search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:08
MENU CLOSE

Έρχονται «ελλείψεις» και αυξήσεις στα είδη διατροφής

25.03.2022 22:09
rafia_25322_new

Σε συνεχή άνοδο, βρίσκονται οι τιμές σε άλευρα και ηλιέλαιο… μάλιστα οι προμηθευτές επισημαίνουν ότι οι νέες αυξήσεις τον Απρίλιο θα φτάσουν και το 30%!

Θυμίζουμε ότι οι ανατιμήσεις που έχουν περάσει από την αρχή του μήνα σε συσκευασμένα τρόφιμα, λαχανικά, φρούτα, κρέατα, ψάρια και είδη νοικοκυριού υπολογίζονται κατά μέσο όρο στο 8%, ενώ από τον περασμένο Αύγουστο μέχρι σήμερα έχουν τριπλασιαστεί.

Το αποτέλεσμα είναι οι τιμές των βασικών ειδών διατροφής να ανεβαίνουν επικίνδυνα εβδομάδα με την εβδομάδα, όταν δύο στα πέντε νοικοκυριά το μηνιαίο εισόδημα να τελειώνει αρκετές ημέρες πριν βγει ο μήνας.

Σοβαρές όμως ελλείψεις ήδη καταγράφονται σε ορισμένα από τα βασικά καταναλωτικά προϊόντα, όπως το μαγειρικό λάδι.

Ένα σημαντικό ποσοστό και συγκεκριμένα, το 60% των εξαγωγών ηλιέλαιου από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας καθυστερεί να φτάσει σε πολλές χώρες της Δύσης, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Στο μεταξύ, αυξάνονται οι ανησυχίες γύρω από το ζήτημα της παραγωγής ηλίανθου και καλαμποκιού. Αισθητά μειωμένη αναμένεται να είναι η παραγωγή σε Ουκρανία και Ρωσία, σύμφωνα με τον Τζέιμς Φράι, βετεράνο αναλυτή και πρόεδρο της συμβουλευτικής εταιρείας LMC International.

Τήν ίδια ωρα με νόμο οι επιχειρήσεις καλούνται να καταγράψουν τα αποθέματα σε επτά κατηγορίες, όπως ηλιέλαιο και αλεύρι και άλλα προϊόντα.

Για το θέμα ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ, Γιώργος Λεχουρίτης σχολιάζει την κατάσταση στα ράφια των σούπερ μάρκετ αλλά και το πλαφόν σε Λάδια, άλευρα και ζάχαρη που έχει επιβληθεί λέγοντας ότι: «το μέτρο δεν λύνει το πρόβλημα διότι , αν για παράδειγμα ένα σούπερ μάρκετ έχει πλαφόν στο ηλιέλαιο, δυο μπουκάλια, παίρνει ο καταναλωτής τα δυο μπουκάλια και πηγαίνει σε άλλο και παίρνει άλλα δυο και ούτω καθεξής. Δεν μπορεί κανείς να ελέγξει τι έχει αγοράσει ο άλλος. Είναι ένα μέτρο ανεφάρμοστο».

Τόνισε δε , πως σε αυτή την κρίση θα «ανθίσει» η αισχροκέρδεια: «Το κόλπο είναι γνωστό. Μόλις ακούστηκε πρόβλημα στα λάδια, οι αλυσίδες τα αποσύρουν από τα ράφια αμέσως και με τη δικαιολογία της έλλειψης και ανεβάζουν τις τιμές. Είναι παρόμοιο το κόλπο όπως συνέβη και στην αρχή της πανδημίας με τα αντισηπτικά. Επίσης μη σας κάνει καμία εντύπωση αν δείτε τη μαύρη αγορά να ανθίζει. Ζάχαρη, άλευρα και ζωοτροφές έχουν ήδη ξεκινήσει τη μαύρη διακίνηση».

Διαβάστε επίσης:

ΡΑΕ: «Ξεψαχνίζει» τους παρόχους για τα υπερκέρδη

«Μπλόκο» στην αξιοποίηση των αποθεμάτων της Ρωσίας σε χρυσό από G7 και ΕΕ

Πληθωρισμός και δημοσιονομικά διλήμματα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:03