search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 16:49
MENU CLOSE

Πετρέλαιο: Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να «ρίξουν» 180 εκατ. βαρέλια στην αγορά

31.03.2022 16:45
platforma petrelaiou new

Αισθητή πτώση καταγράφουν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, μετά τα σενάρια περί πιθανής αποδέσμευσης 180 εκατ. βαρελιών ή αλλιώς 1 εκατ. βαρελιών ημερησίως από το στρατηγικό απόθεμα των ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια μείωσης του ενεργειακού κόστους και τιθάσευσης του υψηλού πληθωρισμού.

Εν μέσω των προβλημάτων προσφοράς, τα οποία κλιμακώθηκαν από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, η αγορά αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στην κάλυψη της αυξημένης ζήτησης, κάτι το οποίο νομοτελειακά ασκεί ανοδικές πιέσεις στις τιμές του αργού. Αυτό με τη σειρά του «συντηρεί» και τον φουσκωμένο πληθωρισμό.

Ας σημειωθεί ότι η Ρωσία, πριν το ξέσπασμα του πολέμου, εξήγαγε περίπου 7,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Από τον Απρίλιο, λόγω των κυρώσεων και της αποχώρησης μιας σειράς ενεργειακών εταιρειών από τη χώρα, οι εξαγωγές της Μόσχας υπολογίζεται να μειωθούν κατά 3 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Ένα κενό, το οποίο πρέπει να καλυφθεί άμεσα από τις υπόλοιπες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να «ρίξουν» στην αγορά περίπου 180 εκατ. βαρέλια πετρελαίου από το απόθεμα που διατηρούν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης (το συνολικό απόθεμα ανέρχεται σε 570 εκατ. βαρέλια). Η συγκεκριμένη ποσότητα αργού θα «πέσει» σταδιακά και σε βάθος αρκετών μηνών, όπως διευκρίνισαν αρμόδιοι αξιωματούχοι.

Γι’ αυτό τον λόγο, σήμερα η τιμή του WTI υποχωρεί κατά 6,3% και καθορίζεται στα 100,9 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ η τιμή του Brent καταγράφει πτώση κατά 5,8% και διαμορφώνεται στα 106,8 δολάρια ανά βαρέλι, αρκετά μακριά από το υψηλό 8ετίας των 130 δολαρίων ανά βαρέλι.

Διαβάστε επίσης:

Τελεσίγραφο Πούτιν για πληρωμή φυσικού αερίου: Ανοίξτε λογαριασμούς σε ρούβλια σε ρωσικές τράπεζες μέχρι αύριο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Έτοιμη η Τουρκία να λειτουργήσει ως εγγυήτρια χώρα – Τι λέει ο Ερντογάν για τον Αμπράμοβιτς

Ντράγκι: Αυτά που ζούμε επαναφέρουν στο προσκήνιο την σημασία μιας πολιτικής ένωσης – Σύντομα νέα συνάντηση των ηγετών του Νότου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 16:48