search
ΠΕΜΠΤΗ 23.05.2024 11:04
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: «Επελαύνει» το τέταρτο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη – Ντόμινο μέτρων και lockdown

19.11.2021 21:37
xristougenna987-new

Η σφοδρότητα του τέταρτου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού αναγκάζει τη μία μετά την άλλη τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να πάρουν νέα μέτρα με φόντο τα Χριστούγεννα.

Η Αυστρία έγινε η πρώτη χώρα της Δύσης και της Ευρώπης ειδικότερα που επανέφερε το καθολικό lockdown σε μια προσπάθεια να σταματήσει τη διασπορά της πανδημίας, ενώ η Αυστριακή κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Guardian, προετοιμάζει το νομικό υπόστρωμα ώστε η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού να επεκταθεί στο σύνολο του πληθυσμού από την 1η Φεβρουαρίου.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Γερμανία εξαιτίας της ραγδαίας επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεικτών. Το lockdown δεν φαντάζει πια απίθανο μιας και οι ΜΕΘ της χώρας έχουν γεμίσει ασφυκτικά, σκιαγραφώντας έναν δύσκολο χειμώνα. Σύμφωνα με την DW, η Βαυαρία έχει ξεκινήσει ήδη να μεταφέρει αρρώστους σε νοσοκομεία της Ιταλίας.

Ο χάρτης του Bloomberg για την κατάσταση στην Ευρώπη

Το αμερικανικό δίκτυο παρουσίασε χάρτη στον οποίο αποτυπώνονται τα μέτρα  των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για την αναχαίτιση της πανδημίας. Ο χάρτης αυτός, ωστόσο, μπορεί σύντομα να είναι παρελθόν, καθώς οι αποφάσεις κάθε χώρας μεταβάλλονται κυριολεκτικά ώρα με την ώρα ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεικτών της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, με γαλάζιο χρώμα αποτυπώνονται οι χώρες που έχουν επιβάλει περιορισμούς αποκλειστικά σε ανεμβολίαστους πολίτες. Ανάμεσά τους συγκαταλέγεται, εκτός από την Ελλάδα, και η Γερμανία (ο κανόνας 2G αποκλείει τους ανεμβολίαστους από μια σειρά δραστηριοτήτων), η Τσεχία και η Σλοβακία.

Με πράσινο ανοιχτό χρώμα αποτυπώνονται οι χώρες που επιβάλλουν τη χρήση πιστοποιητικού (εμβολιασμός, νόσηση ή τεστ) για το σύνολο σχεδόν των δραστηριοτήτων στη χώρα. Σε αυτό το γκρουπ εντάσσονται χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ρουμανία, η Φινλανδία, η Δανία, η Βουλγαρία.

Με πράσινο σκούρο αποτυπώνονται οι χώρες που διατηρούν την υποχρέωση της μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Ανάμεσά τους η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ουγγαρία και η Πολωνία.

Με μπλε σκούρο χρώμα αποτυπώνονται οι χώρες που έχουν επαναφέρει την υποχρεωτική τηλεργασία σε όσα επαγγέλματα είναι δυνατή, μέτρο που έχουν επιλέξει το Βέλγιο και η Ιρλανδία.

Η Ολλανδία, η οποία ήταν και η πρώτη χώρα που επέβαλε μερικό lockdown πριν από μερικές ημέρες αποτυπώνεται στον χάρτη με μοβ χρώμα.

«Σαφάρι» των κυβερνήσεων για να πείσουν τους Ευρωπαίους  για τον εμβολιασμό

Όλες οι προσπάθειες των ηγετών της Ευρώπης συγκλίνουν σε δύο πεδία: να πείσουν τους πολίτες να εμβολιαστούν από τη μία και από την άλλη να βρουν τρόπους να μειωθεί η αυξημένη διάδοση.

«Η πανδημία είναι ακόμη εδώ» προειδοποίησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, ενώ τόνισε ότι πως θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για τη χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, οι οποίοι έχουν χαλαρώσει πολύ, με αποτέλεσμα τα κρούσματα του ιού να αυξάνονται όλο και περισσότερο τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Στη Δανία η κυβέρνηση ετοιμάζεται να επιβάλει τη χρήση πιστοποιητικού στο σύνολο των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, το οποίο θα είναι απαραίτητο προκειμένου να μπορούν να πηγαίνουν στη δουλειά τους, χωρίς να αποκλείεται η επέκταση του πιστοποιητικού και σε άλλους τομείς.

Ρεκόρ νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού, με 11.289 περιστατικά σε μία ημέρα, το τελευταίο 24ωρο κατέγραψε η Ουγγαρία, με το ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού της να φτάνει στο 60%,

Έρχεται νέα βουλγαρική μετάλλαξη;

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση στη γειτονική Βουλγαρία, όπου το ποσοστό εμβολιασμού αγγίζει μόλις το 45,81%.

Ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ, Τιερί Μπρετόν, προειδοποίησε πως η κατάσταση στη Βουλγαρία ενδεχομένως να οδηγήσει σε μια νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού.

«Δεν θέλω να μιλήσω για μια πιθανή βουλγαρική παραλλαγή κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αλλά, αν δεν κάνουμε τίποτα, μπορεί να δούμε μια βουλγαρική παραλλαγή», δήλωσε ο Μπρετόν σε δημοσιογράφους στη Σόφια.  «Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί και αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει μια νέα παραλλαγή, η οποία θα είναι πολύ άσχημα νέα για τη Βουλγαρία και για όλους μας στον πλανήτη» συμπλήρωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Διαβάστε επίσης:

Αυτά είναι τα 25 passwords που «αγαπούν» οι χάκερς – Τα «σπάνε» σε κάτω από 1 δεύτερο (λίστα)

Γάτα παρηγορεί σκύλο που φοβάται στον κτηνίατρο (Video)

Λουκασένκο: Μπορεί να βοηθήσαμε τους πρόσφυγες, γιατί είμαστε Σλάβοι και έχουμε καρδιά

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 23.05.2024 11:03