search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 16:40
MENU CLOSE

Τι έδειξε η χθεσινή συζήτηση στην Βουλή – Τι κρύβει η κίνηση του πρωθυπουργού να παραλληλίσει Τσίπρα-Παπανδρέου  

13.05.2022 06:00
vouli_new

Η χθεσινή συζήτηση στην Βουλή για την κύρωση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για τα εξοπλιστικά πέρα παρότι έλυσε τα χέρια του πρωθυπουργού καθώς η συμφωνία ψηφίστηκε από μια ευρεία πλειοψηφία (την ψήφισε τελικά και το ΚΙΝΑΛ) έδωσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τα επιχειρήματα που χρειαζόταν  προκειμένου να πείσει τους συνομιλητές του στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ότι στην Ελλάδα υπάρχουν δυνάμεις που βλέπουν με επιφυλακτικότητα το φλερτ του Τζο Μπαίντεν με τον Τούρκο πρόεδρο στην σκιά των F-16.

Δυο στιγμές της χθεσινής κοινοβουλευτικής διαδικασίας μονοπώλησαν πάντως το ενδιαφέρον των κυβερνητικών στελεχών.

Η μία έχει να κάνει με την διαφορετική διατύπωση που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας για το ίδιο θέμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στο πολυσυζητημένο δημοσίευμα της Wall Street Journal μίλησε για  τεχνική αναβάθμιση των ήδη υπαρχόντων F-16 που κατέχει η Τουρκία και όχι σε αγορά νέων, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι  θα είναι πολύ δύσκολο να εγκριθεί από το Κογκρέσο η απαίτηση για αγορά και νέων μαχητικών.

Από την άλλη ο Νίκος Δένδιας δεν έκρυψε τις σκέψεις του σχετικά με την υπόθεση λέγοντας ότι «συνιστά πρόβλημα για τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της, η έγκριση της αμερικανικής κυβέρνησης για αναβάθμιση των τουρκικών στρατιωτικών αεροσκαφών F-16 και αυτή την καθαρή άποψη θα διατυπώσουμε και στην Ουάσιγκτον στην επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές πάντως ο προβληματισμός του υπουργού εδράζεται στο γεγονός ότι οι πληροφορίες που φτάνουν από τις ΗΠΑ λένε ότι το σχετικό δημοσίευμα είναι απολύτως αληθές ενώ επισημαίνουν ότι όντως υπάρχουν προσκόμματα που θα καθυστερήσουν την αγορά των 40 F-16  από το Κογκρέσο τα οποία όμως θα εξαλείφουν κάτω από τις κυβερνητικές πιέσεις .

Φυσικά και από το Μέγαρο Μαξίμου δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι το σχετικό δημοσίευμα ήρθε στο φως της δημοσιότητας λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης πατήσει το πόδι του στο Αμερικανό έδαφος. Αντιλαμβάνονται –όπως λένε- ότι η Αμερικανική διπλωματία ακολουθώντας την πάγια τακτική της θέλησε να μην δυσαρεστήσει έναν από τους μεγάλους εταίρους της μέσα στην βορειοατλαντική συμφωνία, την Τουρκία.  

Το δεύτερο θέμα που έκανε ιδιαίτερη  εντύπωση ήταν η ανέλπιστη κίνηση που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς τον Αλέξη Τσίπρα συγκρίνοντας τον με τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τον κατηγόρησε ότι είναι «ο συνεχιστής της στάσης του Ανδρέα απέναντι στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ»! Παραλλήλισε δηλαδή ευθέως τον πρόεδρο του κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου επιφέροντας έτσι ένα χτύπημα κάτω από την μέση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο  πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη: «Νομίζετε ότι θα με προσβάλλετε λέγοντας ότι τηρώ τη στάση απέναντι στις ΗΠΑ που τηρούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Δεν καταλάβατε. Με τιμά να μου το λέτε. Γιατί η στάση της προοδευτικής παράταξης στα εθνικά ήταν πάντα πατριωτική», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Επιχειρώντας να ερμηνεύσουν την στάση αυτή του πρωθυπουργού τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος έλεγαν ότι προφανώς και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήξερε τι έκανε αφού αυτό τον παραλληλισμό τον έκανε δυο φορές μέσα σε εξήντα λεπτά.

Οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι με την κίνηση αυτή ο Πρωθυπουργός έστειλε ένα μήνυμα προς τον Νίκο Ανδρουλάκη -ο οποίος και εμφανίζεται αρνητικός στο να συνεργαστεί με την ΝΔ και βάζοντας μάλιστα βέτο σε μία ενδεχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας να μην είναι πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης- ότι μπορεί να του δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα εάν το αποφασίσει….   

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας στο Kontra: Η κυβέρνηση τα δίνει όλα στους συμμάχους χωρίς αντάλλαγμα

Με τις ψήφους της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ κυρώθηκε η αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ – «Ναι» και από Αδάμου-Μπογδάνο

Δημοσκόπηση Pulse: Προβάδισμα 8,5 μονάδων η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 16:39