search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 03:54
MENU CLOSE

Έλεγχος όπλων στις ΗΠΑ: Σκέψεις, προσευχές και μικρή πολιτική βούληση

25.05.2022 16:23
Untitled design

Οι ΗΠΑ βρέθηκαν αντιμέτωπες με άλλη μια φρίκη την Τρίτη, αφού ένας 18χρονος ένοπλος μπήκε σε ένα δημοτικό σχολείο στο Ουβάλντε του Τέξας, με δύο τουφέκια και σκότωσε τουλάχιστον 19 παιδιά και δύο ενήλικες, αρπάζοντας τις ζωές αθώων μαθητών δημοτικού πριν σκοτωθεί και ο ίδιος από την αστυνομία.

Ήταν μια ανατριχιαστική υπενθύμιση του πόσο μικρή πρόοδο έχουν κάνει οι ηγέτες της Αμερικής στην αναχαίτιση του κύματος της ένοπλης βίας από τη σφαγή 20 παιδιών και έξι ενηλίκων το 2012 στο Δημοτικό Σχολείο Sandy Hook στο Newtown του Κονέκτικατ.

Ήταν επίσης το δεύτερο περιστατικό ένοπλης μαζικής βίας μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, αφού ένας άλλος 18χρονος ένοπλος που διακινούσε θεωρίες της λευκής υπεροχής σκότωσε 10 Μαύρους Αμερικανούς στο Μπάφαλο.

Το νέο μακελειό έφερε όλες τις συνήθεις εκκλήσεις για προσευχές καθώς και δικαιοσύνη για τα θύματα, από Ρεπουμπλικάνους, ενώ οι Δημοκρατικοί πρόσθεσαν αιτήματα για νομοθετική δράση για την ασφάλεια των όπλων. Αλλά ενδείξεις συναίνεσης δεν υπήρξαν σχετικά με το τι θα μπορούσε να γίνει για να σταματήσουν αυτά τα περιστατικά σε μια χώρα όπου οι προσπάθειες να σταματήσει η ένοπλη βία τις περισσότερες φορές προσκρούει σε ένα αδιαπέραστο τείχος κομματικού αδιεξόδου και τη δύναμη του λόμπι των όπλων.

Την ώρα που οι μαζικοί πυροβολισμοί είναι πλέον εβδομαδιαίοι και μερικές φορές καθημερινό φαινόμενο, οι σημαίες στον Λευκό Οίκο και σε ολόκληρη τη χώρα κυμάτιζαν μεσίστια και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επέστρεφε στην πατρίδα του από ένα ταξίδι στην Ασία για να απευθυνθεί σε ένα σοκαρισμένο έθνος.

Ο Μπάιντεν έδειχνε ταραγμένος και, μερικές φορές, θυμωμένος καθώς ανέβαινε στο βάθρο στην αίθουσα Ρούσβελτ συνοδευόμενος από την πρώτη κυρία Τζιλ Μπάιντεν, η οποία ήταν ντυμένη στα μαύρα. Ο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος την εποχή της σφαγής στο Σάντι Χουκ και του ανατέθηκε από τον πρώην Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να ηγηθεί μιας προσπάθειας για εξεύρεση συμβιβασμού στη νομοθεσία για την αντιμετώπιση της ένοπλης βίας. Αυτές οι προσπάθειες τελικά απέτυχαν, μια απογοήτευση στην οποία αναφέρθηκε ο Μπάιντεν.

«Ως έθνος πρέπει να ρωτήσουμε πότε – για όνομα του Θεού – θα σταθούμε απέναντι στο λόμπι των όπλων», είπε. «Πρέπει να δράσουμε και μην μου πείτε ότι δεν μπορούμε να έχουμε αντίκτυπο σε αυτό το μακελειό».

Νωρίτερα το βράδυ, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κρις Μέρφι του Κονέκτικατ εκφώνησε την πιο viral ομιλία της ημέρας από το βήμα της Γερουσίας καθώς κάλεσε τους συναδέλφους του να άρουν το νομοθετικό αδιέξοδο.

«Λίγες μέρες αφότου ένας δολοφόνος μπήκε σε ένα παντοπωλείο για να πυροβολήσει Αφροαμερικανούς θαμώνες, έχουμε ένα άλλο Sandy Hook στα χέρια μας. Τι κάνουμε;» ρώτησε ο Μέρφι τους συναδέλφους του.

Θλίψη και αδιέξοδο στο Κογκρέσο

Οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας επιχείρησαν άμεσα να τοποθετήσουν στο νομοθετικό ημερολόγιο ένα νομοσχέδιο που αφορά τον έλεγχο ιστορικού για την απόκτηση όπλου – ιδιαίτερα για πρώτη φορά – που εγκρίθηκε από τη Βουλή των ΗΠΑ, γνωστό ως Ενισχυμένος νόμος για τους ελέγχους ιστορικού του 2021. Αλλά δεν υπήρξε καμία ένδειξη ότι η νομοθεσία θα λάμβανε τις 10 ψήφους των Ρεπουμπλικανών που απαιτούνται για την ψήφισή της.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ του Κονέκτικατ είπε ότι το νομοσχέδιο θα πρέπει να ψηφιστεί, ακόμη και αν είναι πιθανό να αποτύχει.

«Νομίζω ότι πρέπει να λογοδοτήσουμε και να ψηφίσουμε όλοι μας, κάθε μέλος του Κογκρέσου, ώστε το κοινό να γνωρίζει πού βρίσκεται ο καθένας μας», είπε.

Η ομιλία του Μπάιντεν – η οποία δεν περιέγραφε κανένα σαφές σχέδιο δράσης για τη νομοθεσία για τα όπλα – αντανακλούσε την πολιτική πραγματικότητα που αντιμετωπίζει. Με την αδράνεια το πιο πιθανό αποτέλεσμα, επέλεξε να επικεντρωθεί στην αγωνία των οικογενειών του Τέξας.

Ο Μπάιντεν έπαιξε ρόλο στην ψήφιση της απαγόρευσης των όπλων επίθεσης το 1994, η οποία έληξε το 2004 αφού οι νομοθέτες απέτυχαν να την ανανεώσουν. Η κυβέρνησή του έχει λάβει ορισμένες ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων πολιτικών για την πάταξη των «όπλων-φαντασμάτων», αλλά υπολείπονται πολύ από τις σαρωτικές ενέργειες που τόσο ο ίδιος όσο και πολλοί Δημοκρατικοί του Κογκρέσου θα ήθελαν να δουν.

Αποτρέπονται, εν μέρει, από τους κανόνες της Γερουσίας των ΗΠΑ που απαιτούν 60 ψήφους για να προωθηθεί μια σημαντική νομοθεσία.

Ο βουλευτής Mike Quigley, Δημοκρατικός του Ιλινόις, πρόσφερε μια ζοφερή εκτίμηση για το πώς θα εξελιχθούν οι επόμενες εβδομάδες σε ένα οικείο μοτίβο.
«Μερικές εβδομάδες – θα επιστρέψουμε στο βήμα της Βουλής. Θα τηρήσουμε ενός λεπτού σιγή θα μιλήσουμε για σκέψεις και προσευχές», είπε στον Τζέικ Τάπερ του CNN στο “The Lead”.

«Η Βουλή που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς έχει εγκρίνει νομοθεσία για τον έλεγχο των όπλων, αλλά δεν θα φτάσει πουθενά στη Γερουσία. Και εσείς και εγώ θα το συζητήσουμε ξανά, κάποια στιγμή την επόμενη εβδομάδα, δύο εβδομάδες, μήνες ή τα επόμενα χρόνια».

Διαβάστε επίσης:

Μάθιου ΜακΚόναχι για το μακελειό στη γενέτειρά του: Μια επιδημία που μπορούμε να ελέγξουμε

Τέξας: Παγκόσμιο σοκ από το μακελειό – Θρήνος για τα 19 παιδιά και τις δύο δασκάλες (photos/videos)

Τέξας – Συγκλονιστικός Κερ για το μακελειό: «Πότε θα κάνουμε κάτι; Είμαστε όμηροι 50 γερουσιαστών» (videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 02:31