search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 16:33
MENU CLOSE

Η φωτογραφία «Le Violon d’Ingres» γράφει ιστορία ως η ακριβότερη σε δημοπρασία

21.02.2022 19:30
violon-new
©Alamy

Έτοιμη να γράψει ιστορία είναι η διάσημη φωτογραφία του Μαν Ρέι, με τίρλο “Le Violon d’Ingres”, ως η πιο ακριβή φωτογραφία που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία.

Η ασπρόμαυρη εικόνα, που τραβήχτηκε το 1924 από τον Αμερικανό σουρεαλιστή καλλιτέχνη, μεταμορφώνει το γυμνό σώμα μιας γυναίκας σε βιολί.

Η αρχική εκτύπωση του αριστουργήματος, που θεωρείται ευρέως ως το πιο διάσημο έργο του Μαν Ρέι, αναμένεται να αγγίξει τα 5-7 εκατομμύρια δολάρια όταν βγει στο σφυρί από τον οίκο Christie’s τον Μάιο – η υψηλότερη εκτίμηση για μία φωτογραφία στην ιστορία, σύμφωνα με στον οίκο δημοπρασιών.

Ο Ρέι, γεννημένος ως Emmanuel Radnitzky, έζησε από το 1890 έως το 1976. Ήταν βασικό μέλος των κινημάτων ντανταϊστών και των σουρεαλιστών. Η φωτογραφία ανήκε στους Rosalind Gersten Jacobs και Melvin Jacobs, καθώς το ζευγάρι είχε στενούς δεσμούς με κύκλους σουρεαλιστών.

Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών, το ζευγάρι από τη Νέα Υόρκη απέκτησε το κομμάτι από τον Ρέι το 1962 και θα πωληθεί μαζί με άλλα έργα τέχνης, φωτογραφίες, κοσμήματα και αφίσες, από τη συλλογή έργων τέχνης τους.

Ο Jacobs, πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Saks Fifth Avenue, πέθανε το 1993 σε ηλικία 67 ετών. Η σύζυγός του Rosalind Gersten Jacobs, επί σειρά ετών στέλεχος του Macy’s, πέθανε το 2019 σε ηλικία 94 ετών. Η κόρη του ζευγαριού και διαχειρίστρια της περιουσίας τους, η Peggy Jacobs Bader, είπε ότι κάθε κομμάτι από τη συλλογή «έχει μια μοναδική και οικεία ιστορία πίσω του» και αντανακλά το «χαρμόσυνο πνεύμα της σχέσης των γονιών μου».

Ο Darius Himes, του οίκου Christie’s, χαρακτήρισε τη φωτογραφία «ένα από τα πιο εμβληματικά έργα του 20ου αιώνα», σε μια δήλωση.

«Αυτή η μαγευτική σουρεαλιστική εικόνα είναι το αποτέλεσμα μιας μοναδικής και χειροποίητης διαδικασίας σκοτεινού θάλαμου».

Και πρόσθεσε: «Η εμβέλεια και η επιρροή της εικόνας, ταυτόχρονα ρομαντική, μυστηριώδης, αδίστακτη και παιχνιδιάρικη, έχει αιχμαλωτίσει τα μυαλά όλων για σχεδόν 100 χρόνια. Ως φωτογραφικό έργο, είναι μοναδικό».

Διαβάστε επίσης:

Βασίλισσα Ελισάβετ: Ανησυχία για την κατάσταση της υγείας της (Video)

ΗΠΑ για Ουκρανία: Μια ρωσική εισβολή θα επιδίωκε να καταπνίξει τον ουκρανικό λαό

Η καταιγίδα Γιούνις ξερίζωσε την μηλιά που βοήθησε τον Νεύτωνα να συλλάβει το νόμο της βαρύτητας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 16:31