search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 11:21
MENU CLOSE

Καταγγελία: Σε άθλια κατάσταση 34.000 πρόσφυγες – Δεύτερο μήνα χωρίς οικονομικό βοήθημα

25.11.2021 20:00
refugees-new

Περίπου 34.000 αιτούντες άσυλο παραμένουν εδώ και δύο μήνες χωρίς το προβλεπόμενο οικονομικό βοήθημα, όπως καταγγέλλουν σε κοινή ανακοίνωσή τους 27 μη κυβερνητικές οργανώσεις, κάνοντας λόγο για «επισιτιστική κρίση στην Ελλάδα».

Οι οργανώσεις επισημαίνουν ότι, παρά τις διαβεβαιώσεις του Yπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ότι η παροχή του βοηθήματος θα αποκαθίστατο ως το τέλος Οκτωβρίου, «το πρόβλημα παραμένει άλυτο και οι οδυνηρές επιπτώσεις στους αιτούντες άσυλο αυξάνονται μέρα με τη μέρα». Μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι άρρωστοι άνθρωποι δεν μπορούν να πάρουν το λεωφορείο για να πάνε στο γιατρό και παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο νηστικά. Επίσης, εξηγούν ότι πολλοί αιτούντες άσυλο που διαβιούν σε διαμερίσματα του προγράμματος ESTIA δεν λαμβάνουν καθόλου σίτιση, σε αντίθεση με όσους διαβιούν στα καμπς και «αφήνονται στο έλεος των κοινωνικών υπηρεσιών και των οργανώσεων για τη σίτισή τους, όταν αυτό είναι δυνατό».

Η κατάσταση αυτή έρχεται να προστεθεί στη διακοπή των παροχών προς τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες και προς απορριφθέντες αιτούντες άσυλο, μεταξύ των οποίων πολλοί Αφγανοί και Σύροι, με αποτέλεσμα «οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο, οι οποίοι ήταν ήδη οικονομικά περιθωριοποιημένοι, καταφεύγουν τώρα στην επαιτεία και σε ακατάλληλους τρόπους επιβίωσης», όπως σημειώνουν οι οργανώσεις.

Οι 27 ΜΚΟ ζητούν μεταξύ άλλων από την ελληνική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει ως πολιτική προτεραιότητα την επανέναρξη διανομής του οικονομικού βοηθήματος, να παράσχει επείγουσα βοήθεια στους αιτούντες άσυλο, όπως κουπόνια για καταστήματα, εισιτήρια για μέσα μεταφοράς και βασικά είδη, να διασφαλίσει ότι οι δόσεις του οικονομικού βοηθήματος που δεν παραδόθηκαν στους αιτούντες άσυλο τους προηγούμενους μήνες θα παρασχεθούν όταν το νέο σύστημα τεθεί σε εφαρμογή και να διασφαλίσει ότι όλοι οι άνθρωποι που διαμένουν στις δομές φιλοξενίας λαμβάνουν κατάλληλη σίτιση, ανεξάρτητα από το νομικό καθεστώς τους.

Την ανακοίνωση υπογράφουν μεταξύ άλλων οι οργανώσεις ‘Αρσις, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, HumanRights360, International Rescue Committee, Intersos, Κέντρο Ημέρας Βαβέλ, Mobile Info Team, Refugee Legal Support, Save the Children, SolidarityNow και Συμβίωση-Σχολή Πολιτικών Σπουδών στην Ελλάδα, Δίκτυο Σχολών Πολιτικών Σπουδών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Διαβάστε επίσης:

Καταγγελία: 36.000 πρόσφυγες δεν έχουν λάβει το βοήθημα της ΕΕ – Χιλιάδες μένουν νηστικοί

Κορωνοϊός: Πανδημία ανεμβολίαστων, πολύ λιγότερο κινδυνεύουν οι εμβολιασμένοι

Aπάτη: Πλήρωναν για κινητό τηλέφωνο και τους έστελναν… μπουκάλια με νερό (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 11:20