search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 10:59
MENU CLOSE

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οχυρώνεται το Κίεβο, σφυροκοπούνται Χάρκοβο και Μαριούπολη – Στα χέρια των Ρώσων η Χερσώνα

03.03.2022 20:47
ukraine1_new

Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι συγκρούσεις στην Ουκρανία με τα ρωσικά στρατεύματα να προσπαθούν να πάρουν τον έλεγχο στρατηγικών πόλεων στη νότια Ουκρανία.

Στο Κίεβο οι περισσότερες γέφυρες έχουν μετατραπεί σε οχυρά, οι έλεγχοι είναι σαρωτικοί από τον στρατό και την αστυνομία, ενώ οι βομβαρδισμοί ήταν συνεχείς την Πέμπτη, με τη ρωσική φάλαγγα των 60 χιλιομέτρων να παραμένει σε απόσταση 25 χλμ. από την ουκρανική πρωτεύουσα.

Στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας υπάρχουν ακόμη και πολίτες που έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους με τον ουκρανικό στρατό και έχουν πάρει τα καλάσνικοφ στα χέρια.

Οι Ουκρανοί που έχουν παραμείνει στις εστίες τους, εξακολουθούν να «παλεύουν» για να υπερασπιστούν τα εδάφη τους και να κρατήσουν τον ρωσικό στρατό μακριά από το Κίεβο και στήνουν οδοφράγματα.

Την ίδια στιγμή, η Μαριούπολη, στρατηγικής σημασίας πόλη – λιμάνι στη Θάλασσα της Αζοφικής, έχει κυκλωθεί και βάλλεται μαζικά από τις ρωσικές δυνάμεις που έχουν εισβάλει στην Ουκρανία, με τον πληθυσμό να προσπαθεί να λάβει κάλυψη λόγω της έντασης των βομβαρδισμών.

Για νεκρούς στο Χάρκοβο μιλούν οι Ουκρανοί

Ρωσικοί βομβαρδισμοί και επιθέσεις σκότωσαν 34 άμαχους στην ανατολική περιοχή του Χάρκοβο της Ουκρανίας τις τελευταίες 24 ώρες μεταξύ 2 και 3 Μαρτίου, σύμφωνα με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας.

Στο μεταξύ, οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την πόλη Μπαλακλίγια κοντά στο Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Αεροπορικές επιδρομές στο Τσερνίχιφ

Τριάντα τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από το ρωσικό πλήγμα εναντίον δύο σχολείων και κατοικιών στην ουκρανική πόλη Τσερνίχιφ, ανακοίνωσε η ουκρανική υπηρεσία διάσωσης της επαρχίας αυτής.

Στις εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η υπηρεσία διακρίνεται καπνός να υψώνεται από τα κατεστραμμένα διαμερίσματα. Συντρίμμια είναι σκορπισμένα στο έδαφος και οι διασώστες απομακρύνουν πτώματα.

Μάχη στη Χερσώνα

Ο δήμαρχος της πόλης Χερσώνα με τους 290.000 κατοίκους στη νότια Ουκρανία ανέφερε ότι έπεσε την Τετάρτη (2/3) στα χέρια των Ρώσων, τονίζοντας ότι οι ουκρανικές δυνάμεις την έχουν εγκαταλείψει.

Ωστόσο, η κατάσταση παραμένει ασαφής, σύμφωνα με τις βρετανικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών, ενώ οι μάχες συνεχίζονται τόσο μέσα στους δρόμους της πόλης, όσο και στα περίχωρα.

Κατάληψη του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια

Τον έλεγχο της περιοχής γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, έχουν πάρει, πλέον, οι Ρώσοι στρατιώτες κι έχουν ενημερώσει σχετικά τον Διεθνή Οργανισμό Πυρηνικής Ενέργειας (IAEA), όπως δήλωσε το μεσημέρι της Τετάρτης (2/3) ο γενικός διευθυντής του οργανισμού, Ραφαέλ Γκρόσι.

Ο Γκρόσι ανέφερε πως το προσωπικό του σταθμού, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους σταθμούς παραγωγής ενέργειας στην Ευρώπη και διαθέτει έξι από τους 15 αντιδραστήρες πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας, συνέχισε τις εργασίες του, ενώ τα επίπεδα ακτινοβολίας «παραμένουν κανονικά», στις εγκαταστάσεις του.

Προετοιμάζονται για επίθεση στην Οδησσό

Η πόλη στην οποία βρίσκεται η κύρια ναυτική βάση της Ουκρανίας προετοιμάζεται για μεγάλης κλίμακας ρωσική επίθεση, καθώς μια ντουζίνα ρωσικά πολεμικά πλοία την κυκλώνουν, μέσω της Κριμαίας.

Οι κάτοικοι έχουν ήδη αρχίσει να τοποθετούν νάρκες στο παραλιακό μέτωπο και μεταλλικά οδοφράγματα για να εμποδίσουν την κίνηση των πολεμικών αρμάτων.

Διαβάστε επίσης

Πούτιν: Οι Ουκρανοί νεοναζί χρησιμοποιούν τους αμάχους σαν ανθρώπινες ασπίδες

Μητσοτάκης στον Alpha: Θα δοθεί έκτακτο βοήθημα στους πιο αδύναμους, είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας (video)

Δίκη Λιγνάδη: Τι κατέθεσε ο 27χρονος που τον είχε καταγγείλει για βιασμό το 2011 (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 10:58