search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:33
MENU CLOSE

Ρωσία – Ουκρανία: «Αισιοδοξία» για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί έως τώρα στις συνομιλίες για τον πόλεμο

13.03.2022 18:45
Russia-Ukraine war_new

Ρώσοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι διατύπωσαν σήμερα τις πιο αισιόδοξες έως σήμερα εκτιμήσεις τους σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συνομιλίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα εντός ημερών.

Ο σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου Ολέκσιι Αρεστόβιτς δήλωσε ότι η Ουκρανία και η Ρωσία διεξήγαγαν ενεργά συνομιλίες σήμερα, με την κατάσταση γύρω από την πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης να ανησυχεί ιδιαίτερα τις ουκρανικές αρχές.

Οι συνομιλίες με τη Ρωσία συνεχίζονται αυτή τη στιγμή” δήλωσε σε συνέντευξη στην εθνική τηλεόραση.

Ο Αρεστόβιτς δήλωσε επίσης ότι η Ουκρανία έχει αναπτύξει αρκετά στρατεύματα στη Μαριούπολη για να αποτρέψει την κατάληψή της περικυκλώνοντας τις ρωσικές δυνάμεις.

Την ίδια ώρα, ο αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν δήλωσε πως η Ρωσία δείχνει σημάδια προθυμίας να δεσμευτεί σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις σχετικά με τον τερματισμό του πολέμου, όπου χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους για να γλυτώσουν από τις εχθροπραξίες.

Η Ουκρανία λέει πως είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί, όχι όμως να παραδοθεί ή να αποδεχθεί οποιοδήποτε τελεσίγραφο.

«Δεν θα υποχωρήσουμε καταρχήν σε οποιαδήποτε θέση. Η Ρωσία το καταλαβαίνει αυτό τώρα. Η Ρωσία έχει ήδη αρχίσει να συνομιλεί εποικοδομητικά», δήλωσε ο Ουκρανός διαπραγματευτής και σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.

«Πιστεύω ότι θα πετύχουμε κάποια αποτελέσματα, στην κυριολεξία, είναι ζήτημα ημερών», σημείωσε.

Από την πλευρά του, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε ότι ο Λέονιντ Σλούτσκι, ένας Ρώσος αντιπρόσωπος είπε ότι οι συνομιλίες κατέγραψαν ουσιαστική πρόοδο.

«Βάσει των προσωπικών προσδοκιών μου, αυτή η πρόοδος ενδέχεται να αναπτυχθεί τις επόμενες ημέρες σε μια κοινή θέση και των δύο αντιπροσωπειών, σε έγγραφα προς υπογραφή», δήλωσε ο Σλούτσκι.

Καμία πλευρά δεν αναφέρθηκε στο είδος της συμφωνίας που θα μπορούσε να επιτευχθεί.

Οι δημόσιες δηλώσεις τους δημοσιεύτηκαν σχεδόν ταυτόχρονα. Διατυπώθηκαν τη 18η ημέρα του πολέμου που ξεκίνησε όταν ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.

Σε ένα τουίτ, ο Ποντόλιακ έγραψε πως η Ρωσία ακούει προσεκτικά τις προτάσεις της Ουκρανίας. «Τα αιτήματά μας είναι ο τερματισμός του πολέμου και η απόσυρση των (ρωσικών) στρατευμάτων. Βλέπω την κατανόηση και υπάρχει διάλογος», σημείωσε.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Μητσοτάκης: Στη συνάντηση με τον Ερντογάν βάλαμε τα θεμέλια για τη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία (Photo)

Γνωστός δικηγόρος πέθανε την ώρα που έκανε σκι – Κατέρρευσε στη μέση της πίστας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:28