search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 14:24
MENU CLOSE

Επίδομα ανεργίας: Μένουν «ακάλυπτοι» 200.000 εποχικά εργαζόμενοι;

10.12.2021 10:38
ergazomeni_new

Τον αποκλεισμό περίπου 200.000 εποχικών εργαζόμενων από το επίδομα ανεργίας, λόγω τροπολογίας του υπουργείου Εργασίας, καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, με την τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο την Τρίτη επεκτάθηκε η κατ’ εξαίρεση για το 2021 μείωση του αριθμού των απαιτούμενων ενσήμων στα 50 για τη χορήγηση του τακτικού επιδόματος του ΟΑΕΔ ενώ επεκτάθηκε και σε άλλους κλάδους εργαζομένων.

Όμως σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, στην τροπολογία υπάρχει εξαίρεση σε δύο μεγάλες κατηγορίες των εποχικά εργαζομένων σε τουρισμό επισιτισμό, οι οποίοι παραμένουν εντελώς ακάλυπτοι.

Η πρώτη κατηγορία αφορά εργαζόμενους σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα οι οποίοι για πρώτη φορά αιτούνται να λάβουν την τακτική επιδότηση ανεργίας. Σε αυτούς τους εργαζόμενους η κυβέρνηση τηρεί διαφορετικά κριτήρια όσον αφορά τον αριθμό απαιτούμενων ενσήμων σε σχέση με τους υπόλοιπους εποχικά εργαζόμενους στον κλάδο.

Συγκεκριμένα, για το 2019 και το 2020 απαιτούνται 80 ένσημα (50 για τους υπόλοιπους) και για το 2021 ο αριθμός ενσήμων παραμένει διπλάσιος, δηλαδή απαιτούνται 100 ένσημα. Με λίγα λόγια, εργαζόμενοι στον ίδιο κλάδο έχουν διαφορετική αντιμετώπιση!

Η δεύτερη κατηγορία αφορά εποχικά εργαζόμενους που με απόφαση της κυβέρνησης και του ΕΦΚΑ δεν διαθέτουν τα ένσημα των μονομερών αναστολών των ετών 2020 και 2021, με αποτέλεσμα αυτά να μην υπολογίζονται για τη χορήγηση της τακτικής επιδότησης ανεργίας.

«Η κυβέρνηση εμπαίζει χωρίς όριο τους εποχικά εργαζόμενους σε τουρισμό – επισιτισμό με fake λύση» σημειώνει σε δήλωσή της η τομεάρχης Τουρισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κατερίνα Νοτοπούλου.

«Συνειδητά η κυβέρνησή της ΝΔ αφήνει 200.000 εποχικά εργαζόμενους στον τουρισμό-επισιτισμό χωρίς εισόδημα και έφτασαν Χριστούγεννα! Συνειδητά επιλέγει να αφήνει το πρόβλημα να διαιωνίζεται, όπως απέδειξε απορρίπτοντας τις τροπολογίες μας. Αυτό είναι το ευχαριστώ της κυβέρνησης της Ν.Δ. στους ανθρώπους του τουρισμού-επισιτισμού που έβαλαν πλάτη για να επαίρονται τα κυβερνητικά στελέχη για τα έσοδα από τον τουρισμό. Να οδηγούν τους εποχικά εργαζόμενους στον τουρισμό-επισιτισμό σε απόγνωση», προσθέτει.

Διαβάστε επίσης:

ΟΑΕΔ: Επίδομα 720 ευρώ τον χρόνο – Ποιοι το δικαιούνται

Έσπασε το κοντέρ ο πληθωρισμός το Νοέμβριο

ΑΑΔΕ: Ψηφιακά από Δευτέρα οι δηλώσεις φόρου δωρεών και γονικών παροχών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 14:23