search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:54
MENU CLOSE

Παγκόσμιο ρεκόρ… αστραπής: Είχε μήκος 768 χιλιόμετρα!

01.02.2022 11:54
astrapi

Αστραπή που εκτάθηκε σε απόσταση 768 χιλιομέτρων στις ΗΠΑ την 29η Απριλίου 2020 κατέχει πλέον το ρεκόρ αυτής με το μεγαλύτερο μήκος που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ επικύρωσε ακόμη ένα ρεκόρ, αυτό της αστραπής με τη μεγαλύτερη διάρκεια: τη 18η Ιουνίου 2020, καθώς θύελλα έπληττε την Ουρουγουάη και τη βόρεια Αργεντινή, αστραπή είχε διαρκέσει 17,102 δευτερόλεπτα.

Το προηγούμενο ρεκόρ, που είχε παρατηρηθεί στη βόρεια Αργεντινή την 4η Μαρτίου 2019, κατείχε αστραπή διάρκειας 16,73 δευτερολέπτων, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, οι ειδικοί του οποίου βασίζονται στους δορυφόρους για τις μετρήσεις τους.

Η αστραπή που έσπασε το ρεκόρ μήκους το 2020 εκτεινόταν οριζοντίως σε απόσταση 768 χιλιομέτρων στον ουρανό των νότιων ΗΠΑ (Τέξας, Λουιζιάνα, Μισισίπι). Η απόσταση αυτή είναι περίπου ίση με αυτή που χωρίζει για παράδειγμα το Λονδίνο (Βρετανία) από το Αμβούργο (Γερμανία).

Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε αστραπή μήκους 709 χιλιομέτρων που αυλάκωσε τον ουρανό της νότιας Βραζιλίας την 31η Οκτωβρίου 2018.

Τα δύο νέα ρεκόρ καταγράφηκαν σε περιοχές όπου είναι συνηθισμένα τέτοια φαινόμενα στη βόρεια και στη νότια Αμερική, δηλαδή αντίστοιχα στις Μεγάλες Πεδιάδες και στη λεκάνη Λα Πλάτα.

«Ο κεραυνός είναι μεγάλος κίνδυνος και θρηνούμε πολλά θύματα κάθε χρόνο. Αυτά τα νέα ρεκόρ υπογραμμίζουν τις σοβαρές ανησυχίες για τη δημόσια ασφάλεια που προκαλούν τα ηλεκτροφόρα σύννεφα που παράγουν αστραπές που ενίοτε διατρέχουν αξιοσημείωτες αποστάσεις», σχολίασε ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, ο Πέτερι Τάαλας.

«Ακόμη πιο ακραίες τιμές»

Τα δεδομένα για τα νέα ρεκόρ που επικυρώθηκαν από τον ΠΜΟ, ο οποίος τηρεί το επίσημο αρχείο για τέτοιου είδους ακραία φαινόμενα σε παγκόσμια κλίμακα, δημοσιεύονται στο Ενημερωτικό Δελτίο της Αμερικανικής Μετεωρολογικής Εταιρείας (Bulletin of the American Meteorological Society).

«Είναι πιθανόν να υπάρχουν ακόμη πιο ακραίες τιμές, και θα μπορέσουμε αναμφίβολα να τις παρατηρήσουμε όταν οι τεχνικές εντοπισμού των αστραπών είναι ακόμη πιο εξελιγμένες», υπογραμμίζει ο Ράνταλ Σέρβενι, ειδικός του ΠΜΟ για τα ακραία μετεωρολογικά και κλιματικά φαινόμενα.

Σύμφωνα με τον Ρον Χόλι, γνωστό ειδικό για τους κεραυνούς και μέλος της επιτροπής του ΠΜΟ για τα ακραία μετεωρολογικά και κλιματικά φαινόμενα, οι δύο αστραπές οι οποίες έσπασαν ρεκόρ «δεν ήταν μεμονωμένα φαινόμενα», αφού παράγονται κατά τη διάρκεια καταιγίδων. Ο ίδιος προειδοποιεί πως «όταν ακούμε τη βροντή, πρέπει να προστατευόμαστε από τον κεραυνό».

Σύμφωνα με τον ΠΜΟ, τα μόνα ασφαλή σημεία είναι κτίρια με επαρκή διάσταση και ηλεκτρική εγκατάσταση και όχι για παράδειγμα μια παραλία ή μια στάση λεωφορείου. Είναι κανείς καλύτερα προστατευμένος στο εσωτερικό ενός κλειστού οχήματος με μεταλλική οροφή, αλλά όχι πάνω σε μοτοσικλέτα.

Υπάρχουν και άλλοι τύποι αρχείων που συνδέονται με τις αστραπές.

Η πιο φονική αστραπή, που χτύπησε απευθείας ανθρώπους, καταγράφηκε το 1975 στη Ζιμπάμπουε, όταν 21 άνθρωποι χτυπήθηκαν από κεραυνό σε καλύβα όπου είχαν βρει καταφύγιο.

Το ρεκόρ θανάτων από «έμμεσο» χτύπημα είχε καταγραφεί το 1994, όταν 469 άνθρωποι πέθαναν στην Αίγυπτο εξαιτίας κεραυνού που χτύπησε χώρο αποθήκευσης καυσίμων προκαλώντας πυρκαγιά στην πόλη Ντρόνκα.

Διαβάστε επίσης:

Σαρωνικός: Καλά νέα για τον «Σωτήρη» – Στα ανοιχτά η νεαρή αρσενική φάλαινα

Άγρια ζώα: Η επέμβαση του ανθρώπου τα έφερε στις αυλές μας (Photos/Videos)

Κίνα: Ανακαλύφθηκε το αρχαιότερο απολιθωμένο μπουμπούκι – Έχει ηλικία 164 εκατομμυρίων ετών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:53