search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 06:37
MENU CLOSE

ΗΠΑ: Σε «μαύρη» λίστα η εταιρεία του λογισμικού Pegasus – Απειλή για την εθνική ασφάλεια η NSO Group

03.11.2021 19:59
Έρευνα: Τα «σπάνε» οι Φινλανδοί στις ψηφιακές δεξιότητες - Ουραγός η Ελλάδα - Media

Σε μαύρα κατάστιχα βάζει το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ την ισραηλινή εταιρεία NSO Group, που ανέπτυξε το λογισμικό κατασκοπείας  Pegasus, με το αιτιολογικό ότι η εταιρεία αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Η NSO βρέθηκε στο επίκεντρο αυτό το καλοκαίρι μετά τις αποκαλύψεις που ήρθαν στο φως από έρευνες μιας κοινοπραξίας 17 διεθνών μέσων ενημέρωσης ότι το Pegasus φέρεται να επέτρεπε την κατασκοπεία σε βάρος δημοσιογράφων, πολιτικών, ακτιβιστών, ακόμη και αρχηγών κρατών, συμπεριλαμβανομένου του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Αυτά τα προγράμματα υπολογιστών «έδωσαν τη δυνατότητα σε ξένες κυβερνήσεις να προχωρήσουν στην καταστολή πέρα από τα σύνορά τους (…) για να φιμώσουν κάθε αντίθετη φωνή», υπογραμμίζουν οι αμερικανικές αρχές σε ανακοίνωση.

Άμεση ήταν η αντίδραση της NSO

«Ο όμιλος NSO είναι άναυδος από την απόφαση» των ΗΠΑ και «θα εργαστεί για να διασφαλίσει ότι αυτή η απόφαση θα αλλάξει», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της εταιρείας που εδρεύει στα προάστια του Τελ Αβίβ, διαβεβαιώνοντας ότι η ισραηλινή εταιρεία έχει έναν «αυστηρό χάρτη δεοντολογίας που βασίζεται στις αμερικανικές αξίες».

Το  αμερικανικό υπουργείο εμπορίου έθεσε επίσης στην μαύρη λίστα του μια άλλη ισραηλινή εταιρεία (Candiru), μια ρωσική εταιρεία (Positive technology) και μια εταιρεία της Σιγκαπούρης (Computer Security Initiative Consultancy PTE).

«Οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να χρησιμοποιήσουν τους ελέγχους εξαγωγών με αποφασιστικό τρόπο για να καταστήσουν υπόλογες εταιρείες που αναπτύσσουν, εμπορευματοποιούν ή χρησιμοποιούν τεχνολογίες για κακόβουλους σκοπούς, που απειλούν την κυβερνοασφάλεια μελών της κοινωνίας των πολιτών ή κυβερνήσεων, αντιφρονούντων και οργανώσεων που εδρεύουν εδώ και στο εξωτερικό», σημείωσε η υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο.

Το να μπει μια εταιρεία σε «μαύρη» λίστα  έχει αντίκτυπο στις εμπορικές συναλλαγές .

Διαβάστε επίσης:

Βόρεια Μακεδονία: «Άρχισαν τα όργανα» για τη Συμφωνία των Πρεσπών

NASA: Ενδείξεις εξωγήινης ζωής στον Άρη- Εντοπίστηκαν δύο οργανικά μόρια

Βαρθολομαίος: Στο νοσοκομείο ξανά ο Οικουμενικός Πατριάρχης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 06:37