search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:10
MENU CLOSE

Μυθικό ποσό σε μετρητά από τους The New York Times για την εξαγορά της αθλητικής ιστοσελίδας «the Athletic»

28.01.2022 17:34
nytimes_flickr_new

Αίσθηση και θετικές εντυπώσεις, κατ αρχάς, έχει προκαλέσει σε ΗΠΑ και Ευρώπη η συμφωνία εξαγοράς της αθλητικού περιεχομένου ενημερωτικής ιστοσελίδας «The Athletic» από τους «The New York Times».

Η εξαγορά εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 550 εκατ. δολάρια και έχει αρκετό ενδιαφέρον. Πρώτον διότι η εξαγορά θα γίνει σε μετρητά! Έχει τη σημασία του και την εξήγηση της, η κίνηση αυτή.

Η «TheAthletic» έχει αναρίθμητους συνδρομητές όμως καταγράφει ζημιές.

Οι «New York Times» έχουν το ρευστό και θέλουν να αυξήσουν το αποτύπωμα τους στην αγορά και να διευρύνει την βάση συνδρομητών της αλλά και να διεισδύσουν και σε άλλους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Διότι ο ανταγωνισμός αγριεύει. Πριν από λίγους μήνες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού είχε συζητηθεί η απόκτηση του Complex από το BuzzFeed και η VoxMedia στην οποία ανήκε η ιστοσελίδα Complex, απέκτησε το GroupNine.

Συνδυασμός σοκολάτας με φυστικοβούτηρο η εξαγορά

Οι Times της Νέας Υόρκης με την απόκτηση του «The Athletic»- στις ΗΠΑ παρομοιάζουν την εξαγορά με συνδυασμό σοκολάτας και φυστικοβούτυρου- αλλάζουν χαρακτηριστικά. Από οργανισμό ενημέρωσης ο οποίος υποστηριζόταν από διαφημίσεις μετεξελίσσεται σε ΜΜΕ με συνδρομές. Το εγχείρημα έγινε κατά τη διακυβέρνηση Τράμπ, στέφθηκε με επιτυχία και μάλιστα «άνθισε» μέσα στην πρώτη- σκληρή περίοδο- της πανδημίας.

Η εφημερίδα καταγράφει κέρδη ύψους ενός δισ. δολαρίων, η μετοχή της αυξήθηκε κατά 250% στην πενταετία- έχει άνεση ρευστότητας και γι’ αυτό πληρώνει τοις μετρητοίς.

Με την απόκτηση του «The Athletic» οι «New York Times» εισέρχονται στον τομέα του αθλητισμού στον οποίο δεν έδιναν σχεδόν καθόλου χώρο τα τελευταία χρόνια.

«Προίκα» 1,2 εκατ. συνδρομητές

Με την εξαγορά του εξειδικευμένου «The Athletic», ο ιστορικός δημοσιογραφικός τίτλος παίρνει «προίκα» περίπου 1,2 εκατ. συνδρομητές. Αυτό από μόνο του προκαλεί αίσθηση διότι πολλοί σκεπτικιστές δεν πίστευαν ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί που πληρώνουν για να ενημερώνονται για τις αγαπημένες ομάδες τους και τα αθλήματα.

Η «The Athletic» δημιουργήθηκε το 2016, με σκοπό την καλύτερη ενημέρωση των φίλων του αθλητισμού και των οπαδών των ομάδων (τοπικού επιπέδου), εν μέσω απολύσεων στα αντίστοιχα τμήματα των εφημερίδων και των τηλεοπτικών σταθμών.

Αυτή την στιγμή έχει 600 υπαλλήλους, 400 εκ των οποίων είναι δημοσιογράφοι και μόνο το αθλητικό τηλεοπτικό δίκτυο ESPN απασχολεί στις ΗΠΑ περισσότερους αθλητικούς συντάκτες.

Τα έσοδά της προέρχονται από τα 1,2 εκατομμύρια συνδρομητές της, τους οποίους οι New York Times ελπίζουν πως θα καταφέρουν να προσθέσουν στα 8,4 εκατομμύρια δικών τους συνδρομητών προκειμένου να φθάσουν πιο γρήγορα τον στόχο των 10 εκατομμυρίων.

Τα έσοδα της «The Athletic», κυρίως από συνδρομές, ήταν το 2021 περίπου 65 εκατ., όμως με έντονα ζημιογόνο αποτέλεσμα, πάνω από 60 εκατομμύρια.

Προφανώς η διοίκηση της ιστορικής αμερικανικής εφημερίδας αποτιμά πολύ ακριβά τον κάθε συνδρομητή που θα αποκτήσει μέσω αυτής της εξαγοράς, γιατί το τίμημα φαίνεται αρκετά «τσιμπημένο».

Εκτός και αν προσβλέπει σε μελλοντική συνεργασία με εταιρείες αθλητικού στοιχηματισμού, πράγμα το οποίο δεν απέκλεισε, όταν ρωτήθηκε σχετικά, η διευθύνουσα σύμβουλος των New York Times.

Αν συμβεί αυτό, αφενός θα εξηγήσει εν μέρει το αρκετά υψηλό τίμημα της εξαγοράς και αφετέρου δεν θα εκπλήξει κανέναν, δεδομένου πως το περασμένο καλοκαίρι είχαν κυκλοφορήσει έντονες φήμες για πιθανή εξαγορά της «The Athletic» από τις κορυφαίες εταιρείες διαδικτυακού αθλητικού στοιχηματισμού DraftKings και FanDuel.

Πάντως τα 550 εκατ. δολάρια θεωρείται, σύμφωνα με παρατηρητές της αμερικανικής αγοράς ΜΜΕ, συμβιβασμός διότι η αρχική απαίτηση της «The Athletic» ήταν στα 750 εκατ. δολάρια. «Έπρεπε να το κάνει. Αναγκάστηκε», περιγράφουν.

Ρεκόρ εξαγοράς

Οι «New York Times», καταφέρνουν τη δεύτερη σε μέγεθος συμφωνία στην ιστορία τους. Το 1993 είχαν πληρώσει 1,1 δισ. δολάρια και πρόσθεσαν στην εταιρική «ομπρέλα» τους την περίφημη «BostonGlobe» και το 2005 έδωσαν 410 εκατ. δολάρια για την απόκτηση του About.com, ποσό ρεκόρ για εξαγορά ιστοσελίδας, μέχρι σήμερα καθώς καταρρίφθηκε με το ποσό εξαγοράς της «The Athletic».

Διαβάστε επίσης:

Κινητικότητα στα ΜΜΕ – Ετοιμάζονται να κυκλοφορήσουν δύο εφημερίδες

Κατερίνα Παπακωστοπούλου: Η σοβαρή περιπέτεια υγείας της κόρης της και οι κρίσεις πανικού (Video)

«Cash or Trash»: Δύο οι επικρατέστεροι για την παρουσιάση του ριάλιτι δημοπρασιών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:10