search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 07:01
MENU CLOSE

ΚΥΣΕΑ: Συνεδριάζει εκτάκτως για τις εξελίξεις στην Ουκρανία – Προβληματισμός για την τροφοδοσία με φυσικό αέριο

21.02.2022 21:12
maximou98-new

Έκτακτη συνεδρίαση, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, θα πραγματοποιήσει στις 09.30 το πρωί της Τρίτης το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), με τη συμμετοχή και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, όπως ανακοίνωσε επισήμως το γραφείο του Πρωθυπουργού.

Επί τάπητος αναμένεται να τεθούν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς η απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες τις περιφέρειες Ντονένσκ και Λουγκάνσκ αναμένεται να πυροδοτήσει κινητικότητα και ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων Δύσης – Ρωσίας.

Αναμένεται να συζητηθούν οι επιπτώσεις στην αγορά ενέργειας, όπως μαρτυρά και η συμμετοχή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Ειδικότερα, θα εξεταστεί το σενάριο να διακοπεί η τροφοδοσία της χώρας σε Φυσικό Αέριο από τον αγωγό Ρωσίας – Ουκρανίας. Ήδη στην ΔΕΠΑ έχει σημάνει συναγερμός και όπως πλέον αναφέρουν πηγές της επιχείρησης που επικαλείται ο ΣΚΑΙ, στρέφονται σε εισαγωγές αμερικανικού φυσικού αερίου μέσω της Ρεβυθούσας, τον τερματικό Σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στα Μέγαρα.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως αμερικανικά πλοία που μεταφέρουν φυσικό αέριο και αρχικά είχαν προορισμό χώρες της Ασίας, αναμένεται να καταπλεύσουν σύντομα στην Ελλάδα, ώστε να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα εφοδιασμού. Η ΔΕΠΑ. σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αν χρειαστεί θα ενεργοποιήσει όλα εκείνα τα σενάρια, σε συνεργασία με ΡΑΕ και υπουργείο Ενέργειας ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα η παραγωγή ενέργειας από τα θερμικά εργοστάσια ηλεκτρισμού φυσικού αερίου και η συνέχιση παροχής αερίου σε βιοτεχνίες και νοικοκυριά.

Παράλληλα θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο «κλειδώματος» της τιμής, βάση των σεναρίων που βρίσκονται στον κώδικα για την έκτακτη ανάγκη.

Νωρίτερα, μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ζήτησε την δημιουργία ενός κεντρικού ευρωπαϊκού μηχανισμού για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

«Κανένα κράτος μέλος της ΕΕ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο του αυτήν την ενεργειακή κρίση. Γι’ αυτό και η ελληνική κυβέρνηση ζητά σταθερά από όλα τα όργανά της Ένωσης τη δημιουργία ενός κεντρικού ευρωπαϊκού μηχανισμού που θα διαθέσει τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ για το 2022 προκειμένου να στηριχθούν οι ευρωπαίοι πολίτες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας.

Διαβάστε επίσης:

Δημοσκόπηση Alco: Δυσαρέσκεια για ακρίβεια – Μονοψήφια η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Ν. Ηλιόπουλος: Το μεγάλο πλιάτσικο Μητσοτάκη ξεκίνησε πριν την πανδημία

«Η δίωξη δημοσιογράφων της αντιπολίτευσης δεν έχει σχέση με τη φιλελεύθερη δημοκρατία» – Απάντηση Κύρτσου σε Βέμπερ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 07:00