search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:27
MENU CLOSE

Προβλήματα με τη Δικαιοσύνη made in England για το Facebook – H Meta Platforms αντιμέτωπη με πιθανό πρόστιμο σχεδόν 4 δισ. ευρώ

25.01.2022 15:47
facebook-new

Τα προβλήματα με τη Δικαιοσύνη που αντιμετωπίζει η πολυεθνική MetaPlatforms δεν καταλαγιάζουν. Μάλιστα είναι σε εξέλιξη και στην από εδώ πλευρά του Ατλαντικού. Αυτή τη φορά για παραβίαση διατάξεων περί δεσπόζουσας θέσης στην Αγορά.

Η αμερικανική εταιρεία, μητρική εταιρεία της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης Facebook, βρίσκεται αντιμέτωπη με πιθανό πρόστιμο ύψους 3,2 δισ. δολαρίων (που αντιστοιχεί σε 2,3 δισ. στερλίνες ή αν προτιμάτε σε 2,8 δισ.ευρώ) από τις βρετανικές αρχές.

Αιτία είναι η πιθανότητα η αμερικανική εταιρεία να έχει «κακοποιήσει» την αγορά εκμεταλλευόμενη την κυριαρχία της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και θέτοντας σε κίνδυνο τα προσωπικά δεδομένα 44 εκατ. χρηστών της πλατφόρμας.

Η υπόθεση έρχεται στο προσκήνιο περιλαμβάνοντας καταγγελίες Βρετανών από το 2015 έως το 2019, ανέφερε η Λίζα Λοβνταλ Γκρόμσεν, σύμβουλος της αρμόδιας ρυθμιστικής αρχής Financial Conduct Authority (FCA) στο ειδησογραφικό πρακτορείο Ρώυτερς.

Η αγωγή θα εκδικαστεί από το αρμόδιο βρετανικό δικαστήριο του Λονδίνου (Competition Appeal Tribubal) με κύρια κατηγορία ότι το Facebook κέρδισε δισεκατομμύρια στερλίνες «υιοθετώντας άνισους όρους» που ουσιαστικά απαιτούσαν από τους καταναλωτές να παραδώσουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα στην υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης.

Από την πλευρά του το Facebook υποστηρίζει ότι το κοινό χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες του καθώς «έχει (το κοινό, οι χρήστες) ουσιαστικό έλεγχο στις πληροφορίες που μοιράζεται με την Meta Platforms».

Δεν έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα από την απόφαση- ράπισμα επι αμερικανικού εδάφους. Πριν από περίπου δέκα ημέρες στις ΗΠΑ δεν έγινε δεκτή η αίτηση απόρριψης της αγωγής σε βάρος της Meta Platforms από την Ομόσπονδη Επιτροπή Εμπορίου (Federal Trade Commission).

Κατόπιν της εξέλιξης αυτής το Facebook θα πρέπει να καταβάλει πρόστιμο-ρεκόρ ύψους 5 δισ. δολαρίων (ή 4,4 δισ. ευρώ) για τον διακανονισμό κυβερνητικής έρευνας  που αφορά στην πρακτική του για τα προσωπικά δεδομένα. To Facebook, σύμφωνα με την FTC, είχε εξαπατήσει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους που χρησιμοποιούσαν το εργαλείο αναγνώρισης προσώπου του μέσου κοινωνικής δικτύωσης (σε έξυπνες συσκευές) και δεν αποκάλυψε ότι οι τηλεφωνικοί αριθμοί για την ενεργοποίηση του μηχανισμού ασφαλείας θα χρησιμοποιούνταν για διαφημιστικούς λόγους. Με αυτή την ενέργεια η Meta Platforms παραβίασε τους όρους προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Διαβάστε επίσης:

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: 1.000 ευρώ αποζημίωση ανά επιβάτη από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Προβλήματα και στους δρόμους του Κέντρου – Απών ο δήμος Αθηναίων (Photos)

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Διανομείς κινδύνευσαν για να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:27