search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 05:22
MENU CLOSE

Ουκρανικό: Έτοιμη για δράση δηλώνει η ΕΕ – Οι εναλλακτικές για προμήθεια ενέργειας

14.02.2022 16:25
flag-new

Όλα τα σενάρια εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με την ουκρανική κρίση και τις πιθανές κινήσεις της Ρωσίας, χωρίς ωστόσο να θεωρεί κάποιο από αυτά επικρατέστερο, σύμφωνα με δήλωση Ευρωπαίου αξιωματούχου.

Ο αξιωματούχος είπε ότι οι αμερικανικές συνομιλίες με τη Ρωσία δεν «αποδίδουν πολύ», αλλά πρόσθεσε ότι ο διάλογος με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ακόμα ανοικτός μέσω των ηγετών της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Ο αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είπε ότι όσο πιο σκληρές είναι οι ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας στην περίπτωση στρατιωτικής εισβολής, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το πλήγμα για το μπλοκ εάν ανταπαντήσει η Μόσχα.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι το 40% του αερίου της ΕΕ προέρχεται από τη Ρωσία και ότι το μπλοκ είναι σε συνομιλίες με τη Νορβηγία και το Κατάρ, μεταξύ άλλων, για αυξημένες ενεργειακές προμήθειες εάν χρειαστεί.

Ο αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι η ΕΕ εξετάζει πόσο γρήγορα η Ρωσία μπορεί να αλλάξει τις ενεργειακές της προμήθειες προς την Κίνα, εάν μειώσει τις πωλήσεις της προς την Ευρώπη.

Η πηγή δήλωσε ότι η ΕΕ αναμένεται να αποφασίσει για περαιτέρω μακροοικονομική στήριξη για την Ουκρανία και ότι το Κίεβο επιδιώκει περισσότερη πολιτική στήριξη.

Κάποιοι στην ΕΕ ήθελαν να επιβάλουν αυστηρές κυρώσεις για να αποθαρρύνουν τη Ρωσία από την όποια επίθεση αλλά άλλοι είπαν ότι θα αυτό θα ισοδυναμεί με κλιμάκωση της έντασης και ότι το μπλοκ θα πρέπει να αντιδράσει μόνο αργότερα εάν χρειαστεί, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανική κρίση: Ανοιχτό παράθυρο για διπλωματική λύση αφήνει η Ρωσία

Βαρθολομαίος για Ουκρανία: «Ένας πόλεμος στην Ευρώπη μπορεί να εξελιχθεί στον 3ο Παγκόσμιο»

Γερμανία: Ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ επανεξελέγη Ομοσπονδιακός Πρόεδρος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10