search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:23
MENU CLOSE

Η Δανία διώχνει Σύρους πρόσφυγες – Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη «α λα καρτ»

14.03.2022 07:00
Prosfiges_new

Η Ντάνια και ο Χούσαμ, είναι δυο νέοι που ήρθαν στη Δανία πρόσφυγες από την Συρία το 2015 και έχουν προσπαθήσει πολύ για να ενταχθούν στην κοινωνία.

Σήμερα όμως βρίσκονται μπλεγμένοι στα δίχτυα της νομοθεσίας της χώρας και κινδυνεύουν να δουν την πόρτα του παραδείσου να κλείνει πίσω τους, καθώς η κυβέρνηση της Κοπεγχάγης του δείχνει τον δρόμο για την κόλαση της Συρίας.

Η κυβέρνηση της Δανίας αποφάσισε να μην παρατείνει την ισχύ της προσωρινής άδειας παραμονής που είχε δώσει στον πατέρα της Ντάνια και του Χούσαμ, από την οποία εξαρτάται και η δική τους βίζα. Άσκησαν τα ένδικα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, αλλά η κυβέρνηση ήδη έχει αφαιρέσει τις άδειες παραμονής 600 Σύρων προσφύγων. Αν ο Χούσαμ υποχρεωθεί να επιστρέψει στην Συρία θα πρέπει να καταταγεί στον στρατό και ίσως τιμωρηθεί γιατί «γύρισε την πλάτη» στην κυβέρνησή του.

Όσοι (κυρίως Σύροι και Αφγανοί) πρόσφυγες χάνουν τις δίκες για την ανανέωση της άδειας παραμονής οδηγούνται σε προαναχωρησιακά στρατόπεδα, τα οποία οι επικριτές της κυβερνητικής πολιτικής χαρακτηρίζουν ανοιχτές φυλακές, που σχεδιάστηκαν για να συνθλίβουν τους ανθρώπους. Όσοι μπαίνουν εκεί δεν έχουν δικαίωμα να εργαστούν ή να σπουδάσουν. Απλά περιμένουν την ώρα που θα γυρίσουν -παρά την θέλησή τους- στην κόλαση της Συρίας ή του Αφγανιστάν.

Υποδοχή προσφύγων με βάση το χρώμα του δέρματος

«Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς – θα βοηθήσουμε πιο εύκολα τους Ουκρανούς πρόσφυγες απ΄ ότι τους Σομαλούς και τους Παλαιστίνιους», έγραψε στο Facebook ο Ινγκερ Στόιμπεργκ, πρώην υπουργός Μετανάστευσης του Φιλελεύθερου Κόμματος, προσθέτοντας: «Κανένας δεν τολμά να το πει έτσι: Aυτό γίνεται γιατί οι Ουκρανοί μοιάζουν περισσότερο με μας και γιατί είναι κυρίως Χριστιανοί».

Όταν η Δανία το 2019 είπε στους Σύρους πρόσφυγες ότι είναι καιρός να επιστρέψουν στα σπίτια τους, τα ρωσικά αεροπλάνα εξακολουθούσαν να πλήττουν στόχους στην Συρία σε μία προσπάθεια να βοηθήσουν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ – Άσαντ να ελέγξει την χώρα, που έχει μετατραπεί σε «πεδίο βολής φτηνό, όπου ασκούνται βρίζοντας ξένοι φαντάροι».

Τώρα είναι η σειρά της Ουκρανίας, απ΄ όπου έχουν ξεριζωθεί πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι. Ευτυχώς οι Ουκρανοί πρόσφυγες δεν έχουν την τύχη των Σύρων- γίνονται δεκτοί στην Ευρώπη χωρίς εκρήξεις ξενοφοβίας και κλειστά στρατόπεδα «υποδοχής». Μία από τις χώρες που άνοιξε τις αγκαλιές της είναι η Δανία.

Αλληλεγγύη «α λα καρτ»

«Όταν γίνεται πόλεμος στην Ευρώπη και ένας ευρωπαίος γείτονας εκτίθεται σε όσα βλέπουμε στην Ουκρανία, δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία στο μυαλό μου: πρέπει να βοηθήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε υποδεχόμενοι Ουκρανούς στο έδαφος της Δανίας», δήλωσε ο Ματίας Τεσφάγε, υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων και Ένταξης.

Η κυβέρνηση της Δανίας αλλάζει την νομοθεσία ακυρώνοντας τις προϋποθέσεις που ισχύουν σήμερα για την παροχή ασύλου προκειμένου να βοηθήσει τους Ουκρανούς. Αυτοί «δεν θα εμπλέκονται με το σύστημα ασύλου», δήλωσε στο CNN ο Ράσμους Στόκλουντ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Όμως κάποιοι κατηγορούν την κυβέρνηση της Δανίας για υποκρισία, αφού την ώρα που ανοίγει την αγκαλιά της  για τους Ουκρανούς, ειδοποιεί τους πρόσφυγες από την Συρία ότι πρέπει να γυρίσουν στην χώρα τους, αν και ο πόλεμος δεν έχει σταματήσει.

Περίπου 30.000 Σύροι πρόσφυγες ζουν με προσωρινές άδειες παραμονής στη Δανία, απαντά στους επικριτές της η κυβέρνηση της Κοπεγχάγης.

Όμως η Μιχάλα Κλάντε Μπέντιξεν, επικεφαλής οργάνωσης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των προσφύγων, λέει ότι υπάρχει μεγάλη ανισότητα ως προς την αντιμετώπιση των προσφύγων. «Αν φθάνουν άνθρωποι από το Αφγανιστάν ή την Συρία, αντιμετωπίζονται με καχυποψία, τους αποκαλούν μετανάστες μέχρι να πάρουν το καθεστώς του πρόσφυγα. Όμως τώρα αποκαλούμε αμέσως τους Ουκρανούς πρόσφυγες. Ποια είναι η διαφορά;», λέει η Μπέντιξεν, προσθέτοντας: «Είναι τόσο απογοητευτικό και τόσο τρομερό που κάποιοι άνθρωποι έχουν περιορισμένη ενσυναίσθηση με άλλους ανθρώπους στον κόσμο».

Διαβάστε επίσης:

Τσερνόμπιλ: Αποκαταστάθηκε η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής

Μητσοτάκης: Στη συνάντηση με τον Ερντογάν βάλαμε τα θεμέλια για τη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία (Photo)

Ρωσία – Ουκρανία: «Αισιοδοξία» για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί έως τώρα στις συνομιλίες για τον πόλεμο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:23