search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 13:16
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε να φέρει τα μέτρα από τις 3 Ιανουαρίου – Όλο το παρασκήνιο

28.12.2021 07:00
athina_kosmos

Η κυβέρνηση αποφάσισε τελικά να πάρει μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσει την μετάλλαξη Όμικρον που επελαύνει στην χώρα, μόνο που αυτά θα ισχύσουν από την… άλλη εβδομάδα και πιο συγκεκριμένα από τις 3 Ιανουαρίου.

Στην πραγματικότητα δηλαδή τα κυβερνητικά στελέχη επιχείρησαν να τετραγωνίσουν τον κύκλο αφού από την μία ο δείκτης θετικότητας έφτασε χθες στα ύψη – 9,76 – ενώ από την άλλη δεν ήθελαν να εντείνουν τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν ήδη στον χώρο της εστίασης.

Η κυβέρνηση πάντως εμφανίστηκε να ακολουθεί τον δρόμο της επιστήμης προκειμένου να πείσει τους πολίτες ότι οι αποφάσεις της είναι σωστές. Ο υπουργός Υγείας Θανάσης Πλέυρης ανέφερε μάλιστα ότι η απόφαση για εφαρμογή των μέτρων μετά την Πρωτοχρονιά οφείλεται στο γεγονός ότι παρά τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων που είχε η χθεσινή μέρα οι εισαγωγές, οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι καταγράφουν πτωτική πορεία.

Ακολουθώντας την ίδια λογική ο καθηγητής κ. Γκ. Μαγιορκίνης επικαλέστηκε όλες τις διεθνείς μελέτες, βάση των οποίων, για τις νοσηλείες θα χρειαστεί 5πλάσιος αριθμός κρουσμάτων για να δημιουργηθεί η ίδια πίεση στο σύστημα υγείας που είχε δημιουργηθεί με την μετάλλαξη Δέλτα.

Οι πληροφορίες λένε ότι με το σκεπτικό αυτό συμφωνεί η πλειοψηφία των επιστημόνων της επιτροπής αν και δημοσίως πολλοί γιατροί και λοιμοξιολόγοι έχουν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους για την κωλυσιεργία της κυβέρνησης στην λήψη μέτρων, επισημαίνοντας ότι τα πράγματα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολα τους επόμενους δύο μήνες..

Κυβερνητικές πηγές λένε πάντως ότι η απόφαση να παραμείνουν ανοικτά τα κέντρα διασκέδασης, τα μπαρ και τα εστιατόρια έχει να κάνει με το ενδεχόμενο ο συνωστισμός να μεταφερόταν στα σπίτια και σε ιδιωτικούς χώρους.

Το όλο εγχείρημα πάντως εμπεριέχει υψηλό ρίσκο αφού πολλοί ισχυρίζονται ότι μέχρι και τις 3 Ιανουαρίου θα υπάρχει μεγάλη δραστηριότητα στους χώρους αυτούς καθώς στην συνέχεια θα ισχύσουν τα νέα μέτρα που ίσως γίνουν και λίγο χειρότερα.

Η επιτροπή θα συνεδριάσει και πάλι μετά την Πρωτοχρονιά, προκειμένου να αξιολογήσει τα νέα δεδομένα και να συζητήσει το τι θα γίνει με τα σχολεία καθώς έχει αρχίσει η συζήτηση για αλλαγή του πρωτοκόλλου (50+1) που ισχύει μέχρι και σήμερα.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, από τις από τις 3 Ιανουαρίου έως τις 16 Ιανουαρίου 2022, με δυνατότητα χρονικής επέκτασης των μέτρων, θα ισχύουν τα εξής μέτρα:

1. Στην εστίαση και την ψυχαγωγία:

-Το ωράριο λειτουργίας θα σταματά στις 12 τα μεσάνυχτα.

-Δεν θα επιτρέπονται οι όρθιοι πελάτες

-Σε κάθε τραπέζι θα κάθονται έως 6 άτομα.

-Μεταξύ των τραπεζιών θα υπάρχουν αποστάσεις.

-Αν διαπιστωθεί παραβίαση των μέτρων, θα σταματήσει η μουσική.

2. Μάσκες:

-Υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας αυξημένης προστασίας (ΚΝ95 – FFP2) ή διπλή μάσκα και στο προσωπικό της εστίασης.

Παραμένει δε και για την είσοδο στα σούπερ μάρκετ και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

3. Εργασιακοί χώροι (δημόσιος και ιδιωτικός τομέας):

-Τηλεργασία σε ποσοστό έως 50%

-Κυλιόμενο ωράριο.

4. Γήπεδα:

-Μείωση πληρότητας στο 10%, με πλαφόν τα 1.000 άτομα.

-Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, οι αγώνες θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών.

5. Μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων:

-Η επίσκεψη θα γίνεται μόνο με pcr test 48 ωρών.

6. Νοσηλευτικά ιδρύματα:

-Απαγορεύονται οι ιατρικοί επισκέπτες

-Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα επισκεπτήρια.

Διαβάστε επίσης:

ΚΙΝΑΛ για νέα μέτρα: «Η πανδημία καλπάζει και η ΝΔ κάνει επικοινωνιακή διαχείριση»

ΣΥΡΙΖΑ για νέα μέτρα: «Με ρεκόρ κρουσμάτων η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα για τις 3 Ιανουαρίου»

Έρχονται τα πρώτα Rafale στην Ελλάδα – Τι θα γίνει με τις φρεγάτες Belharra

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 13:16