search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:05
MENU CLOSE

Ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ: Τι περιλαμβάνει η ατζέντα, ιδιαίτερη έμφαση στα ελληνοτουρκικά

13.05.2022 14:02
mitsotakis_biden_new

Αναλυτική αναφορά στο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και θα πραγματοποιήσει ομιλία στο Κογκρέσο, έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο Γιάννης Οικονόμου είπε ότι η συγκυρία κατά την οποία πραγματοποιείται η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο αποδεικνύει το υψηλό κύρος που απολαμβάνει η χώρα και σημείωσε ότι η επίσκεψε έχει ειδικό γεωπολιτικό και ιστορικό βάρος. Τόνισε δε, ότι, ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ θα βρεθεί και η νέα προκλητικότητα της Τουρκίας και ότι θα επισημανθεί πως οι συνεχιζόμενες υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών στον ελληνικό εναέριο χώρο δημιουργεί πρόβλημα στη σταθερότητα του ΝΑΤΟ, σε μια περίοδο που η συμμαχία πρέπει να είναι ενωμένη.

Ερωτηθείς για το ζήτημα των συζητήσεων Τουρκίας και ΗΠΑ για την αγορά νέων και την αναβάθμιση παλιότερων μαχητικών F-16 της γείτονος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι στη συνάντηση Μητσοτάκη-Μπάιντεν θα τεθούν όλα τα ζητήματα, ωστόσο δεν θέλησε να αναφερθεί περισσότερο στο ζήτημα, ούτε αν η Ελλάδα θα επαναφέρει το αίτημα αγοράς μαχητικών F-35, σημειώνοντας, πάντως ότι η εξωτερική πολιτική της χώρας δεν ετεροπροσδιορίζεται.

Παράλληλα, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα για την αρνητική ψήφο στη Βουλή του κόμματος της μείζονος αντιπολίτευσης επί της νέας αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας και ΗΠΑ. Ο Γ. Οικονόμου κατηγόρησε τον Α. Τσίπρα ότι δεν κατανοεί τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, μένοντας προσκολλημένος στην περίοδο πριν το 1989, αλλά και ότι υιοθετεί επιχειρηματολογία του ΠΑΣΟΚ του 1981.

Παράλληλα, του καταλόγησε διαστρέβλωση σημείων της συμφωνίας και υποκρισία, κάνοντας λόγο για «προφάσεις εν αμαρτίαις» και λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο Α. Τσίπρας παραμένει «κολλημένος στο πιο κακό παρελθόν της πολιτικής ιστορίας του τόπου», χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία ως ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα, επιβεβαίωση ότι η Ελλάδα παραμένει αξιόπιστος σύμμαχος και παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή και λέγοντας ότι η συμφωνία είναι αμοιβαία επωφελής γα τη χώρα μας και για τις ΗΠΑ.

Τέλος, επανέλαβε την απόφαση της κυβέρνησης, μετά και τα γεγονότα στο ΑΠΘ, να προχωρήσει με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει ορίσει στην εγκατάσταση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας στα ιδρύματα, λέγοντας ότι ήδη έχουν προσληφθεί και εκπαιδεύονται 400 άτομα (προσδιόρισε την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης στο τέλος Μαΐου) και χαρακτηρίζοντας την απόφαση του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του μέτρου ως μομφή για τον ΣΥΡΙΖΑ και για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Διαβάστε επίσης:

Τι έδειξε η χθεσινή συζήτηση στην Βουλή – Τι κρύβει η κίνηση του πρωθυπουργού να παραλληλίσει Τσίπρα-Παπανδρέου  

Δημοσκόπηση Pulse: Προβάδισμα 8,5 μονάδων η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Κουτσούμπας για συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ: «Επικίνδυνη για το λαό και επιζήμια για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:01