search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 18:01
MENU CLOSE

Πανόραμα ντοκιμαντέρ με 25 ευρωπαϊκές παραγωγές από την ΕΡΤ3

29.09.2021 17:31
Like-A-Virgin07

Ούτε πέντε, ούτε δέκα. Ούτε 15. Η ΕΡΤ3, σεμνά- καθόλου ταπεινά- προτείνει για τη σεζόν που μόλις άρχισε 25 σειρές ντοκιμαντέρ ευρωπαϊκής κυρίως παραγωγής με τα οποία διαμορφώνει και θεματικές ενότητες.

Σειρές ανθρωποκεντρικές. Για το περιβάλλον και τη φύση. Για την ιστορία και για άλλους πολιτισμούς. Για τις επιστήμες, την υγεία και την ευζωία. Ντοκιμαντέρ που εστιάζουν σε σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα. Ντοκιμαντέρ με σαγηνευτικές αφηγήσεις, με παρουσιαστές ανθρώπους «της διπλανής πόρτας», με σκηνοθεσία και κινηματογράφηση «ζωντανή», με «κάδρα» που… κόβουν την ανάσα. Με επεισόδια που δημιουργούν νέους νευρώνες στον εγκέφαλο από τις πληροφορίες που έχουν, παρουσιασμένες με εύληπτο και κατανοητό τρόπο.

Η ΕΡΤ3 εξασφάλισε και θα μεταδώσει μεταξύ άλλων το μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ «Femicides/Γυναικοκτονίες» (2020) μια συμπαραγωγή της γαλλικής τηλεόρασης με την εφημερίδα LeMonde. Η δημοσιογραφική ομάδα της εφημερίδας ξεκίνησε μια μεγάλη έρευνα για το θέμα όταν έγινε γνωστό ότι το 2019 σκοτώθηκαν 150 γυναίκες από τον σύντροφο τους στη χώρα.

Στη θεματική «Ευζείν/Επιστήμη/Υγεία» θα δούμε τι λένε οι τελευταίες έρευνες της επιστήμης («Microbiota: The Amazing powers of the gut») σχετικά με τον ανθρώπινο οργανισμό, για τη σημασία του φύλου στην υγεία και αν οι γυναίκες είναι το ισχυρό φύλο, για την πανδημία της παχυσαρκίας, το σύνδρομο Άσπεργκερ, τα όνειρα μας, τη διπολική διαταραχή, τις αλλεργίες («Allergy alert: Paranoia in our immune system»).

Στη νέα σεζόν η ΕΡΤ3 προσφέρει στο κοινό «Απίθανα ταξίδια με τραίνο» με τον αγαπημένο των τηλεθεατών Φιλίπ Γκουλιέ («Απίθανα ταξίδια με τρένο»), έχει όμως να δείξει και κρουαζιέρα στη Βαλτική, πλεύση στον Δούναβη κόντρα στο ρεύμα, περιπλανήσεις στο Ιράν, το Ουζμπεκιστάν, το Ομάν, το Ισραήλ, την Αφρική («On the trail of flavors in Africa), την Ιταλία, τα Καρπάθια, τη Γροιλανδία, τη Μαύρη Θάλασσα, τη Νοτιοανατολική Ασία. Το μενού περιλαμβάνει, ντοκιμαντέρ με δρομολόγια προσκυνητών, γνωριμία με άγνωστες γωνιές της Ευρώπης («Trek to the Celestial mountains»), ταξίδια με ποδήλατο, με σκάφος, με αυτοκίνητο, με τροχόσπιτο, με τα πόδια («Race to the South Pole»).

Για το περιβάλλον, που όλοι ανησυχούμε, μέσα από τα ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ3 διαμορφώνεται η αίσθηση πώς θα είναι η γη χωρίς μέλισσες και χωρίς δάση («An earth without bees»), τί υπάρχει και συμβαίνει κάτω από τον λεπτό πάγο αλλά και ποιες εμπειρίες αποκτούμε όταν θα περπατήσουμε πάνω του, νιώθοντας τη μεγάλη απώλεια του που απειλεί την επιβίωση μας στη γη.

Θα μάθουμε για την ξηρασία στην Ευρώπη και την ερημοποίηση του πλανήτη («Drought in Europe»), αλλά και την άνοδο της θερμοκρασίας στη Μεσόγειο («Hop spot in the Mediterranean»), που τόσο μας ταλαιπώρησε το φετινό καλοκαίρι.

Στη βραδινή ζώνη τα ντοκιμαντέρ για την Ιστορία, θα ταξιδεύουν τον τηλεθεατή στο χρόνο, θα τον ενημερώνουν σχετικά με το πως οι πανδημίες άλλαξαν τον κόσμο, ενώ θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει σε παραγωγές που αφορούν στη σταυροφορία των παιδιών, στις τελευταίες ώρες της Πομπηίας, στη δημιουργία της Μαφίας στο Σικάγο και τη Νέα Υόρκη– καταπληκτική σειρά δραματοποιημένων ντοκιμαντέρ-, στην κινέζικη αυτοκρατορία, στη σχέση του Χίτλερ με το Βατικανό, στο φασισμό των Ουστάσι στην Κροατία, την δίκη του Άουσβιτς, τους Μεδίκους της Αναγέννησης, τον Αϊνστάιν και τον Τέσλα, και τον αντισημιτισμό-με μια πρόσφατη παραγωγή 4 επεισοδίων του ARTE που βρίσκεται ακόμη στο post production και σύντομα θα παραδοθεί για προβολή

Αν στα ταξιδιωτικά ντοκιμαντέρ «Τα απίθανα ταξίδια με τραίνο» άρεσαν πολύ, στη θεματική «Ανθρώπινες Ιστορίες» η μεγάλη επιτυχία ήταν «Η ζωή μας στη φάρμα».

Η σειρά αυτή έρχεται ξανά στην ΕΡΤ3 με τα νέα επεισόδια του 3ου κύκλου αλλά και μαζί με τρείς ακόμη νέες σειρές, που ακολουθούν το ίδιο πετυχημένο φορμάτ: « Πρώτη φορά στη φάρμα», «Στη φάρμα του Τζίμη» και «Στη φάρμα με την Κέιτ».

Υπάρχουν εξάλλου επιλογές και με άλλες ιστορίες ανθρώπων, με ξεχωριστό το φιλμ μικρούς μήκους και τον εύγλωττο τίτλο «Maradona, theGoldenkid». Σε αυτή τη θεματική ο τηλεθεατής μπορεί να έχει μια «καλή ματιά» στο υγρό σύμπαν αθλητριών της συγχρονικής κολύμβησης, στη συνεργασία ισραηλινών και παλαιστίνιων γιατρών σ΄ ένα νοσοκομείο, στις απίθανες περιπέτειες διανομέων σε απομονωμένα μέρη, αλλά και σε θαυμαστά επιτεύγματα ανθρώπων με ταλέντο, πάθος και φαντασία.

Σε εβδομαδιαία βάση με «θέση» στο μεταμεσονύκτιο πρόγραμμα του σταθμού αναπτύσσεται η ενότητα «Όλα γύρω από το σεξ» με σχετικά ντοκιμαντέρ. Ενδεικτικά μια σειρά με 10 επεισόδια και τίτλο «Οι κουλτούρες του σεξ», μια ανθρωπολογική έρευνα με χιούμορ από τη Γερμανία έως την Ιαπωνία αλλά και τα αυτοτελή, «Γαλάζια Μαγεία-Πως το Βιάγκρα Άλλαξε τον Κόσμο», «Το Άγγιγμα», που ερευνά το θέμα σεξ και άτομα με αναπηρία, και το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ ισραηλινής παραγωγής 2020 «Μια πόρνη σαν κι εμένα», με την εξομολόγηση ενός θύματος σωματεμπορίας.

Το μπουκέτο με ξένες σειρές ταινιών τεκμηρίωσης είναι από τα συστατικά του πλουραλιστικού προγράμματος του σταθμού και διαμορφώνει ένα ισορροπημένο μίγμα σε συνδυασμό με το ελληνικό πρόγραμμα. Τείνουν μάλιστα να γίνουν σήμα κατατεθέν της ΕΡΤ3. Το συγκεκριμένο- μισθωμένο- πακέτο παραγωγών είναι από την Αγγλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, από τη Σκανδιναβία.

Για το σύνολο των 25 ντοκιμαντέρ εγκρίθηκε συνολικά δαπάνη 42.500 ευρώ, πλέον ΦΠΑ και φόρων. Τα δικαιώματα μετάδοσης των ντοκιμαντέρ περιλαμβάνουν τρεις προβολές στην ΕΡΤ και προβολή στο πρόγραμμα της ERTFlix.

Διαβάστε επίσης:

Οργή στο Twitter για τη Ζήνα Κουτσελίνη: «Ξεπλένει τον Λιγνάδη» (video)

Άγριες Μέλισσες: Η συντριβή του Δούκα και το σχέδιο του Ακύλα

Άρης Πορτοσάλτε: Προτείνει συντάξεις μόνο για εμβολιασμένους (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 18:01