search
ΤΕΤΑΡΤΗ 29.05.2024 05:30
MENU CLOSE

Έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη για την Ουκρανία

23.02.2022 17:29
synodos54-new

Συνεδριάζουν εκτάκτως την Πέμπτη στις Βρυξέλλες οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με θέμα τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τις επόμενες κινήσεις της Ευρώπης απέναντι στη Ρωσία.

Την είδηση ανακοίνωσε μέσω Twitter o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί στις 21.00 ώρα Ελλάδος, όπως ανέφερε σε tweet ο Εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ, Μπάρεντ Λέιντς.

«Η χρήση βίας και εξαναγκασμού για την αλλαγή των συνόρων δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα», σημειώνει ο Σαρλ Μισέλ στην επιστολή που έστειλε στους ηγέτες της ΕΕ τονίζοντας «θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ενότητα που επιδείξατε τις τελευταίες ημέρες, ιδίως με την ταχεία έγκριση σήμερα της δέσμης κυρώσεων από το Συμβούλιο».

Ο Σαρλ Μισέλ επισημαίνει στην επιστολή του ότι «οι επιθετικές ενέργειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας. Υπονομεύουν επίσης την ευρωπαϊκή τάξη ασφαλείας».

Και συνεχίζει: «είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι και να καθορίσουμε από κοινού τη συλλογική μας προσέγγιση και δράση. Ως εκ τούτου, θα ήθελα να σας προσκαλέσω σε έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί αυτοπροσώπως στις Βρυξέλλες και θα αρχίσει στις 20:00 (21:00 ώρα Ελλάδος)».

«Θα ήθελα να συζητήσουμε:
τις τελευταίες εξελίξεις,
πώς προστατεύουμε τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες,
πώς αντιμετωπίζουμε τη Ρωσία, ιδίως κρατώντας τη Ρωσία υπόλογη για τις ενέργειές της,
πώς θα στηρίξουμε περαιτέρω την Ουκρανία και τον λαό της.
Ανυπομονώ να σας δω αύριο το βράδυ»
, καταλήγει στην επιστολή του ο Σαρλ Μισέλ.

Θα τεθούν επί τάπητος οι κυρώσεις της ΕΕ προς τη Ρωσία, μετά την κλιμάκωση στην Ουκρανία και την απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες τις περιφέρειες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

Υπενθυμίζεται ότι όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ευρωπαίος διπλωμάτης οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας θα τεθούν άμεσα σε ισχύ, ενώ και η Βρετανία εμφανίζεται έτοιμη να επιβάλλει και νέες κυρώσεις στη Ρωσία, την ώρα που ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε στο Κοινοβούλιο της χώρας του ότι προτίθεται να στείλει και αμυντικά όπλα στην Ουκρανία.

Μητσοτάκης: Θα θέσω στη Σύνοδο το θέμα της στήριξης των νοικοκυριών

«Οι πρόσφατες κινήσεις της Ρωσίας στην Ανατολική Ουκρανία συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, είναι εκφράσεις αναθεωρητισμού και θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια», τόνισε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις που έγιναν μετά την συνάντησή του με τον Ρουμάνο πρωθυπουργό, Νικολάε Τσιούκα, στο Βουκουρέστι.

Όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «στο ενεργειακό πεδίο η Ελλάδα έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε η τροφοδοσία μας σε φυσικό αέριο να είναι ασφαλής και να συνεχιστεί απρόσκοπτα.[…]  Οι Ευρωπαίοι πρέπει να λάβουν έκτακτα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, πρέπει να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτό το επώδυνο δημοσιονομικό πρόβλημα και θα θέσω το συγκεκριμένο ζήτημα στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ».

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: Θα θέσω το ζήτημα της έκτακτης στήριξης των νοικοκυριών στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής

Υπόθεση Novartis: Καλείται σε απολογία ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος

Πολιτική κόντρα με αφορμή δημοσίευμα για Βγενόπουλο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 29.05.2024 02:49