search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 07:19
MENU CLOSE

ΚΙΝΑΛ: «Πυρά» Ανδρουλάκη μετά τις επιθέσεις από κυβέρνηση και Ν.Δ.

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2216
9/2/2022
11.02.2022 07:00
androulakis_new

Στην αντεπίθεση περνά το ΚΙΝΑΛΛ μετά τις σφοδρές επιθέσεις που δέχεται, κυρίως από την κυβέρνηση, σχετικά με τη στάση που τηρεί σε μείζονα ζητήματα.

Όπως έγραψε το «Π», η «περίοδος χάριτος» για τον νέο αρχηγό του ΚΙΝΑΛΛ Νίκο Ανδρουλάκη τελείωσε σύντομα και μάλλον απότομα μετά την απόφαση του κόμματος να στηρίξει την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης. Από εκείνο το σημείο και μετά, υπουργοί και στελέχη της Ν.Δ. άρχισαν στοχευμένες επιθέσεις κατά του κόμματος, κατηγορώντας το από τη μία πλευρά για ίσες αποστάσεις και από την άλλη για ταύτιση θέσεων και στρατηγικής με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, οι επιθέσεις πήραν και χαρακτήρα ad hominem, καθώς από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης κάλεσε τον Ανδρουλάκη να «ξεστραβωθεί» σχετικά με την ακρίβεια και την πλατφόρμα e-katanalotis, αν και ο ίδιος δέχθηκε η φράση να διαγραφεί από τα πρακτικά. Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι πλέον η κυβέρνηση και η Ν.Δ. άρχισαν τις εχθροπραξίες κατά του ΚΙΝΑΛΛ, δίνοντας τον τόνο της αντιπαράθεσης που θα ακολουθήσει μέχρι τις εκλογές.

«Σήκωσε το γάντι»

Μπροστά σε αυτό το «κύμα» επιθέσεων, το ΚΙΝΑΛΛ, διά στόματος Ανδρουλάκη, «πήρε το όπλο του» και απάντησε με σκληρό ύφος στην κυβέρνηση. Ο πρόεδρος του κόμματος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, απέδωσε την ένταση και το ύφος των επιθέσεων στο «άγχος του κ. Μητσοτάκη, που βλέπει την αυτοδυναμία να του κουνάει το μαντίλι», προσθέτοντας ότι «όταν ένα κόμμα πηγαίνει καλά, οι πολιτικοί του αντίπαλοι συγκρούονται, πολλαπλασιάζουν τις επιθέσεις, οπότε κι αυτό είναι ένα δείγμα ότι η προσπάθειά μας πιάνει τόπο».

Ο Ν. Ανδρουλάκης «σήκωσε το γάντι» περί «ίσων αποστάσεων» του ΚΙΝΑΛΛ έναντι της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι οι Μητσοτάκης και Τσίπρας ήταν εκείνοι που τήρησαν ίσες αποστάσεις από τις αναφορές στην κυβέρνηση Καραμανλή το 2007, με αφορμή όσα οδήγησαν στην παραίτηση του Σπήλιου Λιβανού. Σημείωσε, δε, ότι «το να θέλει αυτός (σ.σ.: ο Κυριάκος Μητσοτάκης) και διάφοροι μιντιακοί του βραχίονες να μας φορτώσουν τον Πολάκη πάει πολύ» και υποστήριξε ότι Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ «εργαλειοποιούν τοξικά πράγματα».

Παράλληλα, έσπευσε να υπογραμμίσει τη στρατηγική πολιτικής αυτονομίας που χαράσσει το ΚΙΝΑΛΛ, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «είμαστε ένα κόμμα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας που φιλοδοξεί να γίνει κυβέρνηση, αλλά κυβέρνηση με όρους πολιτικών προτεραιοτήτων», όταν ρωτήθηκε για πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο Κ. Μητσοτάκης φρόντισε να βάλει σύντομα το ΚΙΝΑΛΛ απέναντι από τη Ν.Δ., λέγοντας ότι ο Ν. Ανδρουλάκης «θέλει να κάνει σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, άρα τοποθετείται εκ των πραγμάτων στην κεντροαριστερή και όχι στην κεντροδεξιά πολυκατοικία».

Εσωτερικές τριβές

Φαίνεται, ωστόσο, ότι η στρατηγική αυτή δημιουργεί τριβές και εντός του ΚΙΝΑΛΛ, καθώς, σχολιάζοντας τη στάση του κόμματος σχετικά με το τελευταίο επεισόδιο με τον Παύλο Πολάκη στη Βουλή, ο Ανδρέας Λοβέρδος φάνηκε να διαφωνεί με αυτή, σημειώνοντας ότι «ο λαός μάς εξέλεξε για να έχουμε θέσεις και όχι για να ρωτάμε τι λένε οι άλλοι για να πάρουμε κι εμείς θέση» και ότι «αυτονομία δεν είναι ένα κόμμα να βγάζει μεζούρα και να λέει 30 πόντους από εκεί και 30 πόντους από εκεί, αλλά αυτονομία είναι η αυτοτελής παραγωγή πολιτικής, χωρίς να νοιάζεσαι τι λέει ο άλλος».

Παρόμοιες θέσεις είχε εκφράσει και η Εύα Καϊλή, μέσω άρθρου της στα «Νέα», ωστόσο στο ΚΙΝΑΛΛ επιχειρούν να υποβαθμίσουν αυτές τις διαφοροποιήσεις και απορρίπτουν τις κατηγορίες περί «ισαποστακισμού», λέγοντας από τη μία ότι «θα συγκρουόμαστε και με τους δύο σε ό,τι αξιακά μας κάνει διαφορετικούς, γιατί είμαστε διαφορετικοί» (Ανδρουλάκης στον ΣΚΑΪ) και από την άλλη ότι το κόμμα, χάρη στη στάση που τηρεί, παρουσιάζει δημοσκοπική «άνοιξη» και μετατρέπεται σε «τρίτο πόλο» στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, «τραβώντας», μάλιστα, ψηφοφόρους και από τη Ν.Δ. και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ουσία, λένε στο ΚΙΝΑΛΛ, είναι ακριβώς αυτές οι δημοσκοπήσεις που προκαλούν τον εκνευρισμό – κυρίως – της Ν.Δ. αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, που βλέπουν τα ποσοστά τους να μειώνονται ή – στην καλύτερη περίπτωση – να μένουν στάσιμα, την ώρα που τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛΛ… αυγατίζουν.

Στο πλαίσιο αυτό, η Χαριλάου Τρικούπη προετοιμάζεται για ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις, αλλά και γενικότερη αύξηση της πόλωσης όσο θα πλησιάζουν οι εκλογές, αναγνωρίζοντας ότι τα δύο μεγάλα κόμματα θα επιδιώξουν με κάθε τρόπο να «τσιμεντώσουν» τη συσπείρωση των ψηφοφόρων τους σε όσο το δυνατόν πιο υψηλά επίπεδα για την «επόμενη μέρα».

Εγκώμια από «τρίτη συνιστώσα» και Κοντονή

Από την άλλη, πάντως, η λεγόμενη «τρίτη συνιστώσα» του ΚΙΝΑΛΛ (στελέχη προερχόμενα από τη ΔΗΜΑΡ και το Ποτάμι που παρέμειναν στο κόμμα) επικροτεί τη στρατηγική της αυτόνομης πορείας του κόμματος, καθώς σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι η στρατηγική αυτή «δεν είναι μια περιχαράκωση ή μια μονοκομματική λογική ούτε λογική ίσων αποστάσεων. Είναι μια στρατηγική εναλλακτικού πόλου προς τη Δεξιά (…) ταυτόχρονα με την αμφισβήτηση του αριστερού λαϊκισμού και του ανορθολογισμού όσων υπερασπίζονται το “χθες”».

Επίσης, εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Σταύρος Κοντονής, ο οποίος διεγράφη από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2020, έπλεξε το εγκώμιο του Ν. Ανδρουλάκη, λέγοντας ότι αντιμετωπίζει τα ζητήματα με ιδιαίτερη σοβαρότητα και μέτρο, και δήλωσε ότι υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να στηρίξει και να ψηφίσει ΚΙΝΑΛΛ. Για την ώρα η Χαριλάου Τρικούπη δεν έχει αντιδράσει, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι παρακολουθεί με ενδιαφέρον τα «ανοίγματα» του πρώην υπουργού.

Διαβάστε επίσης

Μητσοτάκης: «Η κυβέρνηση έχει μεταρρυθμιστική ορμή η οποία δεν θόλωσε ούτε κατά τη διάρκεια της πανδημίας»

Κορωνοϊός: Παρέμβαση Στέφανου Μάνου για περιορισμό των θανάτων

Δολοφονία Άλκη Καμπανού: Αναβλήθηκε η πορεία στη μνήμη του – Φοβούνται επεισόδια οι φίλοι του

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 07:19