search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 09:14
MENU CLOSE

Φίλης για ελληνογαλλική συμφωνία: Οι υπερεξοπλισμοί βουλιάζουν την χώρα

05.10.2021 18:14
filis_new

Επί της αρχής ορθή είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία για την απόκτηση των φρεγατών “Belhara”.

Ωστόσο, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δια στόματος του τομεάρχη Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο εκφράζει ενστάσεις και ξεκαθαρίζει ότι θα την υπερψηφίσει μόνο στη περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει σε διορθώσεις στα δύο επίμαχα άρθρα 2 και 18 που, όπως είπε, «αφήνουν εκτός πρόβλεψης της Συμφωνίας τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες που ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο και την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών σε εμπόλεμες περιοχές, όπως το Σαχέλ».

«Εμείς ως πατριωτική δύναμη προσεγγίζουμε τα θέματα της εξωτερικής Πολιτικής με κριτήριο το εθνικό συμφέρον και όχι το μικροκομματικό. Έχουμε χαρακτηρίσει στρατηγικά ορθή τη προσέγγιση με τη Γαλλία αλλά και γιατί η Γαλλία στο κοινό ευρωπαϊκό μας σπίτι έχει θέσεις που βρίσκονται εγγύτερα σε αυτό που επιδιώκουμε εμείς ως χώρα για το μέλλον της ΕΕ», είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.

Ο Νίκος Φίλης, από πλευράς του είπε αρχικά πως «η ισχυρή κοινωνία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ισχυρή χώρα. Όταν υπερεξοπλισμοί βουλιάζουν την χώρα – 10 δις είναι τα λίτρα- για ποια ισχυρή χώρα μιλάμε; Το χρέος έχει φτάσει στο 228% του ΑΕΠ. Της Τουρκίας είναι 37% του ΑΕΠ. Που θα οδηγήσει η κούρσα των εξοπλισμών; 24 Rafale εμείς 50 οι άλλοι. 2 υποβρύχια εμείς 8 οι άλλοι».

Και συνέχισε: «Το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να στηρίζεται στη διεθνή διπλωματία (…) δηλαδή στο διεθνές δίκαιο και τη Χάγη! Διεθνές Δίκαιο και προσφυγή στη Χάγη! Τα ξέχασε αυτά η κυβέρνηση ακούμε για τη Γαλλία. Ακούω αντιλήψεις να γίνει η Ελλάδα το Ισραήλ περιοχής! Δεν θέλει η ελληνική κοινωνία να στρατικοποιήσεις! Στον τουρισμό στηριζόμαστε τι σημαίνει ισραηλοποίηση; Είναι προφανές ότι όταν έχουμε να κάνουμε με χώρες διαφορετικής ισχύος τα περί διασταλτικής ερμηνείας μου θυμίζουν δημιουργική εφαρμογή! Η συμφωνία καθορίζεται από συσχετισμό δύναμης! Είναι αστειότητες αυτά! Mare Nostrum είπε ο Μακρόν! Εκφράζει τη κυβέρνηση αυτό; Ο ΣΥΡΙΖΑ σε συνέχεια πολιτικής του καταψηφίζει τη συμφωνία αυτή» κατέληξε στην τοποθέτησή του.

Διαβάστε επίσης:

Αποφυλακίστηκε ο Μένιος Φουρθιώτης

ΕΟΔΥ: Και επίσημα πρόεδρος ο Θεοκλής Ζαούτης

Σύνοδος κορυφής: Η συμφωνία AUKUS και τα Βαλκάνια στην ατζέντα των Ευρωπαίων ηγετών


google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 09:09