search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 06:20
MENU CLOSE

«Πατριωτικό» και αντιδεξιό κλείσιμο του ματιού από Τσίπρα λίγο πριν την κάλπη

13.05.2022 16:49
tsipras_new

Πλησιάζοντας προς την κάλπη της Κυριακής και την διαδικασία εκλογής προέδρου από τη βάση της οποίας η διεύρυνση θα είναι ανοιχτή και την ημέρα της ψηφοφορίας, πυκνώνουν τα μηνύματα του Αλέξη Τσίπρα προς τους «δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες» και εν γένει προς ένα κοινό μα κεντρώα χαρακτηριστικά τους οποίους καλεί στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ «όχι για να στηρίξουν τον Τσίπρα» αλλά για να στείλουν στο Μητσοτάκη μήνυμα «πολιτικής αλλαγής». Με άλλα λόγια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ προσδίδει στο προσκλητήριο έντονο αντιδεξιό χρώμα.

Σε αυτό το πλαίσιο η ομιλία του στη Βουλή για την Ελληνοαμερικανική Συμφωνία κινήθηκε σε μια λογική υπογράμμισης της διαφοράς μεταξύ πατριωτισμού και «τυφλής υποταγής» στα αμερικανικά συμφέροντα. Την ίδια ώρα, του «ήρθε κουτί» η συζήτηση για τον Ανδρέα Παπανδρέου, την οποία προκάλεσε ο ίδιος ο Μητσοτάκης, επιχειρώντας να επιτεθεί στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να τον παρουσιάσει λαϊκιστή και ανακόλουθο, ωστόσο κατέληξε να κάνει «πάσα», αφού ο Αλέξης Τσίπρας αξιοποίησε την αναφορά αυτή υπέρ του.

Η «τρύπια» Συμφωνία: κολοσσιαίες παραχωρήσεις έναντι θολών υποσχέσεων

Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά την Συμφωνία ο Αλέξης Τσίπρας, ουσιαστικά απαρίθμησε και κωδικοποίησε τους λόγους για τους οποίους η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι τα συμφέροντα της Ελλάδας δεν αποτυπώνονται στην συμφωνία και ότι η κυβέρνηση αποδέχτηκε να ολοκληρώσει αυτή τη δεύτερη αναθεώρηση της Συμφωνίας, με όρους επιζήμιους για τη χώρα, χωρίς εγγυήσεις προστασίας έναντι της τουρκικής απειλής και άλλα ανταλλάγματα για την αμυντική θωράκιση της χώρας. «Ποια είναι η μεγαλειώδης διαφορά απέναντι στη δική σας οπτική και σε μια οπτική που με πατριωτική ευθύνη αντιλαμβάνεται τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες της χώρας, αλλά διεκδικεί τα μέγιστα για το πατριωτικό συμφέρον;», είπε απαντώντας στη συνέχεια πως ο ΣΥΡΙΖΑ διαπραγματεύτηκε με τις ΗΠΑ την αναθεώρηση της συμφωνίας, «στη βάση όμως συγκεκριμένων ανταλλαγμάτων για τη θωράκιση των εθνικών μας συμφερόντων» αλλά εφόσον «δεν βρέθηκε κοινώς τόπος», δεν προχώρησαν.

Κατά τον Αλέξη Τσίπρα η κυβέρνηση έλαβε μόνο κάποιες θολές και αόριστες υποσχέσεις ότι στο μέλλον, κάποια στιγμή οι Σύμμαχοι θα στηρίξουν τα ελληνικά συμφέροντα.

Καταρχάς σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα η κυβέρνηση προχώρησε σε δύο κολοσσιαίας σημασίας παραχωρήσεις στους συμμάχους μας.

Πρώτον, απεμπόλησε την ετήσια ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας, «ένα εξαιρετικά σημαντικό διαπραγματευτικό χαρτί της Ελλάδας» όπως είπε συναινώντας για πρώτη φορά μεταπολιτευτικώς στην επ’ αόριστον αξιοποίηση έξι ελληνικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων από τις ΗΠΑ.

Δεύτερον, παραχώρησε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, τις εκεί στρατιωτικές εγκαταστάσεις «προκειμένου να ενσωματωθούν στην πρώτη γραμμή των αμερικανικών σχεδιασμών στο πλαίσιο της πιο επικίνδυνης αντιπαράθεσης με τη Ρωσία από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και μετά, στην πιο επικίνδυνη αντιπαράθεση των τελευταίων δεκαετιών».

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας θέλοντας να υπογραμμίσει το μέγεθος των ελληνικών παραχωρήσεων, είπε ότι η κυβέρνηση δεν έβαλε φρένο στη Συμφωνία ούτε όταν η αμερικανική πλευρά απέρριψε και τα τρία ελληνικά αιτήματα α) για σημαντική χρηματοδότηση ελληνικών αμυντικών προγραμμάτων μέσω του προγράμματος FNF, β) για οικοδόμηση δεύτερου ναυστάθμου για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό στη Σούδα, γ) για συμπερίληψη και άλλων πολλών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στη συμφωνία σε τοποθεσίες που είχαν αξία για τα ελληνικά αμυντικά συμφέροντα, με ιδιαίτερη έμφαση στη Σκύρο.

Επιπλέον, απέναντι στις προαναφερθείσες «θολές» υποσχέσεις ο Αλέξης Τσίπρας αντέτεινε τα όσα βλέπουμε στην πράξη: ότι η Τουρκία έχει αναβαθμίσει το ρόλο της, και απολαμβάνει της εύνοιας των αμερικανών παρά την ουδέτερη ή διαμεσολαβητική της στάση στο ουκρανικό και το γεγονός ότι δεν εφαρμόζει κυρώσεις έναντι της Ρωσίας.

Για παράδειγμα επικαλέστηκε:

· την κατευναστική στάση του State Department απέναντι στις υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από Λέσβο και Αγαθονήσι, αλλά και

· την ανάκληση της αμερικανικής στήριξης στον αγωγό East Med όχι μόνο λόγω οικονομικών δυσκολιών αλλά και γιατί «προκαλεί» την Τουρκία, σε συνδυασμό με την προώθηση μιας  νέας ενεργειακής αρχιτεκτονικής στην Ανατολική Μεσόγειο, «που θα έχει στόχο την ανάπτυξη νέων διαδρόμων LNG, η οποία, όπως ξεκάθαρα δηλώνουν, πρέπει να συμπεριλαμβάνει και την Τουρκία».

Η αναφορά στον Ανδρέα Παπανδρέου και ο δεξιός αντίπαλος

«Μου θυμίσατε πάρα πολύ τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος εκλέχθηκε υποσχόμενος ‘’έξω οι βάσεις του θανάτου’’, για να έρθει το 1983 να υπογράψει την παραμονή τους για πέντε χρόνια». Σε αυτή την εισαγωγική τοποθέτηση της δευτερολογίας Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε πως αν ο πρωθυπουργός νομίζει ότι τον προσβάλει  λέγοντας «έχετε την ίδια στάση που είχε ο Ανδρέας Παπανδρέου το ‘90»κάνει λάθος, καθώς «η προοδευτική και δημοκρατική παράταξη στον τόπο έχει μια ενιαία πατριωτική στάση στα ζητήματα αυτά».

Με άλλα λόγια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σκιαγράφησε μια κάποια συνέχεια ή συγγένεια μεταξύ του ανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ και του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μέσω της ευρύχωρης έννοιας της «παράταξης». Στη συνέχεια διάβασε ένα απόσπασμα από ομιλία του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή το 1990, σε αντίστοιχη συζήτηση με τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, όπου ο Ανδρέας Παπανδρέου αναφέρεται στο πως πρέπει να είναι ο διάλογος μεταξύ συμμάχων, δηλαδή μεταξύ της «μικρής αλλά περήφανης Ελλάδας» με την υπερδύναμη Αμερική, και πως αν δεν λάβει εγγυήσεις ότι θα προστατευθούν τα εθνικά της συμφέροντα τότε «η μικρή Ελλάς λέει: Δεν μπορώ να υπογράψω».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αναφορές στο πρόσωπο του Ανδρέα Παπανδρέου συνεχίστηκαν και στην βραδινή συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο Kontra Channel. Με αφορμή τη συζήτηση για τις συμμαχίες και ερωτηθείς για το 1989 ο Αλέξης Τσίπρας άδραξε την ευκαιρία για να σταθεί κριτικά απέναντι στην τότε στάση της Αριστεράς (παραπομπή Ανδρέα στο Ειδικό Δικαστήριο συγκυβέρνηση με ΝΔ) λέγοντας πως: «η Αριστερά τότε διέπραξε ένα τακτικό ελιγμό ο οποίος δεν ωφέλησε ούτε την ίδια, ούτε το κίνημα εκείνη την περίοδο» και περαιτέρω πώς από την επιλογή της συγκυβέρνησης με τον Μητσοτάκη «όχι μόνο δεν ευνοήθηκε, το πλήρωσε». Κάνοντας δε γέφυρα στο σήμερα τόνισε πως αυτό που κρατά «ως μάθημα ιστορίας» είναι ότι «οι δυνάμεις της Αριστεράς στον τόπο, οι σοσιαλιστικές δυνάμεις, η προοδευτική παράταξη, η δημοκρατική παράταξη, πρέπει να έχει έναν αντίπαλο: τη Δεξιά».

Διαβάστε επίσης:

Διαγραφή του Νίκου Ρωμανού ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ – «Ο Μητσοτάκης να αποδείξει ότι δεν έχει εθνική στρατηγική τον διχασμό»

Τσίπρας: Από τις 1.000 κάλπες την Κυριακή οι πολίτες να στείλουν συστημένο τον λογαριασμό στον κ. Μητσοτάκη (Photos)

Ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ: Τι περιλαμβάνει η ατζέντα, ιδιαίτερη έμφαση στα ελληνοτουρκικά

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50