search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 18:29
MENU CLOSE

Τσαβούσογλου: Πιο ανοιχτός από ποτέ ο διάλογος με την Ελλάδα

04.04.2022 20:58
cavusoglu_new

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα ότι «οι δίαυλοι διαλόγου με την Ελλάδα είναι σήμερα πιο ανοιχτοί από ποτέ στο παρελθόν», σύμφωνα με την εφημερίδα Sabah.

Ο υπουργός μιλούσε σε συνέδριο που διοργάνωσε το τουρκικό think tank Seta στην πρωτεύουσα Άγκυρα.

Ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε σε μια «θετική ατζέντα», όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις και είπε ότι η Άγκυρα παίζει «το ρόλο της προς αυτή την κατεύθυνση και περιμένουμε από την Ελλάδα να δείξει την ίδια ειλικρίνεια και την ίδια πολιτική βούληση».

Ο Τούρκος υπουργός έκανε λόγο για αύξηση των οικονομικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών κατά 70% (5,2 δισ. ευρώ) μεταξύ 2020 και 2021, ως αποτέλεσμα μιας πολιτικής προσέγγισης που προωθείται από την Άγκυρα και την Αθήνα.

«Ελπίζουμε η θετική αυτή ατζέντα να δημιουργήσει ένα περιβάλλον, εντός του οποίου θα μπορέσουμε να συζητήσουμε με ειλικρίνεια τα διμερή μας θέματα με την Ελλάδα», είπε.

«Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε αποφασιστικά τα δικαιώματά μας στην ανατολική Μεσόγειο»

Ο Τσαβούσογλου μίλησε για ανάγκη συνολικής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο χαρακτηρίζοντας καταδικασμένες να αποτύχουν τις πρωτοβουλίες που αποκλείουν την Τουρκία και το κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τους ισχυρισμούς της Άγκυρας ότι είναι βασικός παράγοντας στην περιοχή ως «χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο».

«Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε αποφασιστικά τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και της ΤΔΒΚ [κατεχόμενη βόρεια Κύπρος]», είπε. Και πρότεινε να διεξαχθεί συνολική διάσκεψη για την ανατολική Μεσόγειο, πρόταση που θα πρέπει να υιοθετήσουν άλλοι παράγοντες και να εφαρμοστεί.

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Στην Κρατική Δούμα η «γενοκτονία» στο Ντονμπάς

Η γερμανική κυβέρνηση απελαύνει 40 διπλωμάτες – Απέλαση και για τον Ρώσο πρεσβευτή από τη Λιθουανία

Σε κρατικοποίηση θυγατρικής της Gazprom προχώρησε η Γερμανία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 18:28