search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 14:57
MENU CLOSE

Εισβολή στην Ουκρανία: Καταφύγια για τους αμάχους οι σταθμοί του μετρό σε Κίεβο και Χάρκοβο

24.02.2022 17:53
metrokievo09-new

Με τις σειρήνες να ηχούν και τα ρωσικά στρατεύματα να έχουν εξαπολύσει επίθεση κατά της Ουκρανίας πολίτες βρήκαν καταφύγιο σε σταθμούς του μετρό στο Κίεβο και στο Χάρκοβο.

Οικογένειες με μικρά παιδιά και λιγοστά υπάρχοντα στο χέρι έφτασαν στην «ασφάλεια» των σταθμών του μετρό και προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν με συγγενείς και φίλους σε άλλες πόλεις για να ενημερωθούν για όσα συμβαίνουν στη χώρα τους.

Σε καταφύγια έχουν μετατραπεί  και  υπόγεια σπιτιών από ανθρώπους που προβλέποντας τις εξελίξεις φρόντισαν να τα εξοπλίσουν κατάλληλα ώστε να προστατευτούν από τους βομβαρδισμούς.

Κύμα προσφύγων στις γειτονικές χώρες


Οι προσφυγικές ροές που δημιουργεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ανάγκασαν τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης να προετοιμαστούν για την υποδοχή προσφύγων.

Η Πολωνία στα σύνορά της με την Ουκρανία εγκαθιστά σημεία υποδοχής, η Ουγγαρία σχεδιάζει να στείλει στρατεύματα για τη δημιουργία ενός διαδρόμου για τους πρόσφυγες και η Σλοβακία ετοιμάζεται να στείλει 1.500 στρατιώτες στα σύνορα της χώρας με την Ουκρανία για να βοηθήσουν στην έλευση των προσφύγων.

Οι πρώτοι Ουκρανοί με τις οικογένειές τους έχουν ήδη αρχίσει να περνούν από το πρωί της Πέμπτης τα σύνορα Ρουμανίας, Ουγγαρίας και Πολωνίας, μαζί με τα λιγοστά υπάρχοντά τους.

«Μέσα στις επόμενες λίγες ώρες, θα δημιουργηθούν σημεία υποδοχής στην Πολωνία για πρόσφυγες από την Ουκρανία», μετέδωσε νωρίτερα το πρακτορείο ειδήσεων PAP επικαλούμενο τον Πολωνό υφυπουργό Εσωτερικών Υποθέσεων Πάβελ Σεφερνάκερ. Οκτώ τέτοια σημεία έχουν ήδη ξεκινήσει να στήνονται κοντά στο σύνορο σε ένα πρώτο στάδιο για την παροχή τροφίμων, ιατροφαρμακευτικής βοήθειας και παροχής πληροφοριών για τους  πρόσφυγες, είπε ο ίδιος. Παράλληλα, η Πολωνία ετοιμάζει κλίνες σε νοσοκομεία και ειδικό τρένο για τη μεταφορά Ουκρανών τραυματιών.

Έκκληση της  Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στις γειτονικές χώρες να κρατήσουν ανοιχτά τα σύνορά τους


Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε σήμερα ότι η κατάσταση στην Ουκρανία επιδεινώνεται γρήγορα μετά την εισβολή της Ρωσίας και έκανε έκκληση στις γειτονικές χώρες να κρατήσουν ανοιχτά τα σύνορά τους για ανθρώπους που θα αναζητήσουν ένα ασφαλές καταφύγιο.

«Εχουμε ήδη αναφορές για θύματα και άνθρωποι έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους αναζητώντας ασφάλεια», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Φιλίπο Γκράντι, ο Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανακοίνωσε ότι έχει εντείνει τις επιχειρήσεις της και ότι συνεργάζεται με τις ουκρανικές αρχές για να προσφέρει μεγαλύτερη ανθρωπιστική βοήθεια.\

Διαβάστε επίσης:

Εισβολή στην Ουκρανία: Καταστράφηκαν οι εγκαταστάσεις πυρηνικών αποβλήτων του Τσερνόμπιλ

Ζελένσκι: Ζήτησε «χειροπιαστές» κυρώσεις κατά της Ρωσίας και βοήθεια από τους συμμάχους

Εισβολή στην Ουκρανία: Τουρκικό πλοίο χτυπήθηκε από βόμβα στη Μαύρη Θάλασσα (Photos)









google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 14:57