search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 01:48
MENU CLOSE

Η «Ευνοούμενη», η βιτριολική κωμωδία του Λάνθιμου για την παρακμή της βρετανικής βασιλείας σήμερα στον Alpha

25.01.2022 16:47
tainia_new

Η πρώτη κωμωδία- εποχής- «Η ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου, μια πολυβραβευμένη παραγωγή, πραγματοποιεί απόψε (22.30) την πρώτη τηλεοπτική πρόβολή της από τις συχνότητες του Alpha.

Μπορεί κάποιες στιγμές η ταινία να θυμίζει κάτι από τις «Επικίνδυνες σχέσεις» του Στίβεν Φρίαρς από το βιβλίο του Λακλό, αλλά, καταφέρνει να προβάλει το στιλ του Λάνθιμου στις άλλες του ταινίες και αποφεύγοντας τους συναισθηματισμούς, προκύπτει μία παραμορφωμένη καυστική ματιά στην ιστορία της βρετανικής βασιλείας στις αρχές του 18ου αιώνα.

Μία σαρκαστική – και ολίγον μισογυνική – διατριβή στη γυναικεία ψυχοσύνθεση.

Η ταινία βασίζεται στην αληθινή ιστορία της βασίλισσας Άννας της Αγγλίας, η οποία λόγω της κλονισμένης σωματικής και ψυχικής της υγείας ένιωθε εξαιρετικά ανασφαλής και μόνη και ήταν ιδιαιτέρως επιρρεπής στους, κατά περιόδους, «ευνοούμενούς» της.

Ο Γιώργος Λάνθιμος παρουσιάζει το σκοτεινό περιβάλλον του παλατιού και τις μηχανορραφίες των αυλικών με καυστικό χιούμορ, παίζει με τους ευρυγώνιους φακούς προσδίδοντας μια παραμορφωτική οπτική στους χώρους και αναδεικνύει το στοιχείο της παρακμής και της μοναξιάς.

Οι Ολίβια Κόλμαν, Ρέιτσελ Βάις και Έμμα Στόουν, που αποτελούν το βασικό τρίγωνο της ιστορίας, είναι συγκλονιστικές και απέσπασαν εξαιρετικές κριτικές και πολλές διακρίσεις.

Τα υπέροχα κοστούμια εποχής, το καταπληκτικό μοντάζ, η επιβλητική μουσική και η φωτογραφία συνθέτουν το εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Η ταινία- με ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση για τον κινηματογραφιστή (η επίσημη πρώτη κινηματογραφική πρόβολή της συνέπεσε με την απώλεια του πατέρα του Λάνθιμου)- τιμήθηκε με Όσκαρ Α’ Γυναίκειου ρόλου (είχε 10 οσκαρικές υποψηφιότητες), Χρυσή Σφαίρα «Καλύτερης Γυναικείας ερμηνείας», Αργυρό Λέοντα στο 75ο Φεστιβάλ Βενετίας και με οκτώ βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.

Διαβάστε επίσης

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Άστεγος πέθανε από το κρύο στο κέντρο της πόλης

Σχολεία: Κλειστά και την Τετάρτη στην Αττική – Δεν θα γίνει ούτε τηλεκπαίδευση

Αττική Οδός: Εκχιονιστικό χωρίς αλυσίδες γλιστράει στο χιόνι! (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 01:37