε να προστατεύσουμε την ακεραιότητα αμφοτέρων των κρατών μας, προωθώντας την ασφάλεια και την σταθερότητα στις κοινές μας περιοχές».

Ο κ. Μακρόν έκανε λόγο για εμβάθυνση της συνεργασίας στα στρατηγικά διακυβεύματα στο στρατιωτικό κομμάτι, κάτι που μεταφράζεται -όπως είπε- από την ελληνική απόφαση να αποκτήσει τα αεροσκάφη Rafalle και την απόφαση να αποκτήσει τρεις φρεγάτες τύπου Belharra που θα κατασκευαστούν στη Γαλλία.

«Αυτή η συνεργασία εγγράφεται στο αμοιβαίο σχέδιο των δικών μας δεσμεύσεων στο επίπεδο ΕΕ και ΝΑΤΟ επεκτείνοντας και ενδυναμώνοντας τις σχέσεις για την προστασία της δικής μας περιοχής επ’ ωφελεία της ειρήνης και της ασφάλειας στη Μεσόγειο και στα Βαλκάνια» ανέφερε ο κ.Μακρόν.

Μητσοτάκης στην ΕΡΤ

Ο κ. Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξής του χθες στην ΕΡΤ1, σε ερώτηση για το αν βρισκόμαστε πιο κοντά στην υπογραφή μίας αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία, ζήτησε «λίγο υπομονή» και παρέπεμψε στις σημερινές ανακοινώσεις. «Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι κατευθυνόμαστε προς μία ουσιαστική εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας Γαλλίας. Τα υπόλοιπα θα έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως εκείνο που μπορεί να πει είναι αυτό που είχε την ευκαιρία να αναφέρει και στην ομιλία του στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, «ότι το αίτημα για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης είναι πια απολύτως επιτακτικό. Μια Ευρώπη δηλαδή η οποία θα ευθυγραμμίσει τη γεωπολιτική της ισχύ με την οικονομική της δύναμη. Πιστεύω ότι και η Ελλάδα και η Γαλλία είναι δύο χώρες οι οποίες θα βρεθούν τους επόμενους μήνες, τα επόμενα χρόνια, στην πρώτη γραμμή αυτής της ευρωπαϊκής προσπάθειας, η οποία να τονίσω δεν είναι μία προσπάθεια η οποία καθ’ οιονδήποτε τρόπο υπονομεύει τις ευρωατλαντικές σχέσεις ούτε το ΝΑΤΟ. Όσο πιο ισχυρή είναι αμυντικά η Ευρώπη τόσο περισσότερα θα έχει να συνεισφέρει τελικά στο ΝΑΤΟ», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως «είναι επιβεβλημένο να συνυπάρχουν αλλά πάλι μπορεί να σκεφτεί κανείς αποστολές ενδεχομένως στη Μέση Ανατολή, στο Σαχέλ, το οποίο τόσο μας ενδιαφέρει και την Ελλάδα και τη Γαλλία, στην ανατολική Μεσόγειο, αποστολές της ΕΕ στις οποίες δεν θα συμμετέχει ούτε το ΝΑΤΟ ούτε ο ΟΗΕ. Και βέβαια η ανάγκη να φυλάσσονται τα ευρωπαϊκά σύνορα ως ταυτόχρονα εθνικά και ευρωπαϊκά είναι μία αρμοδιότητα, είναι μία ευθύνη, η οποία βαραίνει αποκλειστικά την Ευρώπη».

Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του Εμανουέλ Μακρόν για τη δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πως «είναι ώριμη πρόταση. Διότι αναγνωρίζει την πολυπλοκότητα των διεθνών σχέσεων και το γεγονός ότι εμείς οι Ευρωπαίοι είμαστε καθ’ ύλην αρμόδιοι να ασχοληθούμε με την ασφάλεια της περιοχής μας. Τονίζω η ευρωατλαντική συμμαχία αποτελεί τον κεντρικό αμυντικό πυλώνα που θα ενώνει πάντα τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Όμως η Ευρώπη έχει την υποχρέωση να μπορεί εφόσον το επιθυμεί, να μπορεί να δρα αυτόνομα. Χωρίς κατ’ ανάγκη να χρειάζεται την άδεια ή τη συναίνεση οποιουδήποτε άλλου εάν κρίνουν τα κράτη-μέλη της Ευρώπης ότι υπάρχουν ζωτικά συμφέροντα της Ευρώπης, άρα των κρατών-μελών της, τα οποία η Ευρώπη πρέπει να υπερασπιστεί».

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «δεν μπορούμε να απαιτούμε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη χωρίς να είμαστε εμείς οι ίδιοι διατεθειμένοι να συμμετέχουμε σε προσπάθειες ευρωπαϊκές, έκφρασης αλληλεγγύης προς την Ευρώπη, ή προς άλλα κράτη μέλη.Μια ενεργή εξωτερική και αμυντική πολιτική επιβάλλει να μη ζητάμε μόνο στήριξη αλλά και να είμαστε σε θέση (θυμίζω ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα η οποία ξοδεύει άνω του 2% του ΑΕΠ της στην άμυνα) αυτή την ισχύ μας να την αξιοποιούμε προς όφελος της Ευρώπης. Μία άλλη μεγάλη συζήτηση στην Ευρώπη είναι η συζήτηση περί της διαλειτουργικότητας των οπλικών συστημάτων. Εμείς επιλέξαμε π.χ. να αγοράσουμε αεροσκάφη Ραφάλ από τη Γαλλία. Αυτό σημαίνει ότι η συνεργασία η δικιά μας με τη Γαλλία ή με άλλες χώρες όπως η Κροατία που αποκτά επίσης αεροσκάφη Ραφάλ, θα είναι πολύ πιο εύκολη διότι θα χρησιμοποιούμε κοινά οπλικά συστήματα».

Διαβάστε επίσης

Μητσοτάκης στην ΕΡΤ: Δεν θα μπούμε σε κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία (Video)

Πικραμμένος: Το 2012 είχαμε σχέδιο για κλείσιμο τραπεζών

Οικονόμου για γαλλικές φρεγάτες: «Ας κάνουμε λίγη υπομονή»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:41