search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 18:42
MENU CLOSE

Σε αποθήκη πυρομαχικών είχε μετατραπεί το εμπορικό κέντρο που χτυπήθηκε, λένε οι Ρώσοι (Photo/Video)

21.03.2022 19:06
shopping-mall

Η Ρωσία ανέφερε σήμερα ότι χρησιμοποίησε υψηλής ακριβείας πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να πλήξει εμπορικό κέντρο στο Κίεβο, το οποίο – όπως υποστηρίζει – είχε μετατραπεί από τον ουκρανικό στρατό σε αποθήκη πυρομαχικών.

Το εμπορικό κέντρο στην ουκρανική πρωτεύουσα επλήγη αργά χθες, Κυριακή, προκαλώντας τον θάνατο 8 ανθρώπων, καθώς και μεγάλες καταστροφές σε κτίρια και αυτοκίνητα σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων.

«Οι περιοχές κοντά στο εμπορικό κέντρο χρησιμοποιούνταν ως μια μεγάλη βάση για την αποθήκευση ρουκετών και για την επανόπλιση εκτοξευτών πολλαπλών ρουκετών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ σε δημοσιογράφους.

«Υψηλής ακριβείας οπλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς κατέστρεψαν τις πρώτες πρωινές ώρες της 21ης Μαρτίου μια ουκρανική μονάδα εκτοξευτών πολλαπλών ρουκετών και έναν χώρο αποθήκευσης πυρομαχικών σε εμπορικό κέντρο που δεν λειτουργούσε», δήλωσε.

Mάλιστα, όπως τόνισε, η Ρωσία έχει επανειλημμένα καταδικάσει τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις για την ανάπτυξη πυροβολικού και συστημάτων πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων (MLRS) σε πυκνοκατοικημένες περιοχές πόλεων.

Η Μόσχα είπε ότι με αυτόν τον τρόπο, το Κίεβο προσπαθεί να τραβήξει τα ρωσικά πυρά στους δικούς της πολίτες για να κατηγορήσει αργότερα τη Ρωσία ότι στοχεύει αμάχους.

«Το εμπορικό κέντρο Retroville στο Κίεβο, το οποίο καταστράφηκε χθες το βράδυ, φέρεται να φιλοξενούσε ουκρανικά συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων (MLRS) που στόχευαν ρωσικές θέσεις».

Αρκετά βίντεο που κάνουν τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ουκρανικό πυροβολικό να κινείται στην περιοχή του εμπορικού κέντρου.

Ένα βίντεο φέρεται να απεικονίζει τουλάχιστον ένα ουκρανικό MLRS να πυροβολεί από κάτι που μοιάζει με το πάρκινγκ του εμπορικού κέντρου, που βρίσκεται κοντά σε μια αστική πολυκατοικία.

Ο άνδρας που είχε ανεβάσει στο TikTok το βίντεο στο οποίο διακρίνονται όπλα και πυρομαχικά είναι Ουκρανός πολιτης και συνελήφθη από την ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών. «Δεν είχα σκοπό να προκαλεσω ζημιά, ούτε το έκανα επίτηδες, είδα τα τανκ και τα όπλα που έμπαιναν στο εμπορικό κέντρο, εντυπωσιάστηκα και το ανέβασα στο Tik Tok. Τυγχάνει να μένω απέναντι», φέρεται να λέει μετανιωμένος σε βίντεο που δημοσίευσαν οι Ουκρανοί πράκτορες.

Επιπλέον, μια φωτογραφία που κοινοποιήθηκε μέσω Twitter δείχνει αυτό που φαίνεται να είναι το κατεστραμμένο πλέον εμπορικό κέντρο που λειτουργεί ως προσωρινό γκαράζ για το Grad MLRS (ονομασία αναφοράς του ΝΑΤΟ M1964).

Σύμφωνα με ανάρτηση του γενικού εισαγγελέα της Ουκρανίας, «ως συνέπεια της επίθεσης των εχθρικών πυραύλων και της πυρκαγιάς που προέκυψε, καταστράφηκε εμπορικό κέντρο, ζημιές στα τζάμια των γειτονικών κατοικιών και στα οχήματα που ήταν σταθμευμένα στη γύρω περιοχή».

Προειδοποίησε ότι ο αριθμός των θανάτων μπορεί να αυξηθεί, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των νεκρών βασίζεται σε προκαταρκτικές πληροφορίες.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εκτοπισμένοι σχεδόν 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι – Πάνω από 925 άμαχοι σκοτώθηκαν

Σε κρατικοποίηση της μονάδας λιανικής παροχής της Gazprom προχωρά το Λονδίνο

Νάρκες παρασύρθηκαν στον βυθό της Μαύρης Θάλασσας, λέει η Μόσχα – Διαψεύδει το Κίεβο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 18:41