search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 00:32
MENU CLOSE

Δημήτρης Κοντομηνάς: Η πορεία του επιχειρηματία – Η Interamerican, o Alpha, η Novabank, τα Village Cinemas (Photos/Video)

10.03.2022 10:27
dimitris_kontominas_new

Ο Δημήτρης Κοντομηνάς έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Πέμπτης, σε ηλικία 83 ετών.

Ο επιχειρηματίας άφησε την τελευταία του πνοή στο ιδιωτικό νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν τους τελευταίους μήνες.  

Ο Δημήτρης Κοντομηνάς ήταν επιχειρηματίας που δραστηριοποιήθηκε στον χώρο των ασφαλειών, της τηλεόρασης, των αιθουσών κινηματογράφου και του λιανικού εμπορίου. Είχε μία κόρη και δύο εγγόνια.

Γεννήθηκε στις 3 Ιουνίου 1939 στην Αθήνα και σπούδασε στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού. Αρχικά εργάστηκε ως ασφαλιστής στην American Life (ALICO), ενώ το 1969 ίδρυσε μαζί με τον Αλέξανδρο Ταμπουρά την ασφαλιστική εταιρία Interamerican.

Πέρα από την Interamerican, ο Δημήτρης Κοντομηνάς είχε ιδρύσει ή εξαγοράσει πλήθος άλλων επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων:

  • την τράπεζα Interbank (το 1997 εξαγοράστηκε από την τράπεζα Eurobank).
  • την Intertech (αποκλειστικός αντιπρόσωπος προϊόντων Panasonic στην Ελλάδα).
  • την Ευρωκλινική Αθηνών.
  • την τράπεζα Novabank (το 2006 μετονομάστηκε σε Millennium Bank και το 2013 εξαγοράστηκε από την Τράπεζα Πειραιώς).
Σε Συνέντευξη Τύπου της NovaBank
  • το στόλο αεροσκαφών και ελικοπτέρων InterJet.
  • την εταιρία βιολογικής καλλιέργειας GreenFarm.
  • για το διάστημα 1998–2001 ήταν ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας του Άρη Θεσσαλονίκης.
  • για μια εικοσαετία ήταν συνιδιοκτήτης και μετέπειτα ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού Alpha και των ομότιτλων τοπικών ραδιοφωνικών σταθμών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
  • τις κινηματογραφικές αίθουσες Village Roadshow Greece.
  • το τηλεοπτικό Channel 9 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
  • της Mediterra Οινοποιητικής στην Κρήτη mediterrawines.gr

Το 2005 αποχώρησε από την Interamerican αφού πρώτα διασφάλισε τη στρατηγική συνεργασία της εταιρίας με την κολοσσό εταιρία στον τομέα της ασφάλισης, Achmea (πρώην Eureko). Έκτοτε επέστρεψε στην ασφαλιστική αγορά μέσω της δημιουργίας στην Κύπρο και στην Ελλάδα της Prime Insurance και της My Direct, εταιρίας παροχής on line ασφάλισης.

Ο Alpha στα χέρια του Βαρδινογιάννη

Στις αρχές Δεκεμβρίου 2019, ανακοινώθηκε ότι ο Όμιλος Βαρδινογιάννη αποκτά το 100% των μετοχών του Alpha και την αποχώρηση του Δημήτρη Κοντομηνά. Πρόκειται για το τέλος μιας ολόκληρης εποχής που ξεκίνησε το 1998 με την πώληση του τότε ΣΚΑΪ από την οικογένεια Aλαφούζου αρχικά στον Στάθη Τσοτσορό και εν συνεχεία στον Δημήτρη Κοντομηνά με το κανάλι να μετονομάζεται σε Alpha Sky και τον Οκτώβριο του 1999 οριστικά σε Alpha. Δεν ήταν βέβαια αυτή η μόνη μετοχική αλλαγή στην σύνθεση του τηλεοπτικού σταθμού. Το 2008 ο Alpha καθώς και ο ραδιοφωνικός σταθμός Alpha 98,9 πέρασαν στην κυριότητα του γερμανικού μιντιακού κολοσσού RTL.

H πώληση του Alpha στην Γερμανική RTL

Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2012 ο Δημήτρης Κοντομηνάς επανέκτησε τον μετοχικό έλεγχο του ραδιοτηλεοπτικού ομίλου.  


Σε Συνέντευξη Τύπου ως ιδιοκτήτης του Άρη
Η παρουσίαση προπονητών και παικτών του Άρη. Σεζόν 1999 – 2000

Η κόντρα του με την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα

Τον Οκτώβριο του 2016, ο Δημήτρης Κοντομηνάς είχε «εισβάλλει» στο πλατό της Ελένης Μενεγάκη με αφορμή τον ντόρο που είχε δημιουργηθεί για τις τηλεοπτικές άδειες. «Ήρθα για να φάω εδώ σε σένα γιατί μου έκοψαν τη σύνταξη» είχε πει με χιούμορ μπαίνοντας στο πλατό και έδωσε ένα φιλί και μια μεγάλη αγκαλιά στην παρουσιάστρια του Alpha. Στη συνέχεια ανέφερε πως θέλησε να κοιτάξει την κάμερα και μέσα από αυτή τους τηλεθεατές, αλλά και τους 1500 εργαζόμενους που απασχολούσε και να τους πει ότι ο Alpha δεν θα κλείσει και δεν θα γίνει πραγματικότητα αυτό που επιδίωκε η κυβέρνηση Τσίπρα.

«Το κανάλι δεν πουλιέται σε τρίτους. Το κανάλι ανήκει στον κόσμο μας. Στους εργαζόμενους και σε εμένα και σε όλο τον κόσμο που ακούει τις αλήθειες και θα λέμε τις αλήθειες και δε θα κλείσει κύριε Παππά, που ήσουν στην Αμερική και έφτιαξες σενάρια ότι σε παρακολουθούσαμε εμείς. Αλλά κάτι κρύβεις εσύ για να φωνάζεις» είχε επισημάνει, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρόεδρος του Alpha.  

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς (Video)

Βολές ΠΟΣΠΕΡΤ κατά της ΕΡΤικής διοίκησης- Έκανε «τραμπάλα» την ενημέρωση, καταγγέλλει

Ντόμινο εξελίξεων στην τηλεθέαση από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 00:22