search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 16:37
MENU CLOSE

ΕΡΤ: Αφιερωμένη στον Μαχαιρίτσα η εκπομπή «Μουσικό Κουτί» (Video/Photos)

26.01.2022 12:55
moysiko koyti new

Το «Μουσικό κουτί» (ΕΡΤ1) του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα ανοίγει σήμερα το βράδυ ο Νίκος Πορτοκάλογλου και η Ρένα Μόρφη

 Μια γιορτή αφιερωμένη στην πληθωρική προσωπικότητα, στη μουσική και στη ζωή του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, του σπουδαίου τραγουδοποιού που μάς την «έσκασε» ξαφνικά πριν από περίπου δυόμιση χρόνια, έχουν ετοιμάσει στο αποψινό «Μουσικό κουτί» (ΕΡΤ1, 22.00) ο Νίκος Πορτοκάλογλου με τη Ρένα Μόρφη.

Ένα δίωρο με μουσικές και τραγούδια του αξέχαστου Λαυρέντη, αλλά και με άλλα κομμάτια που αγάπη σε πολύ.

Ο σπουδαίος καλλιτέχνης με τα τραγούδια του μεγάλωσε μια ολόκληρη γενιά και από τη στιγμή που έκανε την εμφάνισή του έγινε ένας από τους πιο σημαντικούς συνθέτες της ελληνικής ροκ σκηνής.

 Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε κάποια στιγμή σιγοτραγουδήσει κάποιο από τα κομμάτια του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, «Ένας Τούρκος στο Παρίσι», «Και τι ζητάω», «Τερατάκια τσέπης», «Έλα ψυχούλα μου», «Διδυμότειχο μπλουζ», «Μικρός τιτανικός» είναι μερικά μόνο τραγούδια που αγαπήθηκαν πολύ.

Στο πλατώ της εκπομπής καλεσμένη είναι η Μαρία Κλάρα Μαχαιρίτσα, η μονάκριβη κόρη του Λαυρέντη που την λάτρευε και η οποία μιλάει -πρώτη φορά δημόσια- για τον πατέρα της.

«Το «Μου έχει φύγει η ψυχή» είναι το κομμάτι που θυμάμαι πιο έντονα από τις συναυλίες του», λέει η Μαρία Κλάρα Μαχαιρίτσα και συνεχίζει: «Εγώ, μικρή, να κάθομαι στα παρασκήνια ή στο αμάξι, να το ακούω και να βλέπω τους καπνούς από τις φωτοβολίδες στον ουρανό… Η μουσική με την οποία έχω συνδέσει τον πατέρα μου είναι η εισαγωγή από το  «Ένας Τούρκος στο Παρίσι»».

Στην παρέα φυσικά και ο Διονύσης Τσακνής, το καλλιτεχνικό έτερον ήμισυ του Λαυρέντη, με τον οποίο ήταν αδελφικοί φίλοι και συνδέθηκαν και με κουμπαριά (ο Τσακνής τον πάντρεψε και είναι νονός της Μαρίας Κλάρας).

Στο αφιέρωμα στον «Λάρυ» συμμετέχουν ο Γιάννης Κότσιρας και η Παυλίνα Βουλγαράκη.

Οι φίλοι του Λαυρέντη λένε τις ιστορίες του, θυμούνται τα αστεία του, τραγουδάνε τα τραγούδια του και συγκινούνται.

«Ήταν η προσωποποίηση της αυθεντικότητας, δεν έψαχνες για δεύτερες και τρίτες σκέψεις πίσω του, δεν καμωνόταν ποτέ κάποιον άλλον», λέει ο Τσακνής για τον Μαχαιρίτσα.

Τσακνής και Κότσιρας θα ερμηνεύσουν το «Διδυμότειχο Blues», τραγούδι- σταθμός στην ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας, με την μπάντα της εκπομπής να συγκλονίζει.

«Κάναμε την «παραγγελιά», βάζαμε δηλαδή 600 άτομα κάθε βράδυ να ψηφίζουν ποιο τραγούδι ήθελαν να πούμε και εμείς ήμασταν έτοιμοι να το παίξουμε. Αυτό δεν μπορούσε να συμβεί στην πραγματικότητα,  αλλά ο Λαυρέντης βρήκε τον τρόπο για να γίνει. Μοιράζαμε στον κόσμο ψηφοδέλτια, στα οποία έπρεπε να υπογράψει ποιο τραγούδι ήθελε, γινόταν καταμέτρηση στο καμαρίνι και στη συνέχεια τα τραγουδάγαμε στη σκηνή»,  θυμάται ο Γιάννης Κότσιρας και αναφέρεται στη γνωριμία του με τον Λαυρέντη, που ξεκίνησε το 2001 στο «Εφάπαξ», και «είναι σαν να μην τελείωσε ποτέ». 

Ο Γιάννης Κότσιρας ερμηνεύει την εξαιρετική «Σκόνη» που συνέθεσε ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας μαζί με τους «Τερμίτες». Το κομμάτι «παντρεύουν» με το μοναδικό τρόπο που γνωρίζουν, οι μουσικοί της μπάντας, με το αξεπέραστο «Wish you were here» των Pink Floyd. 

Το 2001 στο δίσκο «Η άσφαλτος που τρέχει» συμπεριλαμβανόταν και ο «Παλιός στρατιώτης»  που ερμήνευσε για πρώτη φορά  ο Γιώργος Νταλάρας.

Απόψε τον «Παλιό στρατιώτη» σε μια ιδιαίτερη εκτέλεση ερμηνεύουν η Παυλίνα Βουλγαράκη και ο Γιάννης Κότσιρας. 

«Κάθε φορά που τον έβλεπα να λέει τον «Παλιό στρατιώτη»’ με έκανε να κλαίω…» λέει η Παυλίνα Βουλγαράκη, η οποία είχε τη χαρά να βρεθεί μαζί του στη σκηνή.

Σκυτάλη παίρνει ο Κότσιρας με το συγκλονιστικό «Τόσα χρόνια μια ανάσα» το αυτοβιογραφικό ερωτικό τραγούδι του Λαυρέντη και πιο μετά όταν ακούγονται οι πρώτοι στίχοι από το «Φλασάκι» χάρη στην ανατριχιαστική ερμηνεία του Τσακνή, δίδεται η αίσθηση ότι κάπου εκεί με ένα μικρόφωνο στο χέρι είναι και ο Σάκης Μπουλάς.

«Η συναυλία του Λαυρέντη» έρχεται στο Juke Box και η μπάντα του «Μουσικού κουτιού» διασκευάζει τα τραγούδια που αγάπησε.

Διαβάστε επίσης

Alpha: Εκτός από το «The chartshow» ετοιμάζει και άλλο μουσικό show

Eurovision: Η Ελλάδα «κλείνει» τον Α’ ημιτελικό του 66ου Διαγωνισμού Τραγουδιού

MasterChef: Η συγκινητική ιστορία του Ρίτσαρντ – «Είχα 3% πιθανότητες επιβίωσης» (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 16:37