search
ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 13:09
MENU CLOSE

Ροζίτα Σώκου: Πληθωρική προσωπικότητα της δημοσιογραφίας

14.12.2021 19:12
rozitasokou98-new

Δημοσιογράφος- συγγραφέας, που ήξερε γράμματα, με πολυκύμαντη- συναρπαστική- ζωή, ήταν η Ροζίτα Σώκου η οποία έφυγε σήμερα, 14 Δεκεμβρίου από τη ζωή σε ηλικία 98 ετών (είχε γεννηθεί 9 Σεπτεμβρίου 1923), ηττημένη από τον κορωνοϊό.

Η Ροζίτα Σώκου έγινε ευρύτερα γνωστή χάρη στην τηλεοπτική εκπομπή αναζήτησης/ανάδειξης καλλιτεχνικών(κυρίως μουσικών- ερμηνευτικών) ταλέντων «Να η ευκαιρία» της κρατικής ΕΡΤ.  Πρόγονος του «Ελλάδα έχεις ταλέντο», θα μπορούσε να πεί κάποιος με σύγχρονους τηλεοπτικούς όρους, αλλά με ποιοτικότερα χαρακτηριστικά.

Ξεχώρισε για τον απρόσμενο τρόπο που έκανε την κριτική της στους επίδοξους καλλιτέχνες, χάρη στο γλυκό τρόπο με τον οποίο «έσφαζε με το βαμβάκι» διαγωνιζόμενους του τηλεπαιχνιδιού, για τις προσωπικές ιστορίες που προλάβαινε και έλεγε στις σύντομες παρεμβάσεις της αλλά και για το ιδιοσυγκρασιακό χιούμορ της.

Ξεχώριζε από τον επίσης γλυκό τρόπο που απευθυνόταν στους διαγωνιζόμενους τη στιγμή που έδινε την- συνήθως αυστηρή- βαθμολογία της, στις περισσότερες των περιπτώσεων όμως ακριβοδίκαιη.

Με όλα αυτά έφθασε να τροφοδοτήσει επιθεωρησιακά νούμερα, δίνοντας έμπνευση στον αείμνηστο Χάρρυ Κλυν, αλλά και να την βάλει στο «κάδρο» του και ο Γιώργος Μαρίνος.

 Η ζωή της σαν βγαλμένη από ταινία ή ακόμα καλύτερα θα μπορούσε να τροφοδοτήσει ταινία. Βίωσε Κατοχή, Εμφύλιο (κινδύνεψε η ζωή της και της μητέρας της), Απελευθέρωση, ενώ η αστική καταγωγή της την έφερε σε επαφή με προσωπικότητες του δημόσιου βίου.

Καλλιεργημένη και γλωσσομαθής είχε το χάρισμα να επικοινωνεί με άνεση και ισότιμα με όλους είτε με αστέρες του θεάματος και καλλιτεχνικές ιδιοφυίες είτε με απλούς ανθρώπους είτε ήταν ταξιτζής, είτε η περιπτερού της γειτονιάς της.

Ελεύθερο πνεύμα

Εκείνοι που την συναναστράφηκαν είχαν να θυμούνται ότι υπήρξε ένα πραγματικά ελεύθερο πνεύμα, μια ανυπότακτη και ανένταχτη προσωπικότητα, ένας άνθρωπος που το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν να υπερασπιστεί την τέχνη και το ταλέντο όπου (πίστευε ότι) το εντόπιζε, ένα κράμα μεγάλης τολμηρότητας και δημιουργικής τρέλας, σε συνδυασμό με κάποιες ίσως συντηρητικές αρχές που απέρρεαν από την αστική της ανατροφή και την κλασική της παιδεία. Γι’ αυτό και κατάφερνε να συνδυάζει στην γκάμα των ενδιαφερόντων της κάθε λογής καλλιτεχνική έκφραση και κοινωνική έκφανση.

Ήταν μια πληθωρική προσωπικότητα της δημοσιογραφίας, ανυποχώρητη στις θέσεις της είτε σε έργα είτε σε πρόσωπα του κινηματογράφου και του θεάτρου.

Μετά την ολοκλήρωση των γυμνασιακών της σπουδών, φοίτησε στη Σχολή Καλών Τεχνών και τη Δραματική Σχολή του Βασίλη Ρώτα. Η δημοσιογραφική της σταδιοδρομία ξεκίνησε το 1946, ως συνεργάτης του περιοδικού «Χόλλυγουντ». Στη συνέχεια ακολούθησαν οι εφημερίδες «Οι Καιροί», «Ανεξαρτησία», «Καθημερινή», «Athens News», «Il Reporter» και «Italia Domani», «Μεσημβρινή», «Ακρόπολις», «Απογευματινή», «Έθνος», καθώς και τα περιοδικά «Εικόνες», «Επίκαιρα», «Πρώτο», «Men’s Look», «Τηλέραμα», «Παιδί και Νέοι Γονείς».

Καριέρα 60 ετών

Η Ροζίτα Σώκου, για περισσότερο από 60 χρόνια, εργάστηκε ως καλλιτεχνική συντάκτης, κριτικός θεάτρου, κινηματογράφου και χορού, διαγράφοντας μια λαμπρή πορεία στην ελληνική δημοσιογραφία, σύμφωνα και με την ΕΣΗΕΑ της οποίας ήταν μέλος.

Στη μεγάλη καριέρα της είχε την ευκαιρία να γνωρίσει, να συνεργαστεί και να συναναστραφεί με πολύ μεγάλες προσωπικότητες της Τέχνης, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Καλλιτέχνες ξεχωριστούς, που άφησαν το δικό τους έντονο αποτύπωμα και οι οποίοι αναγνώρισαν τις γνώσεις, το ταλέντο και τη συνέπειά της.

Η βαθιά καλλιέργειά της και το γεγονός ότι ήταν πολύγλωσση, της επέτρεψαν να μεταφράσει και να διασκευάσει πλήθος θεατρικών έργων και βιβλίων ενώ και η ίδια αφήνει συγγραφική παρακαταθήκη. Εκτός από τη συνεργασία της με εφημερίδες και περιοδικά, η Ροζίτα Σώκου είχε παρουσία στην ελληνική τηλεόραση αλλά και το ραδιόφωνο.

Η Ροζίτα Σώκου, κόρη του δημοσιογράφου, θεατρικού συγγραφέα και εκδότη Γεωργίου Σώκου και της Τιτίκας Μιχαηλίδου, με καταγωγή από τη Σμύρνη,  είχε παντρευτεί τον δημοσιογράφο Μάνλιο Μαραντέι.

Η ΕΣΗΕΑ με ανακοίνωση της αποχαιρετά την σημαντική δημοσιογράφο και συνάδελφο  και συλλυπείται την πολυαγαπημένη της κόρη Ιρένε Μαραντέι, η οποία συνεχίζει τη δημοσιογραφική παράδοση της οικογένειας.

Διαβάστε επίσης:

Γυναικοκτονία στην Αλεξανδρούπολη: Διαμαρτυρία κατά της βίας η κηδεία της 29χρονης Τζεβριέ (Video)

Κορωνοϊός-Λύματα: Έκρηξη του ιικού φορτίου στην Κρήτη – Αύξηση 258% στο Ρέθυμνο και 109% στο Ηράκλειο

Συνεχίζουν κανονικά οι εκπομπές «Ράδιο Αρβύλα»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 13:08