search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:04
MENU CLOSE

Για ποιο λόγο η κυβέρνηση δεν μειώνει τις τιμές στα καύσιμα – Το παρασκήνιο πίσω από την εξαγγελία για τον ΕΝΦΙΑ

03.02.2022 07:00
akinhta_new

Η εξαγγελία του πρωθυπουργού για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 13% θέλησε να διορθώσει το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών και το οποίο είχε φέρει σοβαρά προβλήματα στο κυβερνών κόμμα.

Παράλληλα με την κίνηση αυτή επιχείρησε να ανατάξει την κακή εικόνα της κυβέρνησης σε μια στιγμή που οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τους πολίτες προβληματισμένους με το έργο που παράγει η κυβέρνηση.

Οι πληροφορίες λένε ότι ο πρωθυπουργός περίμενε το πράσινο φως από τους θεσμούς προκειμένου να κάνει αυτή την εξαγγελία. Ευελπιστούσε μάλιστα να είχε πάρει το πράσινο φως από την προηγούμενη εβδομάδα ώστε να το ανακοίνωνε κατά την διάρκεια της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή. Όμως όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος ο χρόνος δεν στάθηκε σύμμαχος του.

Το πράσινο φως για την εξαγγελία στις αρχές της εβδομάδας με το κυβερνητικό επιτελείο ωστόσο να αναζητά την κατάλληλη στιγμή για να το ανακοινώσει.

Το χθεσινό πρωτοσέλιδο όμως της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ με τίτλο «Υψηλότερος ΕΝΦΙΑ σε 1.500 περιοχές» ανάγκασε ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου να αντιδράσει άμεσα με τον πρωθυπουργό να εξαγγείλει την μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 13%.

Οι πληροφορίες λένε ότι το θέμα αυτό απασχολούσε εδώ και πολύ καιρό την κυβέρνηση αφού βάση των νέων αντικειμενικών αξιών υπήρχε μεγάλη πίεση σε όσους έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία. Οι ίδιες πηγές επιμένουν μάλιστα ότι στο Μοσχάτο έφταναν καθημερινά πολλά παράπονα και γκρίνιες από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος οι οποίες στην συνέχεια έπαιρναν τον δρόμο για το υπουργείο Οικονομικών.

Έτσι, εκ του αποτελέσματος η λύση που βρέθηκε ήταν να καταργηθεί ο συμπληρωματικός φόρος για τους μεγαλοϊδιοκτήτες συμπαρασύροντας φυσικά και τις μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες.

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήθελε να κλείσει το συντομότερο δυνατόν το θέμα καθώς η αύξηση του ΕΝΦΙΑ εξαιτίας των νέων αντικειμενικών τιμών θα επιβάρυνε ακόμα περισσότερο το κλίμα στην κοινωνία σε μια στιγμή μάλιστα που τα προεκλογικά σενάρια φουντώνουν όλο και περισσότερο.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού ανέφερε ότι η ανακοίνωση του κ. Μητσοτάκη για μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, έχει για άλλη μια φορά λίγους αποδέκτες και κυρίως τις μεγάλες ιδιοκτησίες, αφού ουσιαστικά απαλλάσσει τους μεγαλοϊδιοκτήτες από το συμπληρωματικό φόρο.

Για τις μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες, δηλαδή τη συντριπτική πλειοψηφία, απλά προσπαθεί να μετριάσει τις υπέρογκες επιβαρύνσεις που έρχονται με τις νέες αντικειμενικές αξίες που τίθενται σε ισχύ».

Εν τω μεταξ, αίσθηση έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη, ο οποίος μιλώντας για τις μειώσεις στα καύσιμα είπε ότι «το κυριότερο είναι ότι ο φόρος στα καύσιμα είναι ένας αντιστρόφως προοδευτικός φόρος. Δηλαδή τα καύσιμα, τα πιο φτωχά νοικοκυριά τα χρησιμοποιούν πολύ λιγότερο γιατί δεν έχουν αυτοκίνητο, ο βαρύς φόρος στα καύσιμα είναι στη βενζίνη και είναι τεράστιος αλλά τα φτωχά νοικοκυριά δεν έχουν αυτοκίνητο».

«Το μεγαλύτερο κομμάτι των συνταξιούχων, πάρα πολλοί άνεργοι δεν έχουν επίσης», συμπλήρωσε.

«Αυτοί δε, που έχουν δύο – τρία αυτοκίνητα, που δεν τους λες φτωχούς της κοινωνίας, θα ωφεληθούν περισσότερο», είπε ο ίδιος.

«Οπότε θα κάνουμε μία μείωση φόρου που θα ωφελεί κατά κύριο λόγο τους πιο πλούσιους και θα αφήνει απροστάτευτους τους φτωχότερους φαίνεται παράλογο», διερωτήθηκε.

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν πολλά σχόλια και έφεραν αντιδράσεις στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης καθώς το επιχείρημα οι φτωχοί δεν έχουν αυτοκίνητο και γι αυτό δεν μειώνουμε τα καύσιμα είναι πραγματικά μοναδικό.

Διαβάστε επίσης

Ισχυρός σεισμός 5,5 Ρίχτερ ταρακούνησε την Κύπρο

Καιρός: Συνεχίζεται η κακοκαιρία την Πεμπτη με βροχές και καταιγίδες – Πού θα χιονίσει

Τύμπανα πολέμου στην Ουκρανία: Η Ουάσιγκτον στέλνει 3.000 στρατιώτες στην ανατολική Ευρώπη – Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν – Τζόνσον

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:04