search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 01:55
MENU CLOSE

Λουκάνικα με κάρυ (Currywurst), το εθιστικό γερμανικό street food

10.05.2022 06:00
currywurst

Δημιουργήθηκε στο μεταπολεμικό Βερολίνο το 1949 από τη Γερμανίδα Herta Heuwer που είχε μια μικρή καντίνα στο Charlottenburg.

Η ίδια είχε εξασφαλίσει από τους Βρετανούς στρατιώτες μερικές κονσέρβες ντομάτας και αρκετή σκόνη κάρυ, τα οποία ανακάτεψε μαζί και περιέχυσε τα λουκάνικα που έψηνε στο γκριλ. Η συνταγή, οικονομική, χορταστική και νόστιμη καθώς ήταν, ενθουσίασε τους εργάτες της περιοχής που έκαναν ουρές καθημερινά στην καντίνα της και κάπως έτσι γεννήθηκε το αγαπημένο γερμανικό street food.

Σήμερα, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φαγητά του δρόμου στη Γερμανία με πάνω από 800 εκατομμύρια μερίδες ετησίως στη χώρα (το Big Mac δεν πλησιάζει καν). Είναι τόσο δημοφιλές, που ακόμη και τα Γερμανικά McDonalds το σερβίρουν ως εποχιακή σπεσιαλιτέ κατά καιρούς.

Υλικά για τη Συνταγή

4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

1 μικρό κίτρινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 ½ κουταλιά της σούπας ανοιχτή καστανή ζάχαρη

1 κουταλιά της σούπας ήπια σκόνη κάρυ + λίγο επιπλέον

1 κουταλάκι του γλυκού γλυκιά πάπρικα

1  ξυλάκι κανέλας

1 μικρό αποξηραμένο τσίλι

2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας

1 κονσέρβα (400 γραμμάρια) τοματάκι κονκασέ ψιλοκομμένο

¾ φλιτζανιού ζωμό λαχανικών

2 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο ή ξύδι από λευκό κρασί

Αλάτι, κατά βούληση

6 έως 8 φρέσκα λουκάνικα bratwurst ή χοτ ντογκ

1 κουταλιά της σούπας σπορέλαιο

Πατάτες τηγανιτές, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Αρχικά ετοιμάστε τη σάλτσα currywurst. Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεστάνετε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι και σοτάρετε για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να μαλακώσει. Ρίξτε την καστανή ζάχαρη και συνεχίστε ανακατεύοντας, μέχρι να καραμελώσει το κρεμμύδι, για περίπου 5 λεπτά. Προσθέστε την σκόνη κάρυ, την πάπρικα, την κανέλα και το τσίλι και μαγειρέψτε μέχρι να μυρίσουν, για περίπου 1 λεπτό. Βάλτε τον πελτέ ντομάτας, στη συνέχεια τις ψιλοκομμένες ντομάτες μαζί τους χυμούς τους, το ζωμό και το ξύδι. Βράστε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να πήξει η σάλτσα, για 10 με 15 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμη, αφαιρέστε το κανελόξυλο και το πιπεράκι τσίλι, μεταφέρετε τη σως στον πολυκόφτη και πολτοποιήστε καλά, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Ρίξτε τις υπόλοιπες 3 κουταλιές ελαιόλαδο σταδιακά σε σταθερή ροή και αλατοπιπερώστε κατά βούληση.

Στο μεταξύ τρυπήστε τα λουκάνικα με τα δόντια ενός πιρουνιού σε όλες τις πλευρές τους, έτσι ώστε να διαφεύγει ο αέρας ενόσω ψήνονται. Ζεστάνετε το σπορέλαιο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ψήστε τα, περιστρέφοντάς τα, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά από όλες τις πλευρές. Αυτό θα σας πάρει περίπου 8 – 10 λεπτά, ανάλογα με το είδος και το πάχος του λουκάνικου που θα επιλέξετε. Μπορείτε να τα ψήσετε και στην ψησταριά, αν διαθέτετε. Αφήστε τα να ξεκουραστούν για 5 λεπτά και κόψτε τα σε χοντρές φέτες. Μοιράστε τα στα πιάτα, περιχύστε με ένα κουτάλι τη σάλτσα κάρυ, πασπαλίστε με λίγη επιπλέον σκόνη κάρυ, αν επιθυμείτε και σερβίρετε με τραγανές τηγανητές πατάτες. 

Διαβάστε επίσης:

Κοτόπουλο αλά πουτανέσκα

Βαλκανικά παστάκια με χυμό πορτοκαλιού, βγαλμένα από το παρελθόν

Λαβράκι με λεμόνι στη φριτέζα αέρος (airfryer)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 00:06