search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:44
MENU CLOSE

Σωτήρης Τσιόδρας: Κατά 91% μειώθηκε ο κίνδυνος θανάτου – Τι έχουμε πετύχει με τον εμβολιασμό (Video)

20.10.2021 13:20
TSIODRAS-NEW-01
© Eurokinissi

Ανακοινώσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολιαστικού προγράμματος στην Ελλάδα έκανε ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στην αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών, με βάση τα ευρήματα ευρείας μελέτης για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στη χώρα.

«Όσο αυξάνει η εμβολιαστική κάλυψη σε έναν πληθυσμό, αυξάνονται τα κρούσματα και σε εμβολιασμένους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το εμβόλιο δεν είναι αποτελεσματικό και δεν πρέπει να γίνονται παρερμηνείες»τόνισε ο κ. Τσιόδρας ξεκινώντας την ενημέρωση, σημειώνοντας πως «είναι λανθασμένη η αντίληψη ότι τα εμβόλια δεν λειτουργούν». 

Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, με βάση αυτά τα δεδομένα από τους εμβολιασμούς, «έχουμε αποφύγει 8.400 θανάτους και 5.530 διασωληνώσεις. Εάν είχαμε πετύχει τον στόχο του εμβολιασμού, που είχαμε θέσει, θα είχαμε 1.800 λιγότερους θανάτους»

Οι ανακοινώσεις του Σωτήρη Τσιόδρα

Όπως είπε ο κ.Τσιόδρας,  η ανάλυση υλοποιήθηκε με τη συμβολή των συναρμοδίων υπηρεσιών υγείας και του ΕΟΔΥ, της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Τα αποτελέσματα έχουν ήδη δοθεί στην κυβέρνηση, την εθνική επιτροπή εμβολιασμών και την εθνική επιτροπή εμπειρογνωμόνων και έγινε προκειμένου η χώρα να έχει τα δικά της συμπεράσματα για τον εμβολιασμό. Η μελέτη αναλύει και σε τεχνικό επίπεδο και έχει δεδομένα εμβολιασμού, που αφορούσαν τις σοβαρές νοσήσεις, εκείνους που μπήκαν σε ΜΕΘ ή και κατέληξαν και έγινε διασύνδεση των δεδομένων με τα στοιχεία του εμβολιασμού. Η ανάλυση έγινε και κατά εμβόλιο και κατά ηλικιακή ομάδα, αλλά και τον πλήρη εμβολιασμό. Οι υπολογισμοί έγιναν για κάθε εβδομάδα για την περίοδο της μελέτης». 

«Εγιναν τρεις συγκρίσεις μεταξύ των ατελώς εμβολιασμένων, για τις νοσήσεις, και τους άνω και κάτω των 60, όπως και σύγκριση μεταξύ της περιόδου προ της κυριαρχίας της μετάλλαξης Δ και μετά από αυτή. Παράλληλα, έγινε μελέτη για τους θανάτους και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Ο κίνδυνος θανάτου των εμβολιασμένων μειώθηκε κατά 91%, δηλαδή έπεσε στο ένα δέκατο». 

Ο κ.Τσιόδρας αναφέρθηκε εκτενώς στα ποσοστά αποτελεσματικότητας των εμβολίων έναντι σοβαρής νόσησης και θανάτου που παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα και μετά την κυριαρχία της μετάλλαξης Δέλτα.  Ειδικότερα, είπε  ότι προ Δέλτα η αποτελεσματικότητα των εμβολίων ήταν από 92% έως 98%, μετά Δέλτα, από 71% έως 96%. Διατηρείται, δηλαδή, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου και μετά τη Δέλτα περίοδο.

Χθες καταγράφηκαν 3.739 νέα περιστατικά μολύνσεων από τον SARS-CoV-2, που είναι και ο υψηλότερος αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων που έχει καταγραφεί από τα τέλη Αυγούστου έως σήμερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες πραγματοποιήθηκαν 376.384 εργαστηριακά τεστ (μοριακά και rapid αντιγόνου).

Διαβάστε επίσης:

Έρχεται νέο χαράτσι – Σκέψεις για διόδια στο κέντρο της Αθήνας

Θεσσαλονίκη: Αυτός είναι ο 51χρονος που βίαζε τα ανήλικα ανίψια του

Βάσω Λασκαράκη: Έχει γενέθλια και αποκάλυψε την ηλικία της

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:44