ΤΕΤΑΡΤΗ 06.08.2025 21:31
MENU CLOSE

Κεφαλλονίτικη αμυγδαλόπιτα σιροπιαστή, για τον ερχομό της Άνοιξης

24.03.2022 06:00

Ένα γλυκό ξεχωριστό, ντελικάτο και κομψό, παραδοσιακό της Κεφαλλονιάς, με πρώτη ύλη το αμύγδαλο, που θα φέρει εαρινές ευωδιές και γεύσεις στην κουζίνα μας.

Υλικά για τη συνταγή (μετράμε τα πάντα με το ίδιο ποτήρι)

8 αυγά (χωρισμένους κρόκους από ασπράδια)

1/2 πακέτο μαργαρίνη

1 ποτήρι ζάχαρη

1 ποτήρι αμύγδαλο ασπρισμένο και τριμμένο

1 ποτηράκι (μικρό, του κρασιού) κονιάκ

1 ποτήρι φρυγανιά τριμμένη

1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ

½ με 1 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο

2 βανιλίνες

½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα σκόνη

Για το σιρόπι

2½ ποτήρια νερό

2½ ποτήρια ζάχαρη

1 κανελόξυλλο

2-3 γαρύφαλλα

1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμόνι

Εκτέλεση

Αρχικά χτυπήστε τα ασπράδια σε μαρέγκα μέχρι να στέκονται οι κορυφές και αφήστε τα στην άκρη. Έπειτα λιώστε ελαφρά τη μαργαρίνη και χτυπήστε την στο μίξερ χειρός μαζί με τη ζάχαρη, να ασπρίσει και να αφρατέψει. Βάλτε και τους κρόκους των αυγών και τα τριμμένα αμύγδαλα χτυπώντας τα κι αυτά καλά. Προσθέστε το κονιάκ χτυπώντας το λίγο. Σε ένα άλλο μπολ βάλτε τη φρυγανιά, το μπέικιν και τα μυρωδικά, δηλαδή τις βανίλιες, το μοσχοκάρυδο και την κανέλα.

Ανακατέψτε τα όλα ώστε να μοιραστούν ομοιόμορφα τα αρώματα και αφήστε στην άκρη. Συνεχίστε βάζοντας στο μίγμα των κρόκων, τα ασπράδια μαρέγκα κουταλιά – κουταλιά εναλλάξ με το μίγμα της φρυγανιάς, ανακατεύοντας απαλά με μια κουτάλα. Μην το χτυπήσετε με το μίξερ ή το παραζαλίσετε για να έχετε ένα αεράτο και αφράτο μίγμα. Αδειάστε τη ζύμη σε ένα ελαφρά βουτυρωμένο ταψί 28 ή 30 εκατοστών και ψήστε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 40-45 λεπτά. Εντωμεταξύ ετοιμάστε το σιρόπι, βράζοντας όλα τα υλικά εκτός από το λεμόνι για λίγα λεπτά. Μόλις το αποσύρετε από τη φωτιά, ρίξτε μερικές σταγόνες λεμόνι και διατηρήστε το ζεστό. Όταν είναι έτοιμη η αμυγδαλόπιτα, βγάλτε την από το φούρνο και αφήστε την στην άκρη να κρυώσει. Σιροπιάστε το κρύο γλυκό με το ζεστό σιρόπι, αφήστε να τραβήξει και απολαύστε!!!

Διαβάστε επίσης

Τηγανίτες μπακαλιάρου, που φτουράνε, σαν μεζεδάκι

Σιμιγδαλένιος χαλβάς με πορτοκάλι και διαφορετική παρουσίαση

Πώς να αφαλατώσετε τον παστό μπακαλιάρο με απλό τρόπο

ΤΕΤΑΡΤΗ 06.08.2025 21:31
Exit mobile version