search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 11:28
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.: Σκληρό ροκ για τα παιχνίδια με την ενέργεια

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2228
5/5/2022
05.05.2022 06:00
syriza_new

Διά της θεσμικής και κοινοβουλευτικής οδού κλιμακώνει αυτή την εβδομάδα ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. τη μετωπική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση για το «καυτό» θέμα της ενεργειακής ακρίβειας που πλήττει χιλιάδες νοικοκυριά. Κλιμάκωση υπάρχει και στο επίπεδο της ρητορικής, με ενδεικτική την αναφορά Τσίπρα κατά την περιοδεία του στην Ηλεία στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο αποκάλεσε «βασιλιά» του καρτέλ της ενέργειας και «προστάτη» των «γαλάζιων» golden boys της ΔΕΗ.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν ότι πλέον – και καθώς το κουβάρι με τα «παιχνίδια» γύρω από την ενέργεια ξετυλίγεται – η κυβέρνηση ζορίζεται και δείχνουν να πιστεύουν ότι το θέμα της ενέργειας μπορεί να αποτελέσει τη σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι για την κοινωνία, ανοίγοντας τον δρόμο για πολιτικές εξελίξεις.

Ως εκ τούτου, ανεβάζουν διαρκώς την ένταση και το θέμα της ακρίβειας γενικώς και ειδικώς στην ενέργεια παραμένει «καρφωμένο» στην κορυφή της αντιπολιτευτικής ατζέντας. Περαιτέρω, αναδεικνύεται η γραμμή ότι μόνο με πολιτική αλλαγή μπορεί να μπει «φρένο στον εφιάλτη», κάτι που αξιοποιείται και ως παρότρυνση του κοινού να προσέλθει στην εσωκομματική κάλπη της 15ης Μαΐου για εκλογή προέδρου, την οποία η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει αναγάγει σε ευρύτερης πολιτικής σημασίας κάλπη, που μπορεί να αποτελέσει ένα προμήνυμα για τις εθνικές κάλπες.

2+1 πρωτοβουλίες

– Χτες κατατέθηκε η τροπολογία που είχε προαναγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας από την περασμένη εβδομάδα με την πρόβλεψη να μην γίνεται διακοπή ηλεκτροδότησης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέχρι να κριθεί η νομιμότητα της ρήτρας αναπροσαρμογής στα δικαστήρια, μετά τις συλλογικές αγωγές δικηγορικών συλλόγων και καταναλωτικών ενώσεων που έχουν δρομολογηθεί. Κατ’ αυτόν τον τρόπο προσφέρει και πολιτική στήριξη στο κύμα των αγωγών.

– Επίσης, χθες, οι έξι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κατέθεσαν ερώτηση στην Κομισιόν με την οποία την καλούν να πάρει ξεκάθαρη θέση για το αν η εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής στην Ελλάδα έγινε με τήρηση των όρων διαφάνειας για την ενημέρωση των καταναλωτών, όπως ορίζει το Κοινοτικό Δίκαιο, αλλά και για τη μη ενσωμάτωση οδηγίας που προβλέπει τη δυνατότητα τα κράτη – μέλη να εφαρμόζουν δημόσιες παρεμβάσεις για τον καθορισμό των τιμών για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας σε ενεργειακά φτωχούς ή ευάλωτους πολίτες.

– Την Τρίτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για τα golden boys της ΔΕΗ και το «προκλητικό πάρτι» με τα μπόνους και τις σκιές για χειραγώγηση μετοχών την ώρα που οι καταναλωτές έρχονται αντιμέτωποι με λογαριασμούς «τέσσερις και πέντε φορές πάνω», κατά την παραδοχή και του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου. Επιχειρεί με αυτόν τον τρόπο να τον φέρει στη Βουλή ως απολογούμενο.

Στενό μαρκάρισμα

Με άλλα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ αξιοποιώντας αντιπολιτευτικά και το κύμα οργής – που άλλωστε βίωσαν εκ του σύνεγγυς οι «γαλάζιοι» βουλευτές κατά την έξοδό τους στην περιφέρεια, στις διακοπές του Πάσχα – επιχειρεί να εκθέσει την κυβέρνηση στους καταναλωτές (και ψηφοφόρους) και να αποδείξει τη βασιμότητα των κατηγοριών που της απευθύνει εδώ και μήνες: ότι συνειδητά στηρίζει τα συμφέροντα του «καρτέλ της ενέργειας» σε βάρος των καταναλωτών και προσχηματικά επικαλείται ως αιτία για την ακρίβεια – και στην ενέργεια – τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η τροπολογία για την αναστολή διακοπών ρεύματος μεταξύ άλλων καλεί και σε παρέμβαση του νομοθέτη για τροποποιήσεις στο θεσμικό πλαίσιο, «ώστε να αποτρέπονται τα υπερκέρδη στην προημερήσια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και να μη συνδέεται η τιμή εκκαθάρισης με τις τιμές των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο». Επιπλέον καλεί τον νομοθέτη «να προβεί σε αναμόρφωση των χαρακτηριστικών υπολογισμού της ρήτρας αναπροσαρμογής και των συμβατικών υποχρεώσεων των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας όσον αφορά στην τυποποίηση του υπολογισμού και τον τρόπο ενημέρωσης των καταναλωτών με δεσμευτικό τρόπο και να προβλεφθεί η επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση μη εφαρμογής τους».

Με την τροπολογία αυτή, που θα καλέσει άλλωστε και τη Ν.Δ. να την ψηφίσει, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να εκθέσει την κυβερνητική παράταξη – και με δεδομένο ότι θα αρνηθεί – για το γεγονός ότι δεν παρεμβαίνει στον γενεσιουργό μηχανισμό της «αισχροκέρδειας» και των υπερχρεώσεων. Προφανώς η κυβέρνηση θα επικαλεστεί το δικό της σχέδιο, το οποίο, με βάση τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι στιγμής, παραμένει στη λογική των επιδοτήσεων για την ελάφρυνση των λογαριασμών, εξ ου και από την Κουμουνδούρου σχολιάζουν ότι «θα τα πάρει απ’ την άλλη τσέπη».

Τα «κατηγορώ» προς την κυβέρνηση

Συνοπτικά η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό και συνολικά προς την κυβέρνηση έχει τα εξής βασικά σημεία:

– Ότι από τον Αύγουστο και μετά, οπότε άρχισε η εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής και ξεκίνησαν να καταφθάνουν στους καταναλωτές οι πρώτοι φουσκωμένοι λογαριασμοί – που ακόμα και στην περίπτωση νοικοκυριών ξεπερνούσαν ενίοτε και έναν κανονικό μισθό –, δεν έλαβαν κανένα μέτρο, πέρα από τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς, που και πάλι δεν απέτρεψαν εξωφρενικούς λογαριασμούς. Γι’ αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. από το φθινόπωρο κάνει λόγο για «επιδότηση της αισχροκέρδειας» και εσχάτως για «κλεφτόδεντρα».

– Ότι έχουν χαράξει στρατηγική που στοχεύει αποκλειστικά στη στήριξη της μετοχής της ΔΕΗ και στην εξυπηρέτηση των ενεργειακών συμφερόντων και όχι στην παροχή αξιοπρεπών υπηρεσιών ενέργειας στον καταναλωτή, πόσο δε μάλλον στην προστασία του εν μέσω διεθνούς αστάθειας λόγω του πολέμου.

– Ότι η ενεργειακή κρίση στην Ελλάδα έχει την υπογραφή Μητσοτάκη, καθώς με τις πλάτες της κυβέρνησης έχει διαμορφωθεί ένα ισχυρό καρτέλ των παρόχων ενέργειας, στο οποίο πρωτοστατεί η ίδια η ΔΕΗ και το οποίο δεν αναλαμβάνει κανένα επιχειρηματικό ρίσκο, αλλά μετακυλίει όλο το κόστος στον καταναλωτή. Από την Ηλεία προχθές ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι «η Ε.Ε. έχει μεσοσταθμικά αύξηση 20% στην τιμή της ενέργειας κι εμείς έχουμε πάνω από 75%. Όλο το περιθώριο πηγαίνει σε υπερκέρδη, στα ουρανοκατέβατα κέρδη των παραγωγών ενέργειας».

– Ότι, κατά συνέπεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταστήσει τη χώρα την ακριβότερη στην Ευρώπη όσον αφορά στην τιμή του ρεύματος.

– Ότι ο πρωθυπουργός προστατεύει τα golden boys της ΔΕΗ, που δίνουν στους εαυτούς τους υπέρογκα μπόνους και χτίζουν βίλες, είναι δε εκτεθειμένοι σε καταγγελίες για χρηματιστηριακή χειραγώγηση μετοχών της ΔΕΗ, την ώρα που οι καταναλωτές λαμβάνουν λογαριασμούς που δεν μπορούν να πληρώσουν. «Έχουν μετατρέψει την εταιρεία σε κουμπαρά ιδιωτικών συμφερόντων και σε μοχλό ιδιωτικού πλουτισμού» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας στην περιοδεία του στην Ηλεία.

– Ότι για μια ακόμη φορά αποδεικνύει ότι είναι δέσμιος συμφερόντων όταν καθυστερεί να υλοποιήσει την εξαγγελία του για τη φορολόγηση των «ουρανοκατέβατων» κερδών των εταιρειών της ενέργειας, πετώντας το μπαλάκι στη ΡΑΕ, που καλείται να υπολογίσει το ύψος αυτών των κερδών – το οποίο πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. έχει υπολογίσει σε 1,5 δισ. ευρώ.

Σε σχέση δε με τον υπολογισμό των υπερκερδών αξίζει να αναφερθεί και η ειρωνική επισήμανση Τζανακόπουλου πως «εδώ και 40 μέρες η κυβέρνηση και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας “κοσκινίζουν” τον υπολογισμό αυτών των υπερκερδών». Ενδεικτικό του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει στο κάδρο των ευθυνών και τη ΡΑΕ, την Επιτροπή Ανταγωνισμού και κάθε αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή, καταλογίζοντάς τους «ολιγωρία», όπως αποτυπώνεται άλλωστε και στο κείμενο της τροπολογίας, όσον αφορά στον εποπτικό και ελεγκτικό τους ρόλο.

Διαβάστε επίσης:

Διατροφική ανεπάρκεια στην Ελλάδα – Εισάγουμε όλα τα βασικά αγαθά

Κίνδυνος για άδεια ράφια

Παιδική κακοποίηση: Τα παιδιά στο στόχαστρο και στην Ελλάδα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 11:28