search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 08:54
MENU CLOSE

Ένα γράμμα που ταξίδευε 57 χρόνια…

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2230
19/5/2022
21.05.2022 06:00
vivlio

Με συγκίνηση πήρα στα χέρια μου το υπέροχο λεύκωμα των εκδόσεων Πατάκη «Γράμμα από την Κάσο 1965», με τις απίστευτα ζωντανές φωτογραφίες του Robert McCabe που τραβήχτηκαν πριν από 57 ολόκληρα χρόνια!

Το ιστορικό. Τον Αύγουστο του 1965, ένας νεαρός Αμερικανός φωτογράφος επισκέπτεται την Κάσο, με αποστολή να βγάλει μια σειρά φωτογραφιών, για να πλαισιώσουν το κείμενο ενός βιβλίου για την ιστορία του νησιού. Οι φωτογραφίες αυτές, που έμειναν τελικά, εκτός ελαχίστων, στο συρτάρι ώς το 2013, αποτελούν τον κορμό του βιβλίου αυτού, που συνοδεύεται από κείμενα του Κασιώτη συγγραφέα Νίκου Μαστροπαύλου, ο οποίος βοηθήθηκε σημαντικά από την έρευνα της Μαριλέν Φραγκούλη Κέδρος.

O Robert A. McCabe τράβηξε τις πρώτες του φωτογραφίες το 1939, σε ηλικία πέντε ετών. Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στην Ευρώπη, το 1954, έβγαλε την πρώτη από τις πολλές του εμβληματικές φωτογραφίες της Ελλάδας. Μια επίσκεψη στην Κάσο το 1965 ήταν η αιτία για τον μεγαλύτερο αριθμό των φωτογραφιών που θα βρείτε σε ετούτο το βιβλίο. Έχει εκδώσει περισσότερα από 16 λευκώματα κι έχει εκθέσει τη δουλειά του σε πολλά μέρη στην Ελλάδα, το Λονδίνο, το Παρίσι, τις Βρυξέλλες και σε πολλούς χώρους στις ΗΠΑ. Τα βιβλία του ασχολούνται με θέματα και τοποθεσίες στην Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Νέα Υόρκη, την Αβάνα, την Κίνα και την Ανταρκτική.

Ο κειμενογράφος του βιβλίου. Όπως σημειώνει ο καλός φίλος και συνάδελφος Νίκος Γ. Μαστροπαύλος, «στο βάθος της ψυχής της η κοσμοπολίτισσα, όσο και κλεισμένη στον εαυτό της, Κάσος εξακολουθεί να αποτελεί εξωτικό τόπο, παράδεισο της ζώσας νησιωτικότητας, όπου αναβιώνουν ήθη από τα χρόνια της αθωότητας, καθώς επιμένει να ταξιδεύει ακόμη εκτός τουριστικού ρεύματος. Πριν την εξαργύρωση του ενδιαφέροντος του επισκέπτη για τον απόμακρο κόσμο της, υπάρχει το αυθεντικό ενδιαφέρον των ανθρώπων της Κάσου για τον ξένο, που αψήφησε τα πολλά βάσανα του μακρόσυρτου ταξιδιού για να αράξει στο νέο λιμάνι της Μπούκας. Νοιάζονται για τη γνώμη που θα σχηματίσει ο ξένος γι’ αυτούς και του κάνουν χώρο για να καθίσει δίπλα τους στα γλέντια τους, εκεί που αποκαλύπτονται τα τρίσβαθα της ψυχής τους».

Διαβάστε επίσης:

Βιβλίο: Η αυτοκρατορική νοσταλγία της Ρωσίας

«Το κόκκαλο»: Της Ιόλης Ανδρεάδη και του Άρη Ασπρούλη

Ταινίες Πρώτης Προβολής: Δράμα, πόλεμος και κινηματογραφικός τρόμος με «πύρινη οργή»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 08:52