search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 10:53
MENU CLOSE

Πάσχα 2022: 5 ιδανικοί προορισμοί στην Ελλάδα με ξεχωριστά έθιμα και παραδόσεις (Videos)

20.04.2022 17:56
pasxa-ethima-new

Το Πάσχα αποτελεί μια ιδανική ευκαιρία για… αποδράσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό. Ωστόσο, αν ανήκετε σε αυτούς που αγαπούν την παράδοση είναι καλύτερα να μη σκεφτείτε να ταξιδέψετε εκτός χώρας.

Η Ελλάδα έχει, άλλωστε, να προσφέρει μοναδικούς προορισμούς όπου κάθε χρόνο αναβιώνουν τα πιο ιδιαίτερα πασχαλινά έθιμα. Αξίζει, λοιπόν, να ταξιδέψετε στα ελληνικά νησιά και την επαρχία και μαζί με το κατανυκτικό πνεύμα των ημερών να ζήσετε από κοντά ξεχωριστές λαογραφικές εκδηλώσεις και παραδόσεις που έχουν καταφέρει να μείνουν αναλλοίωτες στα βάθη των αιώνων.

Ύδρα

Η Ύδρα αποτελεί έναν από τους ιδανικότερους προορισμούς για Πάσχα, καθώς τη Μεγάλη Παρασκευή, ο Επιτάφιος της συνοικίας Καμίνι μπαίνει στη θάλασσα όπου και διαβάζεται η Ακολουθία του Επιταφίου. Στη συνέχεια, οι Επιτάφιοι τεσσάρων ενοριών συναντώνται στο κεντρικό λιμάνι, δημιουργώντας μία ατμόσφαιρα κατανυκτική.

Κύθνος

Η Κύθνος αποτελεί επίσης έναν τόπο όπου τα έθιμα και οι παραδόσεις έχουν ισχυρή παρουσία κατά την Πασχαλινή περίοδο. Συγκεκριμένα, το βράδυ του Μ.Σαββάτου επικρατεί το έθιμο του «συγχώριου». Όσοι έχουν νεκρούς συγγενείς φέρνουν στην εκκλησία ψητά, κρασί και ψωμί, τα οποία έχει «διαβάσει» ο παπάς και τα προσφέρουν στους επισκέπτες και στους κατοίκους του νησιού.

Αυτό, όμως, δεν είναι το μόνο έθιμο της περιοχής. Την Κυριακή του Πάσχα στην πλατεία του νησιού στήνεται μία κούνια, στην οποία κουνιούνται αγόρια και κορίτσια ντυμένα με παραδοσιακές στολές. Αυτός ή αυτή που θα κουνήσει κάποιον, δεσμεύεται ενώπιον Θεού και ανθρώπων για γάμο!

Λεωνίδιο

Στο Λεωνίδιο, το βράδυ της Ανάστασης μοιάζει ονειρικό, καθώς ο ουρανός γεμίζει με φωτεινά αερόστατα, τα οποία ανυψώνονται από τους πιστούς κάθε ενορίας. Πρόκειται για ένα έθιμο που ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Η εν λόγω παράδοση επικράτησε στην περιοχή χάρη στους ναυτικούς οι οποίοι έχοντας γυρίσει όλον τον κόσμο, εντυπωσιάστηκαν από αντίστοιχο έθιμο ασιατικής χώρας με αποτέλεσμα να το μεταφέρουν, κατόπιν, στην πατρίδα τους.

Καλαμάτα

Ένα ακόμη εντυπωσιακό έθιμο είναι ο διαγωνισμός των «μπουλουκιών» ή αλλιώς σαϊτοπόλεμος το οποίο κάθε χρόνο αναβιώνει στην Καλαμάτα και πηγάζει από τους απελευθερωτικούς αγώνες του 1821.

Σύμφωνα με το θρύλο, οι Μεσσήνιοι χρησιμοποίησαν σαΐτες γεμάτες εκρηκτικά όταν αναχαίτισαν το ιππικό των Τούρκων, τρομάζοντας τα άλογα τους και αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά ότι η νίκη σε μια μάχη δεν κρίνεται αποκλειστικά από την αριθμητική υπεροχή.

Οι διαγωνιζόμενοι φορώντας παραδοσιακές ενδυμασίες και οπλισμένοι με σαΐτες, δηλαδή με χαρτονένιους σωλήνες γεμάτους μπαρούτι, επιδίδονται σε σαϊτοπόλεμο, στο γήπεδο του Μεσσηνιακού με πλήθος κόσμου να συμμετέχει.

Σαντορίνη

Αποτελεί, ίσως, την πιο εντυπωσιακή περιφορά του Επιταφίου σε ολόκληρη τη χώρα. Πρόκειται για ένα έθιμο που ακολουθούν οι κάτοικοι της Σαντορίνης. Ξεκινώντας από νωρίς το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, δεκάδες παιδιά τοποθετούν σε ταράτσες, μπαλκόνια, δρόμους, αλλά και στα τείχη του μεσαιωνικού κάστρου χιλιάδες «τενεκεδάκια».

Πρόκειται για αυτοσχέδια λυχνάρια τα οποία καίνε παραφινέλαιο και μόλις πέσει το σκοτάδι, λίγο πριν την έναρξη της περιφοράς του Επιταφίου ανάβουν, προσδίδοντας μια μαγική ατμόσφαιρα στο νησί.

Διαβάστε επίσης:

Πάσχα 2022: Διευκρινίσεις της ΓΣΕΕ για τις αργίες στον ιδιωτικό τομέα – Πώς πληρώνονται όσοι εργάζονται

Πάσχα 2022: Ακριβότερο κατά 19,2% από πέρυσι το τραπέζι – Εκτίναξη των τιμών προϊόντων (photos)

Με τι καιρό θα κάνουμε Πάσχα – Η εκτίμηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 10:53