search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:49
MENU CLOSE

Μητσοτάκης: Στη Χάλκη για τα εγκαίνια του σχεδίου Gr-eco (Photos/Video)

05.11.2021 15:58
mitsotakis-new (7)

Στη Ρόδο και στη Χάλκη βρίσκεται από το πρωί της Παρασκευής, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να λάβει μέρος στις εκδηλώσεις για την ένταξη του νησιού στην πρωτοβουλία GR – eco islands, για τη μετατροπή των νησιών σε πράσινες και ενεργειακά αυτόνομες περιοχές.

Η Χάλκη γίνεται νησί πρότυπο για την ηλεκτροκίνηση και την προώθηση της αειφορίας στον τομέα των μεταφορών. Στον χώρο του λιμεναρχείου έχουν εγκατασταθεί ταχυφορτιστές της ΔΕΗ και θα γίνει η παράδοση 6 ηλεκτροκίνητων οχημάτων από τη CITROEN (4 oχήματα) και την ΑLD (2 οχήματα).

Τα νέα οχήματα θα καλύπτουν τις ανάγκες του Δήμου, της Ενεργειακής Κοινότητας, της Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος. Η Citroen θα δώσει επίσης τη δυνατότητα σε κατοίκους και φορείς του νησιού να αποκτήσουν ηλεκτρικά οχήματα σε τιμές κόστους.

Ο πρωθυπουργός μαζί με την σύζυγό του, επιβιβάστηκε σε ηλεκτροκίνητο σκάφος δωρεά Παπαστράτου.

Τα έργα που εντάσσονται στο πρόγραμμα μετατροπής της Χάλκης σε υπόδειγμα αειφορίας, στο πλαίσιο του προγράμματος GR – eco islands, επιθεώρησε το πρωί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την  επίσκεψή του στο νησί.

Η πρωτοβουλία των GR-eco islands, στην οποία εντάσσεται πρώτο το νησί της Χάλκης, περιλαμβάνει δράσεις για αύξηση της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τη δημιουργία ψηφιακών υποδομών, την προώθηση της ενεργειακής απόδοσης, τη βιώσιμη διαχείριση των αποβλήτων και των υδάτων, τον εξηλεκτρισμό των μεταφορών, τον πράσινο μετασχηματισμό της γεωργίας και του τουρισμού και την ανάπτυξη των λιμενικών και άλλων υποδομών.

Τα έργα στη Χάλκη υλοποιήθηκαν από ομάδα εταιρειών (ΔΕΗ, Akuo Energy, Omexom/Vinci Energies, Citroën, ALD Automotive, Vodafone Ελλάδας, με συμβολή και της Aegean) στη βάση μνημονίου συνεργασίας που υπεγράφη το καλοκαίρι στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Περιλαμβάνουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος ισχύος 1MW, το οποίο θα παράγει πράσινη ενέργεια ικανή να καλύψει την ενεργειακή ζήτηση των κατοίκων του νησιού. Έτσι, οι κάτοικοι του νησιού που μετέχουν στην Ενεργειακή Κοινότητα η οποία έχει ήδη συσταθεί θα εξασφαλίσουν μέσω της μεθόδου του Εικονικού Ενεργειακού Συμψηφισμού (Virtual Net Metering) μειωμένους λογαριασμούς ρεύματος με έως και μηδενικές ανταγωνιστικές χρεώσεις και θα προστατεύονται από τις διακυμάνσεις των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Μέρος του έργου είναι επίσης η δωρεά έξι αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων, τα οποία θα ενισχύσουν τον στόλο των οχημάτων της Αστυνομίας και του Λιμενικού, αλλά και του Δήμου, με την παράλληλη τοποθέτηση τεσσάρων φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων στο λιμάνι του νησιού. 

Ο πρωθυπουργός παρακολούθησε επίσης το πρωί την παράδοση των οχημάτων στα στελέχη των υπηρεσιών και στη συνέχεια επιβιβάστηκε σε ηλεκτροκίνητο καΐκι που δωρίζει η εταιρεία Παπαστράτος στην Ενεργειακή Κοινότητα της Χάλκης προκειμένου να επισκεφθεί το χώρο όπου εγκαταστάθηκε το φωτοβολταϊκό.

Διαβάστε επίσης:

Εκθέτει την κυβέρνηση η Ιερά Σύνοδος για τα τεστ: «Το έμαθαν από εμάς» (Video)

Ντόρα Μπακογιάννη: «Κάνω τις θεραπείες μου και όλα θα πάνε καλά» (video)

Θετικός στον κορωνοϊό ο Προκόπης Παυλόπουλος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:49