search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 06:54
MENU CLOSE

Στα ύψη η τιμή του πετρελαίου εν μέσω φόβων για ρωσική εισβολή στην Ουκρανία- Βουτιά και στη Wall Street

11.02.2022 22:18
ΟΠΕΚ-πετρέλαιο: Ρεκόρ 14μήνου μέσω… Ριάντ και στο βάθος 80 δολ. το βαρέλι - Media

Η τιμή του πετρελαίου εκτοξεύτηκε την Παρασκευή, καθώς εντείνονται οι φόβοι για εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία θα μπορούσε να συμβεί «ανά πάσα στιγμή», όπως δήλωσε νωρίτερα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.

Γύρω στις 21.00 (ώρα Ελλάδας) η τιμή του Μπρεντ της Μαύρης Θάλασσας, παράδοσης Απριλίου, κατέγραφε αύξηση 4,50%, στα 95,52 δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή του από τον Σεπτέμβριο του 2014.

Στη Νέα Υόρκη, το αμερικανικό αργό WTI, παράδοσης Μαρτίου, έφτασε τα 94,37 δολάρια το βαρέλι (+5%), επίσης στο υψηλότερο επίπεδό του εδώ και πάνω από επτά χρόνια.

Η αγορά «είναι πολύ νευρική επειδή ο ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι η εισβολή μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή», εξήγησε ο Άντι Λίποου, της Lipow Oil Associates.

Η τιμή αυξήθηκε απότομα κατά περίπου δύο δολάρια μέσα σε λιγότερο από μισή ώρα, μετά τις δηλώσεις που έκανε ο Μπλίνκεν στη Μελβούρνη και τις ανακοινώσεις του συμβούλου εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, το βράδυ της Παρασκευής.

«Υπό αυτές τις συνθήκες, η αγορά πετρελαίου δεν θέλει να βρεθεί προ απροόπτου κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου», είπε ο Λίποου, εξηγώντας ότι μια στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας θα προκαλούσε την επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα και, σε συνδυασμό με την ίδια την εισβολή, θα παρατηρούνταν προβλήματα στον ανεφοδιασμό.

Βουτιά στη Wall Street εν όψει  φόβων για ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Με ισχυρές απώλειες ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Παρασκευής οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street καθώς εντείνονται οι φόβοι για εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία θα μπορούσε να συμβεί «ανά πάσα στιγμή», όπως δήλωσε νωρίτερα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι δείκτες πραγματοποιούσαν μία άνευρη συνεδρίαση, ωστόσο, δύο ώρες πριν από το κλείσιμο, έκαναν απότομη πτώση, μετά την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, οι οποίες συνδέονται με τις ανησυχίες σχετικά με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης από τη Ρωσία κατά της Ουκρανίας.

Σε αυτό το κλίμα έντασης, ο Nasdaq έκανε βουτιά 2,78% στις 13.791 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε 1,9%. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 503 μονάδων ή 1,43% στις 34.738 μονάδες.

Διαβάστε επίσης:

Έκρυθμη η κατάσταση στην Ουκρανία: Πολλά κράτη καλούν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα

Ιταλία: Ξύπνησε η Αίτνα – Έβαψε με κόκκινο τον ουρανό (Video)

Μεγάλο deal στην ασφαλιστική αγορά: Στην Allianz η Ευρωπαϊκή Πίστη αντί 200 εκατ. ευρώ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 06:46