search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 15:54
MENU CLOSE

Καρκίνος του μαστού: Μία νόσος που πλέον θεραπεύεται (Photos)

25.10.2021 12:03
kakrinos new

Στην Ελλάδα διαγιγνώσκονται περίπου 6.000 νέα περιστατικά κάθε χρόνο. Εάν και αυτά προληφθούν σε πρώιμο στάδιο, είναι βέβαιο πως δεν θα υπάρχουν θάνατοι, αφού οι σύγχρονες μέθοδοι θεραπείας καθιστούν πλέον δυνατόν κάτι τέτοιο.

Όπως και με τους περισσότερους καρκίνους, το κλειδί για την επιτυχή θεραπεία είναι η έγκαιρη διάγνωση.

Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης κατά του Καρκίνου του Μαστού, σήμερα, 25 Οκτωβρίου και μετά από χρόνια επιστημονικών ερευνών έχουμε πλέον όπλα για τη νόσο, τόσο σε επίπεδο πρόληψης, όσο και στις θεραπείες.

Το «καλό» με τον καρκίνο του μαστού είναι ότι η γυναίκα μπορεί μόνη της να εξεταστεί και να ανακαλύψει το ογκίδιο, όταν αυτό είναι πάρα πολύ μικρό, στο αρχικό του στάδιο, που σημαίνει ότι μπορεί να θεραπευτεί.

Άλλωστε το 75% των περιπτώσεων ανακαλύπτονται από τις ίδιες τις γυναίκες ή τους συντρόφους τους. Το κακό είναι ότι η ψυχολογική και κοινωνική διάσταση μιας τέτοιας ανακάλυψης, την τρομάζει και δεν της επιτρέπει (ψυχολογικά) να επισκεφτεί άμεσα το γιατρό της.

Αυτό είναι εν μέρει θα μπορούσε να χαρακτηριστεί φυσιολογικό και συμβαίνει διότι η γυναίκα εκείνη τη στιγμή δεν αντιμετωπίζει μόνο ένα νόσημα που τη φοβίζει, αλλά έρχεται αντιμέτωπη και με την πιθανή απώλεια ενός τμήματος του σώματός της, που συμβολίζει δυο από τις πιο σημαντικές πτυχές της ύπαρξής της: τη μητρότητα και την ερωτική υπόσταση.

Η ψυχολογία όταν μαθαίνεις ότι πάσχεις

Κάθε άνθρωπος που έρχεται αντιμέτωπος με ένα δυνητικά θανατηφόρο νόσημα, προσπαθεί να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση ώστε να αντιμετωπίσει καλύτερα τον κίνδυνο για την ζωή του.

Οι κυριότεροι τρόποι που αντιδρούν οι γυναίκες σε αυτό είναι:

Άρνηση: Το άτομο που νοσεί δεν μπορεί να δεχθεί ότι του «έχει συμβεί αυτό» και ντρέπεται που έχει πάθει κάτι τέτοιο. Δεν το συζητά σχεδόν ποτέ και είναι μελαγχολικό.

Μαχητικότητα: Η ασθενής είναι αποφασισμένη να πολεμήσει και να νικήσει. Κρατάει θετική στάση και ελπίζει. Επίσης, αισθάνεται τυχερή που το «ανακάλυψε γρήγορα» και συμβουλεύει φίλες και γνωστές να αρχίσουν την αυτοδιάγνωση.

Στωική αποδοχή. Η ασθενής δέχεται τη διάγνωση. Δεν αναζητά πληροφορίες γι’ αυτήν εκτός αν προκύψουν καινούργια συμπτώματα και γενικά συνεχίζει να ζει όπως πρώτα χωρίς να ασχολείται ιδιαίτερα με το νόσημά τους.

Αποδοχή με συνοδό άγχος – θλίψη: Η περίπτωση αυτή έχει έντονες αντιδράσεις στη διάγνωση και υπερβολικό άγχος ή και θλίψη.

Απελπισία – παραίτηση: Η γυναίκα αυτή κυριεύεται απόλυτα από τη διάγνωση. Νομίζει ότι είναι μονίμως άρρωστη και ότι σύντομα θα καταλήξει.

Συμπτώματα

Όλες οι γυναίκες, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, πρέπει να γνωρίζουν το στήθος τους. Αυτό σημαίνει να γνωρίζετε τι είναι φυσιολογικό για το δικό σας στήθος σε ότι αφορά την υφή και την εμφάνισή του ώστε να μπορείτε να επισημάνετε την οποιαδήποτε αλλαγή και να την ελέγξετε το συντομότερο δυνατό.

Ειδικότερα πρέπει να θυμάστε

Ογκίδια ή σκλήρυνση του ιστού (με αυτοεξέταση μαστού)

Πόνο

Έκκριμα από τη θηλή

Ασυνήθιστή εμφάνιση ή αίσθημα

Αίσθημα «τραβήγματος» του δέρματος από μέσα

«Τα περισσότερα ογκίδια είναι ακίνδυνοι, ειδικά όταν εμφανίζονται σε νεαρή ηλικία. Αλλά θα πρέπει ούτως ή άλλως να συμβουλευθείτε ένα γιατρό το συντομότερο δυνατό», εξηγεί στο topontiki.gr η Ιωάννα Τσιαούση, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος.

Αιτίες

Οι ακριβείς αιτίες για την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού παραμένουν άγνωστες αλλά έχουν εντοπιστεί κάποιοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο. Αυτοί είναι:

Ηλικία:

 8 στις 10 περιπτώσεις καρκίνου του μαστού παρουσιάζονται σε γυναίκες που έχουν περάσει στην εμμηνόπαυση.

Έναρξη της περιόδου νωρίτερα από την ηλικία των 12 ετών ή έναρξη της εμμηνόπαυσης αργότερα από τα 50.

Η λήψη ορμονών για την μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης

Κληρονομικότητα, ειδικά εάν πρόκειται για περισσότερα από ένα κρούσματα στο ιστορικό της οικογένειάς σας και σε συγγενείς πρώτου βαθμού.

Επίσης κατά καιρούς έχει καταδειχθεί ότι η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών αυξάνει ελαφρά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Η πιο πρόσφατη επιστημονική μελέτη αναφέρει πως η μελατονίνη, η ουσία που ρυθμίζει το βιολογικό μας ρολόι, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Γι αυτό το λόγο η νυχτερινή εργασία στις γυναίκες ή γενικότερα η ύπαρξη φωτός τη νύχτα, είναι ένας από τους παράγοντες πρόκλησης, ειδικά σε γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση.

Ο κληρονομικός σύνδεσμος

Λιγότερες από το 5% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού μπορούν να οφείλονται σε κληρονομικούς παράγοντες. Ο κίνδυνος να εμφανιστεί αυξάνεται εάν:

Κοντινό συγγενικό σας πρόσωπο εμφάνισε την ασθένεια πριν την ηλικία των 40.

Υπάρχει συγγενής πρώτου βαθμού με καρκίνου του μαστού και στα δύο στήθη.

Δύο συγγενείς σας, πρώτου ή δευτέρου βαθμού στην ίδια πλευρά της οικογένειας διαγνώσθηκαν με καρκίνο του μαστού ή ωοθηκών πριν το εξήντα 

Τρεις συγγενείς πρώτου ή δευτέρου βαθμού που διαγνώσθηκαν με καρκίνο του μαστού ανεξάρτητα από την ηλικία

Εάν κάποια από αυτά τα χαρακτηριστικά υπάρχουν, μιλήστε στο γιατρό σας. Μπορεί εάν θέλετε να κάνετε ένα τεστ γενετικού ελέγχου για τον πιο βασικό καρκίνο του μαστού (brca-1και,2).

Διαγνωστικές εξετάσεις

Για να κάνει μία ακριβή διάγνωση καρκίνου του μαστού ο γιατρός πρέπει να διεξάγει ένα σύνολο ενδελεχών εξετάσεων εξέταση. Αυτές περιλαμβάνουν:

Μαστογραφία

Ακτινογραφία θώρακος

Εξετάσεις αίματος

Γονιδιακός έλεγχος έκφρασης του μεταταγμένου γονιδίου HER2 (με λήψη αίματος)

Θα χρειαστούν επίσης να εξετάσουν προσεκτικά τον ίδιο τον όγκο, πιθανώς κάνοντας έναν υπέρηχο ή μία μαστογραφία και βιοψία. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν πιο σύνθετες εξετάσεις όπως scans του συκωτιού ή των οστών.

Θεραπείες αναλόγως τύπου του όγκου

Υπάρχουν διάφοροι τύποι κυττάρων οι οποίοι και καθορίζουν την πλέον ενδεδειγμένη θεραπεία (στοχευμένη πλέον). Ειδικότερα, τα κύτταρα μπορεί να εξεταστούν για να διαπιστωθεί η θετικότητά τους σε ορμονικούς υποδοχείς (οιστρογόνα και προγεστερόνη). Αυτοί οι υποδοχείς, που μπορούν να βρεθούν στην επιφάνεια των κυττάρων, καθορίζουν αν και ποιες γυναικείες ορμόνες θα διεγείρουν τα καρκινικά κύτταρα ώστε να αναπτυχθούν. Έτσι για παράδειγμα, καρκινικά κύτταρα  με υποδοχείς οιστρογόνων θα αναπτυχθούν από τα οιστρογόνα, και έτσι μπορεί να θεραπευθούν με φάρμακα τα οποία μπλοκάρουν την δράση των οιστρογόνων.

Θεραπεία

Δεν υπάρχει εύκολη και γρήγορη θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού. Από την εμφάνιση του πρώτου καρκινικού κυττάρου μέχρι το τέλος της θεραπείας, ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος. Από τη στιγμή που βρεθεί ένας όγκος, η ταχεία διάγνωση και θεραπεία είναι απολύτως αναγκαίες.

Όταν επιβεβαιωθεί η διάγνωση, η ακριβής θεραπεία που θα χρησιμοποιηθεί, το πόσο σύντομα θα γίνει αυτό και το πόσο χρόνο θα πάρει εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες:

Το μέγεθος του όγκου και το στάδιο της νόσου

Ο τύπος του όγκου, ειδικότερα η θετικότητα των κυττάρων σε ορμονικούς υποδοχείς

Εάν η ασθενής έχει περάσει την εμμηνόπαυση

Ύπαρξη δευτεροπαθών όγκων

Την επιθυμία της ίδιας της ασθενούς

Οι γιατροί έχουν επιλογές να προσφέρουν στις ασθενείς τους. Πάντα συστήνεται η εγχείρηση για την αφαίρεση του όγκου (ογκεκτομή) ή του στήθους (μαστεκτομήανάλογα ογκεκτομή-τεταρτεκτομή-ριζική μαστεκτομή) και ακολουθείται συμπληρωματική θεραπεία (ADJUVANT) η οποία αυτή μπορεί να είναι ένας συνδυασμός ακτινοθεραπείας, χημειοθεραπείας ή/και ορμονοθεραπείας (Ταμοξιφένη και Αναστολείς Αρωματάσης) για την «πλήρη εξόντωση» τυχόν μεμονωμένων καρκινικών κυττάρων που έχουν απομείνει στον οργανισμό μετά την αφαίρεση και υπάρχουν υποψίες ότι θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τοπική υποτροπή ή μεταστάσεις.

Μετά τη θεραπεία, τι;

Εφόσον μία γυναίκα χειρουργηθεί, ολοκληρώσει τις συνεδρίες των χημειοθεραπειών, ή των έξυπνων φαρμάκων, ή τις ακτινοθεραπείες, το σύνηθες, είναι να κάνει κάθε 3 μήνες αιματολογικές και κάποιες ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις.

Οι εν λόγω εξετάσεις, ειδικά οι αιματολογικές, μπορούν να αποκαλύψουν και εάν υπάρχουν καρκινικά κύτταρα που οφείλονται (είναι απόγονοι) σε αυτό που είχε αφαιρεθεί. Γι’ αυτό πραγματοποιούνται εφόρου ζωής.

Στην περίπτωση που οι τιμές είναι «φυσιολογικές» ο θεραπευτής ελέγχει τις εξετάσεις και ενημερώνει για την επόμενη φορά που θα γίνει το check up.

Στην περίπτωση που κάποιος καρκινικός δείκτης έχει ανέβει από τα φυσιολογικά και ανάλογα πόσο, ο θεραπευτής δίνει επαναληπτικές εξετάσεις, σε κάποιες περιπτώσεις σε συνδυασμό αξονική ή μαγνητική τομογραφία ή μαστογραφία. Εκεί θα διαπιστωθεί εάν έχει αρχίσει να αναπτύσσεται κάποια μετάσταση, οπότε θα γίνει η ανάλογη θεραπεία για να σταματήσει.

Η ψυχολογική στήριξη δεν είναι απαραίτητη

Οι ειδικούς ψυχικής υγείας συμφωνούν στο «τι έχει ανάγκη η γυναίκα». Όταν η γυναίκα έχει επικοινωνία με το περιβάλλον της, είναι άνετη και βρίσκει τη στήριξη που έχει η ίδια ανάγκη, δεν χρειάζεται ψυχολογική στήριξη από ειδικούς.

Εάν όμως δεν μπορεί να διαχειριστεί να συναισθήματά της , εάν και μένει σε φάση μελαγχολίας ή κατάθλιψης τότε καλά θα κάνει να ζητήσει από το νοσοκομείο που περιθάλπεται ή από το Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού (210.4180006) ψυχολογική βοήθεια. Όλα τα δημόσια νοσοκομεία έχουν ή ψυχολόγο ή κοινωνική υπηρεσία, αλλά σε πολλές περιπτώσεις λόγω του μεγάλου αριθμού των ασθενών και μικρού αριθμού των ειδικών, δεν γίνεται η «δουλειά» που θα έπρεπε.

Γενικά, η ψυχολογική στήριξη περιλαμβάνει:

Πρώτη φάση:

Ατομική συμβουλευτική με στόχο ενθάρρυνση, υποστήριξη και προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Η εκτίμηση και η συζήτηση γίνεται με κοινωνικό λειτουργό ή ψυχολόγο. Μπορεί να διαρκέσει από μία ώρα έως αρκετές…

Δεύτερη φάση

Ομαδικά προγράμματα ψυχοθεραπείας. Εντάσσονται περίπου 8-10 άτομα σε κάθε ομάδα. Πραγματεύονται διάφορα θέματα, για τη στάση ζωής και όχι, συνήθως, για συγκεκριμένο πρόβλημα.

Τρίτη φάση

Εκπαίδευση στο πως μπορεί να διαχειριστεί τα συναισθήματα και τις κρίσεις στη ζωή

Τέταρτη φάση

Κατάταξη σε ειδική ομάδα για οριοθέτηση των «που ξέρω που ξεκινώ-που τελειώνω» δικαιώματα – υποχρεώσεις, ενώ υπάρχουν και ειδικές ομάδες για :

θέματα αυτογνωσίας

διαχείρισης άγχους

διεκδικητικής συμπεριφοράς

και επιπλέον ειδικό τμήμα για γυναίκες που είναι σε φάση μετάστασης, μιας και καλείται για δεύτερη φορά η γυναίκα να δώσει τη μάχη της

Οι ομάδες στήριξης σε φάσεις χημειοθεραπείας δεν ενδείκνυνται διότι λόγω παρενεργειών των φαρμάκων στην καθημερινότητα (αδυναμία, εμετούς, πτώση μαλλιών).

Πρόληψη του καρκίνου

Οι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο που διατρέχει κάποιος να εμφανίσει καρκίνο του μαστού συνοψίζονται σε 5 ερωτήσεις:

Τι τρώτε;

Τι πίνετε;

Πως ζείτε;

Που εργάζεστε;

Καπνίζεται;

Κάπνισμα

Το κάπνισμα βλάπτει όλα ανεξαρτήτως των όργανα του ανθρώπινου σώματος και έχει συσχετισθεί με την εμφάνιση τουλάχιστον 10 διαφορετικών καρκίνων. Η διακοπή του καπνίσματος είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε κάποιος να κάνει εάν θέλει να είναι υγιής.

Βέβαια δεν είναι τόσο απλό και για να καταφέρετε να εξαρτηθείτε χρειάζεστε κίνητρα, ενθάρρυνση, υποστήριξη και καλές στρατηγικές. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε τη βοήθεια ψυχολόγου ή κάποιου κέντρο διακοπής καπνίσματος

Ήλιος

Ένα έγκαυμα από τον ήλιο θα πάψει να είναι εμφανές αλλά η ζημία σε βαθύτερες στοιβάδες του δέρματος θα παραμείνει και σταδιακά ενδέχεται να προκαλέσει καρκίνο. Γι’ αυτό οι καλές συνήθειες σε σχέση με τον ήλιο πρέπει να μαθαίνονται από την παιδική ηλικία και να τις ακολουθούμε σε όλη μας τη ζωή.

Κανόνες διατροφής

Η σωστή διατροφή, ο ενεργητικός τρόπος ζωής και η διατήρηση του βάρους σας σε με δείκτη μάζας σώματος κάτω από 30, είναι σημαντικά για να μειώσετε τον κίνδυνο να εμφανίσετε καρκίνο αλλά και διαβήτη ή καρδιοπάθειες.

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία συστήνει να:

Τρώτε μία ποικιλία υγιεινών τροφών με έμφαση στις φυτικές ίνες

Καταναλώστε τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά

Αποφύγετε τις επεξεργασμένες τροφές και σάκχαρα και περιορίστε την κατανάλωση του κόκκινου κρέατος, ειδικότερα εάν περιέχει πολλά λιπαρά ή είναι επεξεργασμένο

Διαλέξτε τροφές που σας βοηθούν να διατηρήσετε το βάρος σας σε υγιή επίπεδα

Καλή Φυσική Κατάσταση

Οι ενήλικες θα πρέπει να πραγματοποιούν κάποια σωματική δραστηριότητα μέτριας έντασης, όπως το περπάτημα, για τριάντα ή περισσότερα λεπτά τουλάχιστο πέντε ημέρες την εβδομάδα.

45 η περισσότερα λεπτά έντονης άσκησης για πέντε ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα μπορεί να επιφέρουν ακόμη μεγαλύτερη μείωση στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού ή και του εντέρου

Τα παιδιά και οι έφηβοι θα πρέπει να ασκούνται τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα για τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα

Ποια τρόφιμα και ποτά επηρεάζουν και πως

Αλκοόλ

Το Αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στήθους, του στόματος, του φάρυγγα, του λάρυγγα, του οισοφάγου και του συκωτιού.

*Όσοι καταναλώνουν αλκοόλ θα πρέπει να μειώσουν την κατανάλωσή του σε όχι περισσότερα από δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες και ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες.

Καφές

Η καφεΐνη μπορεί να κάνει εντονότερα τα συμπτώματα της ινωκιστικής νόσου του μαστού (καλοήθης πάθηση) σε κάποιες γυναίκες αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού ή άλλων τύπων καρκίνου. Η σχέση μεταξύ καφέ και καρκίνου του παγκρέατος που στο παρελθόν είχε λάβει μεγάλη δημοσιότητα, δεν έχει επιβεβαιωθεί από άλλες μελέτες.

Φυλικό Οξύ

Το φυλικό οξύ είναι μία βιταμίνη της ομάδας Β και περιέχεται σε πολλά λαχανικά, όσπρια, φρούτα και δημητριακά. Η έλλειψη φυλικού οξέος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στήθους και του εντέρου. Σύμφωνα με τις μελέτες το φυλικό οξύ θα πρέπει να λαμβάνεται μέσα από την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και δημητριακών για να έχει δράση και όχι από ταμπλέτες.

Τσάι

Κάποιοι ερευνητές έχουν προτείνει πως το τσάι μπορεί να προσφέρει προστασία κατά του καρκίνου γιατί περιέχει αντιοξειδωτικά. Σε μελέτες σε ζώα, κάποια τσάγια, συμπεριλαμβανόμενου του πράσινου, εμφανίστηκαν να μειώνουν τον κίνδυνο του καρκίνου αλλά τα αποτελέσματα των μελετών σε ανθρώπους δεν είναι τόσο ξεκάθαρα. Προς το παρόν δεν έχει αποδειχθεί ότι το τσάι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου στους ανθρώπους.

Χυμοί

Οι χυμοί μπορεί να προσθέσουν ποικιλία στη διατροφή και είναι ένας καλός τρόπος για την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Το να φτιάξετε χυμό από φρούτα και λαχανικά μπορεί να βελτιώσει την απορρόφηση κάποιων θρεπτικών ουσιών από τον οργανισμό. Αλλά οι χυμοί μπορεί να είναι λιγότερο χορταστικοί και να περιέχουν λιγότερες φυτικές ίνες. Επίσης οι χυμοί φρούτων μπορεί να έχουν περισσότερες θερμίδες. Οι χυμοί που διατίθενται στο εμπόριο θα πρέπει να είναι 100% χυμοί φρούτων ή λαχανικών, και να έχουν παστεριωθεί ώστε να έχουν εξοντωθεί οι επιβλαβείς μικροοργανισμοί. 

Βλαβονοειδή

Τι είναι και είναι σημαντικά στην πρόληψη του καρκίνου

Τα λαχανικά αυτά ανήκουν στην οικογένεια του λάχανου και περιλαμβάνουν το μπρόκολο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Περιέχουν κάποιες χημικές ουσίες που πιστεύεται πως μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου παχέως εντέρου. Οι μελέτες δείχνουν πως η κατανάλωση μία μεγάλης ποικιλίας λαχανικών συμπεριλαμβανόμενων και αυτών μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου.

Φρέσκα, κατεψυγμένα και κονσερβοποιημένα φρούτα και λαχανικά;

Υπάρχουν διαφορές στις θρεπτικές ουσίες μεταξύ των φρέσκων και επεξεργασμένων λαχανικών, φρούτων και κονσερβών. Ωστόσο όλα μπορούν να αποτελέσουν καλές επιλογές.

Τα φρέσκα τρόφιμα πιστεύεται πως έχουν την υψηλότερη διατροφική αξία

Τα κατεψυγμένα τρόφιμα μπορεί να είναι πιο θρεπτικά από τα φρέσκα γιατί συχνά συλλέγονται ώριμα και καταψύχονται σε μικρό χρονικό διάστημα

Η κονσερβοποίηση είναι πιο πιθανό να μειώσει τις θρεπτικές ουσίες που είναι ευαίσθητες στις υψηλές θερμοκρασίες και το νερό καθώς για την επεξεργασία τους επιβάλλονται οι υψηλές θερμοκρασίες

Το μαγείρεμα επηρεάζει τη θρεπτική αξία των λαχανικών;

Το βράσιμο των λαχανικών ειδικά για πολλή ώρα μπορεί να μειώσει την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες Β και C. Η χρήση φούρνου μικροκυμάτων ή το μαγείρεμα στον ατμό μπορεί να αποτελούν καλύτερους τρόπους για τη διατήρηση των θρεπτικών ουσιών των λαχανικών.

Χορτοφαγικές δίαιτες

Οι χορτοφαγικές δίαιτες μπορεί να έχουν πολλά στοιχεία που προωάγουν την υγεία. Περιέχουν συνήθως λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες, βιταμίνες, και φυτοχημικά. Δεν είναι δυνατόν να πει σήμερα κάποιος με βεβαιότητα ότι βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Οι δίαιτες αυτές διαφέρουν στη σύνθεσή τους εάν και όλες αποφεύγουν το κόκκινο κρέας.

Μία χορτοφαγική δίαιτα μπορεί να είναι αρκετά υγιεινή εάν σχεδιαστεί προσεκτικά και παρέχει αρκετές θερμίδες. Οι δίαιτες που περιλαμβάνουν άπαχο κρέας σε μικρές ποσότητες μπορεί να είναι εξίσου υγιεινές.  Όσο μεγαλύτεροι οι περιορισμοί στις ομάδες τροφών σε μία δίαιτα, τόσο πιο πιθανό είναι να υπάρχουν διαιτητικές ανεπάρκειες. Οι αυστηρές χορτοφαγικές δίαιτες που αποφεύγουν όλα τα ζωικά προϊόντα συμπεριλαμβανομένων των αυγών και του γάλακτος, θα πρέπει να συμπληρώνονται με βιταμίνη Β, Zinc και σίδηρο (ειδικότερα για παιδιά και γυναίκες στην εμμηνόπαυση).

Πως θα κάνετε αυτοεξέταση

Η αυτοεξέταση θα πρέπει να γίνεται την 10 ημέρα της περιόδου και περιλαμβάνει 2 στάδια: «Βλέπω» και «Ψηλαφώ».

Αυτοεξέταση μπορούν να κάνουν ακόμη και οι γυναίκες που έχουν κάνει αισθητική προσθετική στήθους, μιας και τα

ΒΛΕΠΩ:

Τι θα πρέπει να παρατηρήσω και να ελέγξω στους μαστούς μου;

ΒΛΕΠΩ: Θα πρέπει να σταθείς απέναντι από έναν καθρέπτη, γυμνή από τη μέση και πάνω. Θα πρέπει να παρατηρήσεις και τους δύο μαστούς μέσα από τον καθρέπτη. Ο ένας μαστός ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερος από τον άλλο. Αυτό είναι φυσιολογικό και δεν θα πρέπει να σε ανησυχεί. Παρατηρείς επίσης για

1. αλλαγή μεγέθους ή στο σχήμα των θηλών

2. ροή υγρού ή αίματος από τις θηλές

3. αλλαγή στην μορφή του δέρματος των μαστών (ρυτίδωση ή φλοιός πορτοκαλιού)

4. Σηκώνεις τα χέρια και γυρνάς το σώμα σου σε γωνία ως προς τον καθρέπτη, ώστε να παρατηρήσεις τους μαστούς σε όλη την επιφάνειά τους

ΨΗΛΑΦΩ:

Η ψηλάφηση γίνεται σε ξαπλωμένη θέση.

1. Ξάπλωσε  σε ένα κρεβάτι και βάλε ένα μαξιλάρι κάτω από το κεφάλι σου.

2. Σήκωσε το χέρι που είναι στην πλευρά του μαστού που θες να εξετάσεις και τοποθέτησέ το επάνω από το κεφάλι σου. 

3. Με το άλλο χέρι ψηλάφισε με κυκλικές κινήσεις το μαστό σου. Για να είσαι σίγουρη ότι ψηλαφάς όλον τον μαστό χώρισέ τον νοητά σε 4 τμήματα (τεταρτημόρια) και βεβαιώσου ότι τα ψηλάφισες όλα.

4. Να ψηλαφήσεις επίσης και την θηλή και να την πιέσεις και να δεις αν βγαίνει κάποιο υγρό ή αίμα.

5. Στο τέλος να ψηλαφήσεις και την αντίστοιχη μασχάλη και να ψάξεις αν υπάρχουν τυχόν διογκώσεις, που μπορεί να είναι λεμφαδένες. Για να ψηλαφήσεις τη μασχάλη θα πρέπει να κατεβάσεις το χέρι (του οποίου τη μασχάλη εξετάζεις) παράλληλα με το σώμα. Κάποιες φορές μπορεί να έχει διογκωθεί ο λεμφαδένας. Αυτό συμβαίνει, κυρίως, όταν χρησιμοποιούμε αποσμητικό σε μορφή ρολόν ή στικ και είναι άσχετο με το μαστό, αν και καλό θα ήταν να διακόψετε…

6. Κάνε ακριβώς τα ίδια βήματα και για τον άλλο μαστό.

Η πλαστική στήθους μετά από μαστεκτομή καλύπτεται από τα  ασφαλιστικά ταμεία

Η αποκατάσταση του στήθους μετά από εκτομή, μπορεί να επιτευχθεί πολύ εύκολα. Μάλιστα μπορούμε να προσθέσουμε και θηλή και τουλάχιστον αισθητικά δεν μπορεί κανείς να αντιληφθεί ότι αυτό το στήθος είναι προϊόν επανορθωτικής χειρουργικής. Μάλιστα, επειδή πρόκειται για σοβαρή νόσο, υπάγεται νομικά στα ζητήματα ακρωτηριασμού, οπότε καλύπτεται σχεδόν από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία στην Ελλάδα και πραγματοποιείται δωρεάν. 

Διαβάζοντας τη μαστογραφία

καλοήθη ογκίδια μαστού που αναγράφονται στην μαστογραφία και δεν πρέπει να μας ανησυχούν

Κύστες – κοιλότητες γεμάτες με υγρό. Συνήθης τύποι είναι οι σμηγματογόνες κύστεις στο δέρμα που πληρούνται με σμήγμα

Οζίδια: εμφανίζονται λόγω φλεγμονωδών παθήσεων όπως η αρθρίτιδα,  η σαρκοείδοση και η πολυαρτηριίτιδα.

Λιπώματα – καλοήθεις όγκοι του λιπώδους ιστού

Ινομυώματα και ινοαδενώματα: όγκοι αποτελούμενοι από ινώδη ιστό ή ινώδη ιστό και αδενικό στοιχείο αντίστοιχα

Αιμάτωμα – προκαλείται από την έξοδο του αίματος στους ιστούς π.χ. μετά από τραύμα (μελανιά)

Αιμαγγείωμα – ογκίδιο σχηματιζόμενο από την ανάπτυξη αιμοφόρων αγγείων

Θήλωμα – καλοήθες ογκίδιο του δέρματος

Διαβάστε επίσης

Η δίαιτα που σε βοηθά να χάσεις βάρος και να βελτιώσεις την υγεία σου

Κορωνοϊός: 30 νεκροί, 2.098 νέα κρούσματα, 365 διασωληνωμένοι

Μπουλμπασάκος για παρελάσεις: «Είναι τα νέα κορωνοπάρτι» (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 15:53