search
ΤΕΤΑΡΤΗ 17.04.2024 02:38
MENU CLOSE

Τα σπαγγέτι του δολοφόνου, η εμβληματική συνταγή που «σκοτώνει»

11.03.2022 06:00
makaronia_new

Τα Spaghetti all’assassina, ή «δολοφονικά μακαρόνια», είναι μια από τις πιο εμβληματικές συνταγές ζυμαρικών από το Μπάρι, την κύρια πόλη της Απουλίας.

Η συνταγή δημιουργήθηκε ως ένας τρόπος ανακύκλωσης των περισσευμάτων σάλτσας και βασίζεται στην τεχνική μαγειρέματος risottatura που θέλει τα σπαγγέτι να ετοιμάζονται όπως το ριζότο.

Υπάρχουν πάρα πολλές ανακρίβειες, μύθοι και παράδοξες ιστορίες για το πώς προήλθε το όνομα της διάσημης αυτής συνταγής και σίγουρα ο δημιουργός δεν εμπνεύστηκε από κάποια κακουργηματική πράξη. Ίσως η αλήθεια να είναι η καυτερή και σπιρτόζική της γεύση που «σκοτώνει».  

Υλικά για τη συνταγή

400 γραμμάρια σπαγγέτι

700 γραμμάρια σάλτσα ντομάτας σκέτη

2 σκελίδες σκόρδο

1 κόκκινη καυτερή πιπερίτσα τσίλι ή νιφάδες μπούκοβο

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

Αλατοπίπερο κατά βούληση

Λίγη ζάχαρη για την ξινίλα της ντομάτας (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Θα χρειαστείτε 2 κατσαρολάκια και 1 μεγάλο τηγάνι, όχι αντικολλητικό (η αυθεντική συνταγή προτείνει μαντεμένιο για να αρπάξουν κρούστα τα μακαρόνια πιο εύκολα). Αρχικά ρίξτε τη σάλτσα ντομάτας σε ένα από τα κατσαρολάκια και βράστε την σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πυκνώσει, αλατοπιπερώνοντας ελαφρά. Βάλτε και λίγη ζάχαρη, αν επιθυμείτε, για να αποφύγετε την ξινίλα από την ντομάτα. Θα χρειαστείτε περίπου 15 λεπτά μέχρι να ετοιμαστεί. Στο άλλο κατσαρολάκι βάλτε δύο κουτάλες της σούπας (όχι κουταλιές) νερό και φέρτε το σε βρασμό. Όταν βράσει, προσθέστε 2 κουτάλες από την πηκτή σάλτσα ντομάτας, αλατίστε και ανακατέψτε καλά. Με αυτόν τον τρόπο ετοιμάζετε ένα είδος ζωμού ντομάτας για να μαγειρέψετε τα ζυμαρικά όπως με την τεχνική του ριζότο. Φροντίστε να κρατήσετε στην άκρη 2 κουτάλες από την πηκτή σάλτσα ντομάτας που θα τις χρειαστείτε στο τέλος.

Στη συνέχεια βάλτε στο τηγάνι το ελαιόλαδο, τις σκελίδες σκόρδου και την πιπερίτσα και μόλις σοταριστούν ελαφρά, ρίξτε τα ωμά ζυμαρικά απλωμένα όσο μπορείτε και τσιγαρίστε τα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις μυρίσουν τα σπαγγέτι, ρίξτε 2 κουτάλες από τον καυτό ζωμό ντομάτας και αφήστε τα να ψηθούν αργά σε μέτρια φωτιά. Όταν τα μακαρόνια δεν είναι πια σκληρά, αφαιρέστε τα σκόρδα και την πιπερίτσα και συνεχίστε το μαγείρεμα προσθέτοντας εναλλάξ ζωμό ντομάτας ή πηκτή σάλτσα. Όταν είναι εντελώς έτοιμα, προσθέστε στο κέντρο του τηγανιού 1 κουτάλα πηκτή σάλτσα ντομάτας, ανακατέψτε και δυναμώστε τη φωτιά. Χωρίς να τα ανακατέψετε καθόλου, αφήστε τα να καπνιστούν για 1,5 λεπτό (ή 2, ανάλογα με το πόσο γρήγορα θα αρπάξουν), να πιάσουν κρούστα από κάτω και να καραμελώσουν. Σερβίρετε αμέσως και απολαύστε!

Διαβάστε επίσης

Νηστίσιμα βραχάκια μαύρης σοκολάτας με αμύγδαλα και θαλασσινό αλάτι

Λεμόνια γεμιστά με σαρδελοσαλάτα

Μπισκότα με ταχίνι και γεύση χαλβά

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 17.04.2024 01:39