search
ΤΕΤΑΡΤΗ 02.07.2025 08:11
MENU CLOSE

Φινλανδία – Σουηδία στο ΝΑΤΟ: Επιμένει στο «όχι» ο Ερντογάν αλλά συνεχίζει τις επαφές – Στην αντεπίθεση η Στοκχόλμη

20.05.2022 17:35
nato-23-new

Τηλεφωνική συνομιλία με τον επικεφαλής της Βορειοαντλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ θα έχει το Σάββατο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απειλεί ότι θα εμποδίσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Την ίδια ώρα η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας αντεπιτίθεται για την «παραπληροφόρηση» σχετικά με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγορεί αυτές τις χώρες ότι υποστηρίζουν την κουρδική «τρομοκρατική» οργάνωση PKK ( Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν), που χαρακτηρίζεται επίσης«τρομοκρατική» οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την ΕΕ, και το YPG.

Το YPG (συριακές κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού), είναι σύμμαχος των ΗΠΑ στην μάχη ενάντια στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.

Η Τουρκία θεωρεί αυτή τη συριακή κουρδική πολιτοφυλακή ως παρακλάδι του PKK στη Συρία.

Την Πέμπτη, ο Τούρκος πρόεδρος, στο πλαίσιο συνάντησής του με νέους στην Εθνική Βιβλιοθήκη, είπε πως «ενημερώσαμε τους φίλους μας ότι θα πούμε “όχι” στην είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και θα συνεχίσουμε με αυτόν τον τρόπο. Το ΝΑΤΟ είναι ένας οργανισμός ασφαλείας, δεν μπορούμε να δεχτούμε την παρουσία τρομοκρατικών οργανώσεων σε αυτό. Η Σουηδία είναι μια φωλιά τρομοκρατών. Αν μια χώρα μέλος λέει όχι, τότε δεν μπορεί να υπάρξει ένταξη».

«Λόγω της ευρέως διαδεδομένης παραπληρoφόρησης για τη Σουηδία και το PKK, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι η σουηδική κυβέρνηση του Ούλοφ Πάλμε ήταν η πρώτη μετά την Τουρκία που κατέταξε το PKK ως τρομοκρατική οργάνωση ήδη από το 1984. Η ΕΕ ακολούθησε το 2002… Η θέση αυτή παραμένει αναλλοίωτη»», έγραψε στο Twitter η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε.

Το Ελσίνκι θα εξετάσει τις ενστάσεις που διατύπωσε η Τουρκία αναφορικά με την προοπτική ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και θα δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις, διαβεβαίωσε χθες ο φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο μετά τη συνάντηση που είχε στον Λευκό Οίκο με τον αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν και τη σουηδή πρωθυπουργό Μαγκνταλένα Άντερσον.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καλωσόρισε την Πέμπτη τους ηγέτες της Φινλανδίας και της Σουηδίας στον Λευκό Οίκο λέγοντας ότι και οι δύο χώρες έχουν την «πλήρη υποστήριξη» των ΗΠΑ για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ μετά και την επίσημη υποβολή αιτημάτων για να γίνουν μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Συνομιλία Ερντογάν με Στόλτενμπεργκ

«Συνομίλησα σήμερα με τον Ολλανδό πρωθυπουργό (Μαρκ Ρούτε). Αξιωματούχοι από Ηνωμένο Βασίλειο και τη Φινλανδία ζήτησαν επίσης μια συνάντηση (που προβλέπεται να διεξαχθεί) αύριο (Σάββατο). Και στη συνέχεια θα μιλήσουμε επίσης με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ», είπε, νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος.

«Ακολουθούμε τη διπλωματία μέσω τηλεφώνου», είπε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους.

Εντούτοις επανέλαβε την εναντίωσή του στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στη Συμμαχία, επειδή δίνουν καταφύγιο σε «τρομοκράτες». «Δεν μπορούμε να πούμε ΝΑΙ» στη Σουηδία και τη Φινλανδία», δήλωσε.

Ο Στόλτενμπεργκ διαβεβαίωσε χθες Πέμπτη ότι το ΝΑΤΟ θέλει να απαντήσει στις «ανησυχίες» της Τουρκίας προκειμένου να βρεθεί μια «συμφωνία για να προχωρήσουμε μπροστά», και ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο τόνισε ότι είναι «έτοιμος να συζητήσει», δηλώνοντας ότι «καταδικάζει την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της».

«Οι δυτικοί θεωρούν το PKK τρομοκρατικό, αλλά γιατί δεν συμβαίνει το ίδιο με το YPG; Και αυτή είναι τρομοκρατική οργάνωση», επέμεινε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν επικρίνει τις δύο σκανδιναβικές χώρες ότι προσφέρουν καταφύγιο σε πολλά μέλη του PKK, την απέλαση 30 από τα οποία ζητεί η Τουρκία από τη Στοκχόλμη χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής.

«Έχουμε όλα τα έγγραφα και τις πληροφορίες για αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Τα θύματα είμαστε εμείς. Εάν το ΝΑΤΟ, που είναι ένας οργανισμός ασφαλείας, ανησυχεί για την τρομοκρατία, δεν πρέπει να τους επιτρέψει να ενταχθούν σε αυτό», επέμεινε.

Εκτός από το ζήτημα των «τρομοκρατών», η Τουρκία κατηγορεί επίσης τη Σουηδία και τη Φινλανδία ότι ανέστειλαν τις πωλήσεις όπλων στη χώρα από το 2019, ως αντίποινα για την τουρκική στρατιωτική εισβολή στη βόρεια Συρία.

Οι δύο χώρες είχαν αναφερθεί στις αρχές της εβδομάδας στο ενδεχόμενο αποστολής διπλωματικών αντιπροσωπειών στην Άγκυρα, όμως ο Ερντογάν τους απέτρεψε από το να επιχειρήσουν το ταξίδι.

«Θα έρθουν για να μας πείσουν; Ας μην κάνουν τον κόπο!», είπε.

Διαβάστε επίσης:

Το αντίο της NASA στον Βαγγέλη Παπαθανασίου – «Ad astra Vangelis» (Videos)

Ρωσία: Κλείνει τη στρόφιγγα φυσικού αερίου στην Φινλανδία – Αρνήθηκε να πληρώσει σε ρούβλια

«I have a dream»: Ποια ψιθύρισε στο αυτί του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ να πει «για το όνειρό» του – Η ιστορική ομιλία (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 02.07.2025 08:09