search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 01:19
MENU CLOSE

Πάνω από 4 εκατ. ευρώ θα πληρώσουν οι Έλληνες για την αεράμυνα της Σ. Αραβίας

08.12.2021 16:20
patriot-new-9812

Τα σύνορα της… Σαουδικής Αραβίας ανέλαβε να φυλάξει Πυροβολαρχία Patriot του ελληνικού στρατού, απόφαση που θα προκαλέσει, εκτός από αποδυνάμωση της αεράμυνας της Ελλάδας, συνολική οικονομική επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό άνω των 4 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, η κοινή υπουργική απόφαση που αναρτήθηκε την Τετάρτη στη Διαύγεια, με ημερομηνία 2 Δεκεμβρίου και αφορά τον καθορισμό της αποζημίωσης του στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων που μεταβαίνει για στρατιωτική αποστολή («IAMD Concept») στη Σαουδική Αραβία «με αποκλειστικό σκοπό την ασφάλεια κρίσιμων ενεργειακών υποδομών της χώρας», φορτώνει τον ελληνικό λαό με νέα οικονομική επιβάρυνση εν μέσω πανδημίας και έξαρσης ακρίβειας και φτώχειας.

Συγκεκριμένα, η απόφαση αναφέρει τα εξής:

«Καθορίζουμε ότι το στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που μεταβαίνει στη Σαουδική Αραβία για συμμετοχή στη στρατιωτική αποστολή «IAMD Concept» ετήσιας διάρκειας, προς ανάπτυξη και επιχειρησιακή, λειτουργική και διοικητική υποστήριξη ελληνικών οπλικών συστημάτων σε ξένο έδαφος, λαμβάνει την ημερήσια αποζημίωση εξωτερικού της παρ. 1 του άρθρου 17 (Ημερήσια αποζημίωση εξωτερικού) της υποπαρ. Δ9 (Δαπάνες μετακινουμένων εντός και εκτός επικρατείας) της παρ. Δ΄ του άρθρου 2 του ν. 4336/2015 για ολόκληρο το διάστημα της συμμετοχής του, ανεξάρτητα των περιορισμών του άρθρου 3 της υποπαρ. Δ9 και των παρεχόμενων διευκολύνσεων από τη χώρα υποδοχής», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση.

Η απόφαση διευκρινίζει ότι από τις διατάξεις της παρούσας προκαλείται οικονομική επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό για τα οικονομικά έτη 2021 και 2022 και αναλύεται ως εξής:

Για το οικονομικό έτος 2021 οικονομική επιβάρυνση ύψους 590.480 ευρώ, η οποία θα καλυφθεί από τις εγγεγραμμένες πιστώσεις του εκτελούμενου προϋπολογισμού του ΥΠΕΘΑ του εν λόγω έτους.

Για το οικονομικό έτος 2022 οικονομική επιβάρυνση ύψους 3.533.200 ευρώ, η οποία θα καλυφθεί από τις πιστώσεις που θα εγγραφούν στον τακτικό προϋπολογισμό του ΥΠΕΘΑ για το έτος αυτό.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις συμμετέχουν σε πολεμικού χαρακτήρα αποστολή στην Αραβική χερσόνησο, με τη διάθεση Εθνικών αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot στη Σαουδική Αραβία, αν και κατά την κυβέρνηση τα συστήματα αυτά δεν θα εμπλακούν στις επιθετικές επιχειρήσεις που διεξάγει η χώρα εναντίον της Υεμένης και των ανταρτών Χούθι.

Ακόμα κι έτσι, οι Έλληνες φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν εκατομμύρια ευρώ για την προστασία κρίσιμων πολιτικών εγκαταστάσεων της χώρας που κρατά τα σκήπτρα του πλούτου και συγκεκριμένα πετρελαϊκών. Παράλληλα, η αμυντική κάλυψη από την ελληνική κυβέρνηση προς τη χώρα που έχει δαπανήσει δισεκατομμύρια για ένα φαινομενικά εξελιγμένο σύστημα αεροπορικής άμυνας, το οποίο δεν κατάφερε να σταματήσει τους εκατοντάδες πυραύλους που έχουν εκτοξεύσει οι Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν, όπως επίσης και οι αμερικανικές πυροβολαρχίες των ΗΠΑ, την καθιστά επιλέξιμη σαν στόχους από τους αντάρτες.

Τρία χρόνια νωρίτερα, σφοδρές αντιδράσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση είχαν προκαλέσει οι διαπραγματεύσεις του υπουργείου Εθνικής Άμυνας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με το Ριάντ για τη μεταφορά βλημάτων που χρησιμοποιούνται από άρματα μάχης στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας. Οι συζητήσεις αφορούσαν στην πώληση 300.000 βλημάτων 105 mm από τα αποθέματα του Ελληνικού Στρατού στη Σαουδική Αραβία, με εκτιμώμενη αξία το ποσό των 66 εκατ. ευρώ, ωστόσο η ΝΔ κατηγορούσε τον υπουργό ΝΔ Πάνο Καμμένο ότι «εμπλέκεται προσωπικά σε σκανδαλώδεις υποθέσεις πώλησης εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων».

Διαβάστε επίσης

Βιέρα Γιούροβα: «Η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών με αυξημένο κίνδυνο για τους δημοσιογράφους»

Κορωνοϊός-Pfizer: Οι τρεις δόσεις του εμβολίου εξουδετερώνουν την μετάλλαξη Όμικρον

Πιστοποιητικό νόσησης: Εισήγηση για μείωση ισχύος στους 3 μήνες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 01:18